661

Odp: Pszenica

wojtas napisał/a:

udało się wjechać  chodź nie bez szkód ... prysnołem   na grzyba , odrzywka  oraz  modus ze stabilanem ,  ale się przeraziłem  na stanowisku po rzepaku   odbiła przytulia oraz kępy  ostu  gdzie nigdy go nie miałem ,,, czym to załatwić ?  tylko szybko bo mam przenice już po kolana

na przytulie wiem, że Starane w każdej fazie bierze i jego generyki. Poczytaj ulotkę to może i oset też jest. Albo Mustang forte

662

Bo najpierw chwasty trujesz a potem szybko je reanimujesz zwłaszcza że fungicyd idzie przeważnie z jakąś odżywką.

663

piotreknnn napisał/a:

Dlaczego powinien byc odstęp pomiedzy herbicydami,a fungicydami.Nigdy o tym nie slyszalem.......

Każdy środek ma wpływ na roślinę i żeby nie miała takiego stresu dlatego przerwa jest wskazana. Podzwoniłem po doradcach i 4-5 dni przerwy a nawet i tydzień wskazany.

664

co do pryskania na chwasty  ok  ale wskazane jest zasilania  jakimś mocznikiem lub podobnym na chwasty bo wtedy szybciej przyswaja (trucizne)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

665

piotreknnn napisał/a:

Dlaczego powinien byc odstęp pomiedzy herbicydami,a fungicydami.Nigdy o tym nie slyszalem.......

tu może mieć wpływ sposób transportowania subst. aktywnych , fungicydy mają to do siebie że są transportowane przez starsze części liści do młodszych i jeśli razem z nimi zapałęta się tam inna substancja to może powodować poparzenia .

zbocze trochę z tematu, jakie macie sposoby na ocenianie fazy rozwojowej zbóż ? dokładnie chodzi mi o strzelanie w źdźbło ( 1-sze 2-gie kolanko) ja rozcinam roślinę i licze, w tym przypadku jest to pszenżyto ozime i jest juz pod koniec fazy 2 go kolanka

http://imageshack.us/a/img27/8816/zdjcie4735.jpg

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

666

Koledzy stosowaliście HUZAR ACTIV?? Jakie macie doświadczenie z tym środkiem. Jeżeli przepuści miotłe to czym to poprawić??

667

Zawsze dawałem Huzar ale w zeszłym roku przepuścił mi trochę dwuliściennych wszelakiej maści zależnie od ziemi, i w tym roku kupiłem Lancet. Huzar ogólnie jest dobrym opryskiem i osobiście go polecam, miotły nie widziałem jak nim opryskałem. Lancet w tym roku też wymiótł wszystko .

668

Wyobraźcie sobie ze ja jeszcze pszenicy na chwasty nie prykałem. Dziś prysnąłem na grzyba
I tak patrzę że miotlę sobie odpuszczę prysnę tylko dwuliścienne. I nie mówię tu o poprawce jesienią nic nie było.... zalety późnego siewu? Nigdy nie miałem takiej sytuacji....

669

Kolanka to wyczuwa się palcami, jeżeli zachodzi potrzeba dania drugiej dawki antywylegacza rozdłubuję źdźbło i patrzę czy kłos już wyszedł z kolanka żeby go czasem nie skrócić.

670

Był Huzar i była  miotła  ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

671

huzarem  activ pryskałem  gościowi widze ze ładnie chwasty   skręca   ale czy miotłe przepuści to nie wiem

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

672

Krzysiek napisał/a:

Wyobraźcie sobie ze ja jeszcze pszenicy na chwasty nie prykałem. Dziś prysnąłem na grzyba
I tak patrzę że miotlę sobie odpuszczę prysnę tylko dwuliścienne. I nie mówię tu o poprawce jesienią nic nie było.... zalety późnego siewu? Nigdy nie miałem takiej sytuacji....

W sumie tylko się cieszyć, ale nigdy nie opuściłem pryskania na miotłę. Gorzej jak później wyjdzie na wierzch a zboże będzie już zbyt duże. Żeby później opryskiem nie przypalić. Pszenice nawet siane w listopadzie opryskałem też od miotły dla świętego spokoju big_smile

673

A Puma do kiedy może byś stosowana??

674

ja jestem właśnie na etapie Pumy - wczoraj jęczmień ozimy, a jak dziś i jutro nie popada to pod wieczór będę pryskał pszenicę ozimą. U mnie ostatni dzwonek na pryskanie na chwasty bo zaczyna się robić dywan i łan się zrasta.

gg 5118068

675

No i chcąć nie chcąc nie wiem czym poprawić pszenice opryskałem Huzarem i po 20 minutach niewiadomo skąd wzieły sie chmurki i dowaliło (mała chmurka a wlało jak cholera)
Tak że teraz nie wiem kiedy mógł bym jechać drugi raz i nie wiem czym.

676

U nas jest stosowana mieszanka Axial /adigor + Gold . W tym roku nawet na pszenicę . Bierze nawet starsze chwasty . Huzar już nie pomaga ... ostatnio po nim taka miotła była że pszenicy nie było widać .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

677

a co zastosowac na pszenice ozima dostala zolte liscie i stanela  w miejscu

678

Grzegorz89 napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

W sumie tylko się cieszyć, ale nigdy nie opuściłem pryskania na miotłę. Gorzej jak później wyjdzie na wierzch a zboże będzie już zbyt duże. Żeby później opryskiem nie przypalić. Pszenice nawet siane w listopadzie opryskałem też od miotły dla świętego spokoju big_smile

ja po ziemniakach też nie pryskałem.i póki co jest ok.miotła potrzebuje światła do wschodów.

679

dzis dostala amonowa nie mam wapniowej mam jeszcze saletrzak lub mocznik

680

Saletra wapniowa taka w butelce..... może pomóc wiele nie kosztuje ale może ją ruszy. Wiem ze dawno temu ojciec takie coś stosował ja nie mam potrzeby. Poczytaj czy mozna z tym siarczan magnezu podać.
A żółte mogą się robic z wielu powodów, jak staneła w miejscu to ma problem z pobieraniem.