981

Odp: Wiosna 2013

U mnie jest to gleba pszenno - buraczana ze względów ekononmicznych   ten siew żyta nie jest oplacalny co innego gleby 4-5-6 klasa ?

982 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-04-26 22:41:12)

A ja dzisiaj pokłóciłem sie z sąsiadem , o miedze prawie jak w samych swoich,sam mnie zaczepił miał racje, potwierdziłem mu to ale jak ja powiedziałem mu jak on ma poprzesuwane granice to ja już nie miałem racji. Sprawdziłem na geoportal pl. także on mi wiecej wisi a po za tym ma droge na moim polu dojazdową więc jutro chyba go uświadomie żeby nie fikał. dodam że był pod wpływem... wiosna się zaczeła ...

mdw

983

Wczoraj na sąsiadującym polu ze mną pryskali u heńka samojezdnym opryskiwaczem Horsch Leeb. To jest bydlę! Kocioł z kwasówki 8 tyś litrów, jesienią jak siali jeszcze na ścieżki 24 metry to teraz widać że jeszcze spoko belki miał złożone, ogólnie sprzęt piękny i ogromny. Jeszcze mają Tecnome Lasser to w porównaniu do tego nowego to taka koza smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

984

dzisiaj gostek koło mnie sieje pszenicę... u nas ludzie mają jeszcze masę roboty na sąsiedniej wiosce jeszcze woda na polach gdzieniegdzie stoi bo tam nie ma drenarki...

985

yokoslaw napisał/a:

A ja dzisiaj pokłóciłem sie z sąsiadem , o miedze prawie jak w samych swoich,sam mnie zaczepił miał racje, potwierdziłem mu to ale jak ja powiedziałem mu jak on ma poprzesuwane granice to ja już nie miałem racji. Sprawdziłem na geoportal pl. także on mi wiecej wisi a po za tym ma droge na moim polu dojazdową więc jutro chyba go uświadomie żeby nie fikał. dodam że był pod wpływem... wiosna się zaczeła ...

ja już sie boje jak widze ze ktos idzie w moja strone raz dostałem ochrzan ze nawracałem na ugorze co przylegał do mojego babka naskoczyła na mnie ze to jej i mi nie wolno, fajnie, ale chwasty z jej ugoru sieja sie na moje i jej wolno. teraz juz tam nie nawracam, ale z drugiej strony przylega do tego pola droga nawracałem na niej i tez dostałem ochrzan, bo kamien dała gmina, a ja jezdze i droge psuje, ale tu mogą mi nafikac bo groga jest gminna i mam prawo na niej nawracać. W okolicy sa ludzie co orza drogi na miedze nie zwracaja uwagi i teraz wiem dlaczego tylko nocami robia

Rolnik z powołania:-)

986

pajej a co swojego pola masz mało że zawracasz na czyimś ? nie wazne czy to ugor czy co ...  na drodze z agregatem czy pługiem  jak się robi w polu to nie na drodze ...  u nas było takich ale już się wykruszyli .. i całe szczescie bo już by  chyba główne drogi orali by jak najmniejszego poprzeczniaka robić .. paranoja ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

987

wojtek jak pole ma długośc ok 100m jak zrobie 2 poprzeczniaki to co mi zostanie? w tym tygodniu gość zaogał cała 4 metrowa drogę zostawił tylko miedze jakies 0,5m jak ojciec do niego zadzwonił z pretensjami to gość powiedział po co komu droga. wiec jeden może orać a ja zawrócic nie moge???

988

U nas jak wyjeżdżasz z pola na drogę i naniesiesz oponami błoto lub inny syf to łopata,miotła i ostro bo telefony do municypiałów się grzeją.

989

jak zaorał bo mu mało to jexdzisz po jego   i po pewnym czasie otwiera oczy i droga wraca smile  po drugie jak pole ma 100m  więc trudno i   orasz 80 m a po 10m robisz poprzeczki i  gitara ...  tak czy siak i tak musisz ten cholerny pług podnieśc ... dziwne podejście   a puźniej się jedzie po takiej drodze jak by krety poryły ...  chore

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

990

Wojtek dobrze mówisz, najgorzej że ludzie którzy orzą, lub stawiają ostatnią skibę na drodze to mali gospodarze, którzy orzą małymi pługami. Mają najwięcej czasu na to żeby dokładnie zaorać. Krew mnie zalewa jak widzę coś takiego. Szybciej w polu się orze niż po takiej drodze jedzie.

991

Paweł jak wożę obornik i na drogę asfaltową naniosę błota z gnojem to łapię dużą kostkę słomy na krokodyla i zmiatam szybciej i wygodniej niż miotłą bo jednak jesteśmy tacy jakie otoczenie wokół siebie zostawiamy ! To samo się tyczy jeżdżenia po czyimś polu .. wiadomo że robiąc poprzeczniak to musowo jest wjechać do sąsiada albo na drogę ale w innych przypadkach to zwykłe chamstwo !

992

Koseś też tak uważam rycie drogi i pola sąsiada to chamstwo .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

993

Wczoraj jechałem po drodze polnej około 3km. Jak zwykle mi się śpieszyło, ale pośpieszyć się nie dało. Jakiś gość jechał z pługiem którego nie podniósł, i co większa hopka pług w drogę. Nóż się w kieszeni otwiera. U nas to nagminnie robią. Najlepsze jest to, że wszyscy co mają nawał pracy, i dużo do obrobienia potrafią ładnie i kulturalnie pracować. A propo wiosny dotarł do mnie pierwszy deszcz tej wiosny big_smile

994

No i u mnie popadało całkiem nieżle .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

995

wujas kiedyś jechał narąbany to nawet nie słyszał jak sadzarka do pyrów opadła mu na podnośniku jak jechał asfaltem big_smile zostawił za sobą ślad jak by pociąg jechał smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

996 Ostatnio edytowany przez Rafał DKL (2013-04-28 09:32:07)

A Propo Pola Mój Znajomy Wydzierżawił Pole Od Sąsiada Facet Zmarł Więc Ten Podpisał Papier Z Córką Gościa W Którym Ona Zobowiązuje Się Przedłużyć Dzierżawę Z Nim Po Załatwieniu Spraw Spadkowych.to Było Gdzieś W Lipcu Gość Obrobił Pole Posiał Pszenice Ozimą A W Lutym Dowiedział Się Że W Listopadzie Kobieta Podpisała Dzierżawę Z Innym Sąsiadem Na 20 Lat.na Domiar Złego Dwa Dni Temu Nowy Dzirżawca Oświadczył Mojemu Znajomemu Że Albo Odda 3/4 Plonu Z Pola Plus Pełne Dopłaty Albo Pole Przejedzie Agregatem Podorywkowym.i Od Wczoraj Już Nic Tam Nie Rośnie ,a Tydzień Temu Piękna Ozimina Świeżo Zasilona Mocznikiem.dodam Że Sprawa Umowy Dzierżawnej Nie Jest Do Końca Załatwiona Bo Znajomy Chce Iść Z Tym Do Sądu, Córka Właściciela Jest Lekko Szurnięta Więc Łatwo Nią Manipulować.  :nooo:

997

Pada sobie deszczyk pada sobie równo,raz pada na trawkę raz pada na ------------zboże.

998

u mnie też pada...

999

PawełS.64 napisał/a:

U nas jak wyjeżdżasz z pola na drogę i naniesiesz oponami błoto lub inny syf to łopata,miotła i ostro bo telefony do municypiałów się grzeją.

Ja nie mowie o drodze aswaltowej bo to wiadomo, ale po komasacji zrobili durzo drog do wiekszosci działek z dwóch stron i sami geodeci mowili ze one sa po to zeby na nich nawracać.
Wojtek co do tej zaoranej drogi to ciagnikiem to wiadomo ze bede jeżdził po oranym, ale samochodem to juz nie da rady. ja kiedys porobie zdjecia jak ludzi grogi szanuja to zrozumiecie ze nawracanie na drodze to nie grzech

1,000

dobra praktyka rolnicza ustala pewne reguły  w tym zakresie ale reguły sobie  a rolnicy  sobie  ???