1,001

Odp: Wiosna 2013

Rafał DKL napisał/a:

A Propo Pola Mój Znajomy Wydzierżawił Pole Od Sąsiada Facet Zmarł Więc Ten Podpisał Papier Z Córką Gościa W Którym Ona Zobowiązuje Się Przedłużyć Dzierżawę Z Nim Po Załatwieniu Spraw Spadkowych.to Było Gdzieś W Lipcu Gość Obrobił Pole Posiał Pszenice Ozimą A W Lutym Dowiedział Się Że W Listopadzie Kobieta Podpisała Dzierżawę Z Innym Sąsiadem Na 20 Lat.na Domiar Złego Dwa Dni Temu Nowy Dzirżawca Oświadczył Mojemu Znajomemu Że Albo Odda 3/4 Plonu Z Pola Plus Pełne Dopłaty Albo Pole Przejedzie Agregatem Podorywkowym.i Od Wczoraj Już Nic Tam Nie Rośnie ,a Tydzień Temu Piękna Ozimina Świeżo Zasilona Mocznikiem.dodam Że Sprawa Umowy Dzierżawnej Nie Jest Do Końca Załatwiona Bo Znajomy Chce Iść Z Tym Do Sądu, Córka Właściciela Jest Lekko Szurnięta Więc Łatwo Nią Manipulować.  :nooo:

Śmierć wydzierżawiającego nie skutkuje rozwiązaniem umowy, tak samo jak sprzedaż dziasłki etc. W momencie śmierci wydzierżawiającego prawa i obowiązki związane z umową (tak jak z każdą inną) przechodzą na spadkobierców. Jeżeli ten nie dotrzyma warunków umowy równoważne jest to z zerwaniem jej w sposób inny niż umowa przewiduje, a nie dotrzymanie warunków umowy skutkuje karami opisanymi w przepisach kodeksu cywilnego. Krótko mówiąc udać się do kancelari adwokackiej przedstawić im sprawę i jak gra warta świeczki zdoić z kobiety to co się twojemu znajomemu w tym momencie należy. A można tego troche wyciągnąć....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

1,002

Bamreras dobrze piszesz. Dodatkowo prawo jest takie że ten kto zasiał ten zbiera. Nieważne w jakich okolicznościach umowa się kończy, jeżeli zasiałeś masz prawo i obowiązek zebrać. Tak robią wszyscy piraci, sieją państwowe ziemie w nocy lub weekendami  i nic im nie mogą zrobić. Na razie.

1,003

co do brudzenia na drodze gnojem z kół to ja tego problemu nie mam bo zanim wjadę na asfalt to muszę około pół kilometra polną dróżką jechać to koła się wyczyszczą same big_smile

1,004

Ja zawsze wożę gnój na pole przyczepami tam gdzie ma być rozrzucane i nie ma z tym problemu. Znajomy co ma tą firmę usługową to mówił że robi tak jak pisał Koseś, balota w krokodyla i pucu pucu po asfalcie smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,005

Grzegorz i tu się mylisz ,nawet jak masz dzierżawę do 20 czerwca a nieruchomość ktoś inni kupi albo wydzierżawi 21 czerwca to on zbiera plony a tobie musi pokryć wszelkie koszty tej uprawy ,a wiem to dlatego bo kończy mi się dzierżawa 28 czerwca i o mały włos z gościem co kupił tą działkę nie poszedłem na noże bo chciał mi skosić żyto ,na szczęście w dawnej umowie z ANR mam zapis o 30 dniowym okresie wydania nieruchomości a wtedy już zdążę skosić .

1,006

ja nie mam tyle czasu żeby pierw ładować w gospodarstwie wozić na pole i później rozrzucać jak ładuję to prosto na rozrzutnik i heja na pole a teraz przerobiłem se rozrzutnik to około 6 ton ładuję więc trochę więcej jest... tylko zastanawia mnie czemu w 323 wałek włączony na 1000 obr. kręci się wolniej jak w 300 na takim samym przełożeniu i obrotach silnika ??

1,007

jest jak pisze koseś .. jeżeli zasiał to  musi zebrać jeżeli ktos postapił inaczej   aktualny dzierżawca jest zobowiązany  zwrócić wszelkie koszty i straty materialne ... więc   do prawnika i do gościa ...  niech płaci jak burak  ,,,, ile ta działka ma powierzchni ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,008

Chyba w przypadku, że zwróci Ci koszty. Pytałem o to w Starostwie po podpisaniu umowy na 10 lat. Dodatkowo pytałem czy może w trakcie trwania umowy wywalić z dzierżawy. Powiedzieli że tylko przez postępowanie sądowe. Trzeba mieć łeb na karku, żeby nie bulić. Całe życie z wariatami. Koseś masz pewnie rację, tylko każdy urząd inaczej interpretuje przepisy.

1,009

wywoże na pole żeby przy gospodarstwie nie robić sobie syfu, płyte mam na miejscu 13X8 i jak się nazbiera pełna to wek na pole

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,010

bamreras napisał/a:
Rafał DKL napisał/a:

A Propo Pola Mój Znajomy Wydzierżawił Pole Od Sąsiada Facet Zmarł Więc Ten Podpisał Papier Z Córką Gościa W Którym Ona Zobowiązuje Się Przedłużyć Dzierżawę Z Nim Po Załatwieniu Spraw Spadkowych.to Było Gdzieś W Lipcu Gość Obrobił Pole Posiał Pszenice Ozimą A W Lutym Dowiedział Się Że W Listopadzie Kobieta Podpisała Dzierżawę Z Innym Sąsiadem Na 20 Lat.na Domiar Złego Dwa Dni Temu Nowy Dzirżawca Oświadczył Mojemu Znajomemu Że Albo Odda 3/4 Plonu Z Pola Plus Pełne Dopłaty Albo Pole Przejedzie Agregatem Podorywkowym.i Od Wczoraj Już Nic Tam Nie Rośnie ,a Tydzień Temu Piękna Ozimina Świeżo Zasilona Mocznikiem.dodam Że Sprawa Umowy Dzierżawnej Nie Jest Do Końca Załatwiona Bo Znajomy Chce Iść Z Tym Do Sądu, Córka Właściciela Jest Lekko Szurnięta Więc Łatwo Nią Manipulować.  :nooo:

Śmierć wydzierżawiającego nie skutkuje rozwiązaniem umowy, tak samo jak sprzedaż dziasłki etc. W momencie śmierci wydzierżawiającego prawa i obowiązki związane z umową (tak jak z każdą inną) przechodzą na spadkobierców. Jeżeli ten nie dotrzyma warunków umowy równoważne jest to z zerwaniem jej w sposób inny niż umowa przewiduje, a nie dotrzymanie warunków umowy skutkuje karami opisanymi w przepisach kodeksu cywilnego. Krótko mówiąc udać się do kancelari adwokackiej przedstawić im sprawę i jak gra warta świeczki zdoić z kobiety to co się twojemu znajomemu w tym momencie należy. A można tego troche wyciągnąć....

Tak jak pisze Bamreras, to co zrobili z pszenicą to zwykłe naruszenie posiadania, a nasze gomułkowsko-gierkowskie prawo bardziej chroni posiadacza niż właściciela. Temat bardzo prosty, a dla tych co zniszczyli bardzo kosztowny Polecam kancelarię adwokacką Tadeusz Piskorz-Deneszewski z Kłodzka zmeli ich w proch. W tym kraju ten który używa cudzą własność jest nietykalny dopóki komornik sądowy nie wyrzuci go z pola, lub nękany kosztami sądowymi sam nie odpuści.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,011

Laszek ja mam duże podwórko i płytę mam za oborą w sumie jakieś 60 metrów od domu to na podwórku syfu nie ma a za oborą to może być wink jak się na płycie nie mieści to odwalam cyklopem obok na pryzmę i git

1,012

Zupełnie się zgadzam z MAREKPE- istotnie  intruza z pola wygonić nie jest latwo  ale takie na dzisjaj mamy prawo  i to wykorzystują przeważnie duży dzierzawcy itp  cwaniaki   ktorzy działają w branży rolnej   rolnicy robią to sporadycznie.

1,013

A ja  wczoraj wsadziłem ok 1200-1300 sosen .Ręce mnie bolą jak nie wiem co .Ale ogólnie jestem zadowolony .Fajnie wyglądają takie maleństwa tylko już nie mogę się doczekaćkiedy urosną .2000 tyś brzozy wsadziłem jak syn miał trzy tygodnie teraz ma 14 lat to już sie pokazują pierwsze kozaczki .A muszę wsadzić ich ok 7500 ale do tego myślę o ściągnięciu posiłków sam nie dam rady rece by odpadły

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

1,014

sam sadzisz w orane czy   bez niczego ?  u nas jak sadzimy to wychodzi 300na głowe i masz dośc ...  same kamole  ale fakt są działki gdzie koło 700 na głowę smile) Piękna i mecząca robota   a kosztur aż się w łapach pali big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,015

wojtas napisał/a:

sam sadzisz w orane czy   bez niczego ?  u nas jak sadzimy to wychodzi 300na głowe i masz dośc ...  same kamole  ale fakt są działki gdzie koło 700 na głowę smile) Piękna i mecząca robota   a kosztur aż się w łapach pali big_smile

Wyorał mi facet pługiem tykim typowym koszt 250 zł h .Moja działka 76arów koszt180 zł ziemia kl 5-6 .Sadzę  na własny koszt  nie zamierzam się dzielić z nimi pól na pół i po pietnastu latach płacić im podatek bóg wie jaki.Wysiłek jest ale po robocie satysfakcja gwarantowana :smiley:

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

1,016

e no to ja myslałem o lesie big_smile

1,017

Posiałem owies i zastanawiam się jaki nawóz na niego wysypać

1,018

poczekaj aż wejdzie, a nawóz saletra albo mocznik (chyba że skarmiasz słomę to mocznika lepiej nie siej)

1,019 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-04-28 20:05:01)

krzychu napisał/a:

Laszek ja mam duże podwórko i płytę mam za oborą w sumie jakieś 60 metrów od domu to na podwórku syfu nie ma a za oborą to może być wink jak się na płycie nie mieści to odwalam cyklopem obok na pryzmę i git

U mnie podwórko to takie 80X80 i gnojownik na samym końcu tylko jak za dużo gnoju to tylko muchy i komary się lęgą, problem wtedy z brudzeniem drogi jak gnojarą wozić a tak na przyczepy i wszystko czysto no i zawsze można dwie spiąć albo na dużą łódkę a tam już porcja wejdzie. Tym bardziej jak teraz znajomy mi rozwozi to mają wszystko na miejscu i wtedy tanio wychodzi

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,020

sosna.....  prosta sadzarka do krzewów owocowych i 5000 szt w 8 godzin idzie i nikogo nic nie boli.  traktorzysta  + 2 na sadzarce