1,061

Odp: Wiosna 2013

Może tobie jest mi na pewno nie... Ja piszę szczerzę i uczciwie nawozu mało sypię tylko pod zboża ale na łąki i kukurydzę nie żałuję bo z tego mam główną paszę dla krów. smile i dla wszystkich ode mnie :beer: :beer: :beer: ... big_smile zdrówko

1,062

Krzysiek kiedyś Krzychu wspominał że jego dziadek robił w PGR i pracował tam na Kirowcu no to jak w takiej sytuacji mogli narzekać na komunę?? Paliwa więcej jak wody w domu big_smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,063

Leszek święte słowa ja też zauważyłem że tylko ci chwalą komunę co mieli za miedzą P.G.R. i wszystko spływało do nich szerokim strumieniem paliwo,nasiona,lemiesze i środki ochrony a jak kto dobrze żył z kierownikiem to i pole zaorali bo czemu nie a jak rzeka wyschła to i bida przyszła.

1,064 Ostatnio edytowany przez krzychu (2013-04-30 21:35:17)

hehe tylko dziadek na kirowcu pracował w dolnośląskim a my w łódzkim mieszkali wink ale niedaleko był skr to za flaszkę przywieźli ropę razem z beczkami big_smile ale na cp-enie i tak była ile tańsza jak teraz ? i czemu z 10 hektarów ziemi, postawiliśmy oborę stodołę garaże i magazyny na zboże ? bez kredytu ? a teraz co mam 45 ornej i zadłużam się żeby modernizować istniejące budynki bo cena wybudowania nowej obory jest kosmiczna...

1,065

nic dodać, nic ująć. Tylko patrząc na to z boku to można stwierdzić że to gówniany interes skoro można dobrze stać tylko wtedy jak przynoszą na lewo za pół ceny. W takim wypadku lepiej się zabrać za inny zawód i inną pracę niż być rolnikiem i prowadzić gospodarstwo. Znajomy co robi usługi i ogólnie ma niskie ceny na usługi, na początku jak jeździł na czerwonej to ceny miał jeszcze niższe ale kilka razy zapłacił karę za czerwoną i powiedział wtedy koniec! Będę jeździł już tylko na ON i ceny muszą wzrosnąć a jak cena nie będzie odpowiadała to zwijam interes bo bez sensu zarabiać pieniądze robiąc coś nieuczciwie (np jadąc na czerwonej). Tak też się stało, jeździ teraz tylko na ON, ceny ciut wyższe ale porównując do innych firm to i tak ma ceny bardzo dobre

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,066

Ta a dzisiaj to jest wszystko legalne , nikt na boku interesu nie ma i nikt nic nie kradnie i , wszyscy są dobrzy dla siebie . Normalnie tylko cieszyć się życiem i delektować się każdą chwilą ... To ja komuś dam teraz np. 10 ha ziemi ciapka i niech się utrzyma  z tego , tylko z tego   .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

1,067

Sebastian dobrze gadasz masz +

1,068

Co do nawozów na śnieg to pszenice ktore dostały predzej sa o 40 procent ladniejsze od tych co pózniej, w rzepakach niewidze róznicy.

mdw

1,069

Laszek, lepiej licho leżeć niż dobrze stać, jak lepiej licho jechać niż dobrze iść. Nie na próżno matematyka jest królową nauk. Każdy w domu ma kilka kalkulatorów. Nie każdy z nich korzysta, a powinien. Z drugiej strony może lepiej nie liczyć, bo w sumie nic się nie opłaca produkować, więc wypadałoby nic nie robić. Ogólnie się z Tobą zgadzam.
Jest pewna granica wytrzymałości. Robię rok po kosztach licząc na rozkręcenie biznesu. Następny rok koniunktura nie sprzyja, w kolejnym zdarzy się wybuch wulkanu, następnego wystąpiły anomalie w postaci wyjątkowo gwałtownych wybuchów słonecznych itd. I tak całe lata, dziesięciolecia. Życia szkoda (krótkiego).
Powodów tej sytuacji dopatruję się dwóch.
Pierwszy. Zakładając okres próbny na dwa lata rozciągamy go do dwudziestu.
Drugi. Przez nie używanie kalkulatora sprzedajemy swoje produkty poniżej kosztów produkcji, uznając że sprzedawanie towaru ze stratą (nie mylić z mniejszym zyskiem), uratuje nas przed plajtą. Błąd. Od zawsze chcę współpracować z firmami, które ze swojej działalności generują zysk. Mówię o współpracy długoletniej, nie jednorazowej. Sprzedający srebra rodowe w cenie złomu nie podnosi swojej reputacji, wręcz przeciwnie. My rolnicy mniej więcej tak się zachowujemy. Zachowujemy się nie racjonalnie i jeszcze oczekujemy szacunku. Zacznijmy szanować siebie poprzez cenę swojego wyprodukowanego towaru, wtedy kupujący z konieczności będą nas szanować (przez kieszeń). Wtedy będzie satysfakcja z wykonywanego zawodu, godziwe pieniądze, czyli sukces po prostu.

1,070

Jak to mój chrzestny powiada: Żywność powinna być co najmniej jeszcze raz taka droga to przynajmniej ludzie by ją szanowali inie marnowali a przy okazji my byśmy mieli lepszą zapłatę... Temat nam zszedł już na dyskusje czasowe

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,071

za komuny sprzedałeś świnię kupiłeś tonę węgla, paszę ,pół litra i jeszcze zostało teraz sprzedasz świnię kupisz dwa metry węgla i po pieniądzach... i nikt mi nie powie że teraz jest lepiej jak za komuny. A wszystkiemu winny jp2 i wałęsa... koniec kropka nie o tym temat... może teraz na temat czy jak sypnę plifioskę i saletrę pod korzeń pod kukurydzę to będzie ok. Czy dać polifoskę pod korzeń a saletrę później pogłównie ?

1,072

w siewnik nasyp polifoskiej do podsiewacza.azot i potas z rozsiewacza

1,073

ale ja sieje poznaniakiem zwykłym nie punktowym

1,074

poznaniakiem?!chłopie siew usługowy to wydatek ok 120zł/ha a korzyści wymierne

1,075 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-05-01 12:16:26)

ja daje azot rozsiewaczem a wieloskładnik w siewnik. Ile masz zamiar sypnąć tego nawozu?
ja osobiście za siew kukurydzy biorę 100zł bez różnicy czy z nawozem czy bez, tak u mnie cena wygląda i u konkurencji smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,076

kukurydza na kiszonkę to sieje poznaniakiem bo u nas punktowych nikt nie ma to nie ma kogo nająć a z daleka mi nie przyjadą... a tak to bardzo wielu sieje konnymi bo u nas poznaniaków jak na lekarstwo jest... jak swojego przestawię i posieje to z tydzień będzie po ludziach chodził bo pożyczają. wink

1,077 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2013-05-01 13:32:30)

U mnie to co drugi gospodarz ma prase, kombajn i siewnik .. A jak najmują to obszarowców a ja sobie nie zarobie big_smile
Krzychu, wyjdź do przodu porównaj moją sytuację ze swoją i kup byle jaki punktowy .. Wstrzelisz się w rynek jak ta lala

1,078

w zeszłym roku planowałem, że jak dostanę dopłaty to coś kupię a tu ch*ja dopłat na razie nie ma a kukurydzę lada dzień trzeba zasiać więc w tym roku poznaniak może na przyszły coś kupię.

1,079

krzychu z ciekawości spytam gdzie ty mieszkasz?

1,080

O widzę  że Krzychu nam zmarwychwstal  na forum - no i dobrze będzie weselej  Sławek42 - pisze  że powinniśmy  być za pan brat  z kalkulatorem zgadzam się - ale na wspólpracę  z firmami które generują zyski  ale z naszej kieszeni to firmy nie pójdą   to są pośrednicy  którzy zerują na naszej pracy  i dzieki nam funkcjonują  i w ich interesie jest by rolnicy się nie organizowali  i korzystali  z ofert kupna i sprzedaży  w ich firmach - pozbywając  się częsci  naszych dochodów na zyski dla tych  firm   Żeby to zmienić to trzeba sie organizować choćby w grupy producentow  - ale to jest inna bajka !!!!