Temat: Fundusze ???

Mam pytanko czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego rolnicy płacą na różne fundusze np.jak sprzedaje pszenice na młyn to jest pobierany jakiś procent na ich fundusz czyli branży młynarskiej i z sprzedażą żywca to samo.Więc jak to jest czemu rolnik ma płacić na ich fundusze a nie oni sami.Przecież rolnicy nie mają młynów czy sklepów żeby je promować.Kasy mają jak lodu i jeszcze nas skubią,dlaczego ????

2

Odp: Fundusze ???

Bo rolnika każdy chce okraść.

Transport lawetom do 10 ton 696364854 24 h

3

bo to polska właśnie...

4

Żeby to tylko to było ,są inne problemy ... Co z karami za źle wydane pieniądze co ostatnio trąbią o tym ? Co z cięciami w dopłatach ? I w końcu jak człowiek ma się połapać we wniosku o dopłatę obszarową po tych pier... pomiarach ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

5

Jednym z wymogów przy dopłatach bezpośrednich jest ubezpieczanie upraw min 50% gospodarstwa przynajmniej od jednego ryzyka, ja ten minimalny wymóg wczoraj spełniłem, bo jak zaczną szukać tych pieniędzy, to i o tym mogą sobie przypomnieć .

6

ja też wczoraj ubezpieczyłem... a jak by była jakaś klęska to i tak nie dają nic.

7

no jak nie dają? rok temu jak mi całe pszenżyto i jęczmień wymarzły to wszystko ładnie zapłacili

E 516 na części
Telefon 695 076 269

8

pierwsze słysze o wymogu ubezpieczaniu upraw przy dopłatach

mdw

9

W ubiegłym roku  gdyby nie polisa za wymarznięcia byłoby cieńko. W tym ,trafiła sie Geofizyka i kasa już na koncie[spokojnie wystarczy na nowego PROMAR-a 1500/15]

10

ale wy macie dobrze że tak wam kasą walą... ja nawet dopłat nie dostałem  jeszcze.

11

co macie dobrze? skoro ubezpieczasz i jest faktyczna szkoda to płacą za nią. Oni są od tego jak dupa od srania! Krzychu może Ty naprawdę żyjesz w tych komunistycznych Chinach skoro wszystko u Ciebie jest tak niedobrze a powinno być o niebo lepiej...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

12

Z tym szcowaniem to jest różnie.Na "dzień dobry" płacą niby dobrze[plony8 tyś/ha]+ rekultywacja i tu jest pole do manewrów.Gdy obecnie oglądam protokoły sąsiadów wiem jedno że należy twardo negocjować.U mnie szacowanie szkód trwoło ponad tydzień,u sąsiadów średnio 2 godz.I choć odowiązuje mnie klauzula tajności [jako jedynego na naszym terenie] mogę stwierdzić mając wgląd w dokumenty innych których tajniść nie obejmuje że za podobne straty moje odsztodowanie jest 2x większe i więcej.Wart było!!! Teraz pojechali w sieradzkie.

13

Krzychu ja dopłaty dostałem pod koniec IV, z tego co wiem to do końca IV nie dostają jedynie ci którzy przy kontroli mieli jakieś rażące uchybienia, lub też toczą się jakieś własnościowe sprawy sądowe. Owszem też dostałem w marcu pismo że agencja ma termin do końca VI dwa lata temu podobnie ale agencja tak się asekuruje i uświadamia zniecierpliwionych.

14

Albo on jest taki toksyczny albo takie wrażenie robi, myślenie jak u dziadków urodzonych przed wojną...

mdw

15

Wracając do funduszy to jak to jest jak my wspieramy przetwórców a co jak ci sami sprowadzają z zagranicy towar(nie wspomnę jakiej jakości) i sprzedają jako nasze???A jest lepsza sprawa jak smakowała wam padlina???Co do ubezpieczeń to nie rozumie o co taki krzyk jak ktoś chce to niech się ubezpiecza a jak nie to nie.Jak ktoś się nie ubezpieczył to niech nie płacze jak się stanie strata i cały finał.A jak się ubezpieczył to niech wypłacą ile się należy a nie bawić się w podchody bo to tylko świadczy o firmie że jest ch.ja warta.

16

Tomek 1974 -  Piszesz prawdę wszyscy chcą sie promować ale za chlopskie  pieniądze  a gdzie jest rząd ?  sa gnojki co  ( promują) nasze produkty jak mięso  z martwych zwierząt itp,,,  a pożniej  to za takie działanie  biznesmenów placą rolnicy obniżką cen i nagonką na nas - ciekawie co zrobi  tusk oskarża PIS  o dotacje  na gospodarswa  niskotowarowe  że żle wydał a  naprawde te pieniądze wspomogły  te gospodarki - inaczej by upadły a jego rzad to realizował a teraz ma pretensję  do garbatego ze ma proste dzieci ? totalny nierząd  w rzadzie ????

17

Tu się można wkurzyć przez nieuczciwe firmy (raczej i właścicieli) których w dodatku promujemy, tracimy poważne sumy przez nich gdy tanieje żywiec w skupie.Takie afery uderzają najbardziej w nas a takie mędy śmieją się bo niby co im grozi najwyżej nie pojadą na wakacje w tym roku do Egiptu.Ze zbożem kiedyś było tak, sprowadzić jak najwięcej z zagranicy byle gówna za parę groszy aby zbić cenę  w kraju i później kupić tanio bo i tak musisz to sprzedać.Teraz zboże drogie bo nie mają z kąt sprowadzić.A co do rządu to ten czy drugi to będzie to samo gu.no.Pieniądze nie odróżniają prawa czy lewa.

18

do do niskotowarówki to faktycznie zbyt łatwo pieniadze rozdawali znam pijaczka co zrobił sobie tylko kurs chemizacyjny i wziął kasę za całe 5 lat, smiem twierdzic ze ani 5% tej sumy nie poszło do gospodarstwa

Rolnik z powołania:-)

19

Mój sąsiad podobnie przepił cała tą dopłatę a jak tylko dostał pierwszy przelew to od razu sprzedał swoje 6 krów.Po co takim kasę dawać ręce tylko opadają.

20

Są różne sposoby zasilania lokalnego biznesu,jedni robią to pracą inni "przelewem"