1,161

Odp: Wiosna 2013

Wczoraj miałem pierwsze szacowanie szkód w ziemniaku. Z racji ze powiedziałem ze będe plantacje odtważal kasa będzie po niedzieli na koncie. W sume 25arów do całkowitego przesadzenia. Jedno co mnie wkurzyło to fakt że za sadzonki pieniądze dadzą a paliwo i ogrodzenie po mojej stronie... Z mieszanką zbożowo strączkową tak łatwo im ni pójdzie....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

1,162

Krzychu taczką wozisz ? 7ha. to max dwa dni jak daleko do pryzmy  i po oborniku .

1,163

Koseś worze na dwa rozrzutniki jeden 4 tonowy drugi 6 ale na razie robota stoi już prawie tydzień bo tam gdzie się dało nawiozłem a na resztę to w butach ciężko wejść a co dopiero wjechać...

1,164

W mojej wsi jest gostek co faktycznie ma wydajność 0,5ha /na dzień albo i mniej bo ładuje widełkami . Pewnie by mu załadował ładowarką a nawet rozwiózł w zamian za pomoc przy zwożeniu słomy ,albo przy ugniataniu kukurydzy ale on nigdy na nic nie ma czasu mimo 15ha. gospodarki i 3 (słownie trzech) sztuk krów wyglądających jak wieszaki .

1,165

bamreras napisał/a:

Wczoraj miałem pierwsze szacowanie szkód w ziemniaku. Z racji ze powiedziałem ze będe plantacje odtważal kasa będzie po niedzieli na koncie. W sume 25arów do całkowitego przesadzenia. Jedno co mnie wkurzyło to fakt że za sadzonki pieniądze dadzą a paliwo i ogrodzenie po mojej stronie... Z mieszanką zbożowo strączkową tak łatwo im ni pójdzie....

wiem co czujesz, masakra przerabiam ten temat co roku, a zwierzyny coraz więcej...

mdw

1,166

Przed wieczorem pojechałem opryskać na chwasty ostatni kawałek 1ha pszenżyta.Pole po zlikwidowanej łące i bylo mokro.Jak wprowadzą grining będzie ponownie łąka bo już mnie wnerwia to babranie w błocie.

1,167

chłopaki robić pozwolenie na karabin i po sprawie. Co do Krzycha to nie możesz podrenować pól?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,168

koseś  w latach 70-tych mój ojciec zrobił elektryczny ładowacz do obornika... rama była z dwuteownika kołowrót na półosi od ursusa c 45 jakaś przekładnia ślimakowa maszt z rury grubościennej silnik siłowy  przełącznik działania przód- tył  widły były kupione oryginalne no i owy ładowacz pożyczało pół wsi wlekąc go na linie i ryjąc tym piaskową drogę przez naszą wieś big_smile taki ładowacz idealny nie był ale lepszy jak widły służył nam przez 20 lat później kupiliśmy cyklopa. A ładowanie widłami to przesrana robota szczególnie zleżały gnój z zimy na przykład.

1,169

no to czyli od lat 70-tych stoisz w miejscu z postępem??

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,170

yokoslaw napisał/a:
bamreras napisał/a:

wiem co czujesz, masakra przerabiam ten temat co roku, a zwierzyny coraz więcej...

wczoraj wieczorem pilnowali ziemniaków. koło 23.30 strzelili w niebo i pojechali bo im się widocznie dalej czuwać nie chciało. Dziś z żoną do prawie północy rozciągaliśmy pastuch. Może będzie lepiej pilnował niż ci panowie leśnicy.... Na dobranoc wystrzeliłem parę salw armatnich z specjalnej petardy i  teraz w wyrko...

1,171

U mnie też posiedzą dwie godzinki i tyle ich,a marudzą że od lutego nic nie strzelili, stada dzikoów chodzą po 8 -10 sztuk . Sam strasze dziki jezdze po nocy ciagnikiem i petardy.

mdw

1,172

no w zeszłym tygodniu byłem specjalnie na odpuście (50km ode mnie) żeby się doposażyć w petardy. Wziąłem kilka różnych i na dniach będę zamawiał te najlepsze smile

1,173

bo to trzeba jeździc c330 bez tłumika big_smile będzie taniej a huk  murowany big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,174

Laszek jak stoję z postępem ?? w latach 70 tych był ciągnik 40-stka pług brony kultywator wóz i konny siewnik... do tej pory rozwijam się na ile mi portfel pozwala ale nie jest źle 3 traktory dobry kombajn (w latach 80-tych były dwie vistule) aktualnie 5 różnych pługów dwa kultywatory dwa agregaty 4 sztuki bron talerzówka dwa beczkowozy rozrzutnik dwa cyklopy (z tym że jeden na części) przyczepa samozbierająca 2 zwykłe 4 sztuki jednoosiówek sadzarka obsypnik 2 rotacyjne przetrząsaczo zgrabiarka 3 dmuchawy żmijka do zboża siewnik poznaniak kos do nawozu i lejek, opryskiwacz ładowacz do bel na przód i tył ciągnika nośnik bel prasa zwijająca.Chyba nic nie pominąłem i jak widać przez te lata trochę sprzętu przybyło a że nie nowe to cóż nie każdego stać na nówki  wink co do tematu i pól  to są drenowane ale przez ponad 20 lat to pewnie się dreny zapchały bo woda licho leci ze zbieraczy a jak zgłaszałem to powiedzieli żeby zgłosić na jesieni bo teraz za mokro... a sam kopał nie będę po po pierwsze nie mam na to czasu a po drugie nie wiem dokładnie jak te dreny idą. Dziś mam zamiar trochę wywieźć tego gnoju może się uda.

1,175

Koledzy na dziki są preparaty odstraszające, tato mój kilanście lat temu wpadł na pomysł taki żeby w paru mjejscach na polu spalić jakieś plastyki, wiadomo smród bardzo nie przyjemny i drażniący (dioksyny) ale robimy to z wiatrem. Praktykujemy to w grochu pastewnym  zaczynamy dwa dni po siewie gdy nie ma deszczów to co drugi dzień jak popaduje to codziennie przed wieczorem na polu 2 ha wystarcza w trzech miejscach worek garść słomy jeszcze jakiś plastyk i do domu spać skuteczność 100 % .

1,176

jak mi ryły w kukurydzy to mi myśliwy doradził żeby na kołkach uwiązać kawałki szmat i pryskać to dezodorantem zrobiłem to i ch*ja to dawało... u mnie skutkują tylko petardy ahtung

1,177 Ostatnio edytowany przez androl (2013-05-17 11:12:45)

Krzychu jak ty dezodorantem pryskałeś to szły bo ładnie im pachniało.

1,178 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-05-17 14:40:25)

Krzychu bez urazy ale gdzie masz u siebie ten postęp? Patrząc jak kiedyś dziadkowie robili w konie to może i jest postęp. A gdzie teraz ten sprzęt który posiadasz jak się ma do obecnie produkowanych? Lista którą wypisałeś to tylko kupa starych klunkrów z lat 70-80 i nie ma się co obrażać bo u mnie tego jest i tak więcej smile z nowych to tylko mam od 3 lat ruska, kosiarkę dyskową dwa lata temu, rok temu zgrabiarkę i w tym roku będzie suszarnia. To że mamy sprzęty jakie mamy to może i nie jest okaz postępu ale najważniejsze żeby być z tego sprzętu zadowolonym. Tylko nie myl pojęć postępu z dumą.
Co do drenów i ich czyszczenia to jak chcesz czekać na spółkę wodną to prędzej się pomódl o suche lato smile pisałeś że masz opryskiwacz więc kup do niego z 50 metrów węża i heja wpychać go od ujścia drenu. Sposób sprawdzony u mnie. Ewentualnie można też zamiast wody podłączyć sprężarkę. Ostatnio dokupiłem specjalną dyszę do czyszczenia ale jeszcze nie miałem okazji sprawdzić jak to się sprawuje

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,179

Panowie, cała procedura trwa dwa lata. Koszt papierów ok 5 tys, broń zaczyna się od 2 tys. Paszka gumowych loftek i żaden dzik w polu buchtował nie będzie. Dostanie w dupsko to z głodu zdechnie a na to miejsce nie wróci. 25 szt amunicji do rzutków kosztuje 21 zł, flaszka gorzały. Można na strzelnicy w niedzielne popołudnie ciekawie spędzić czas. A, kobiety nie znoszą huku wystrzałów, więc z tym tematem jest spokój. Polecam to rozwiązanie.

1,180

Laszek u mnie najnowsza maszyna to kultywator który se sam zrobiłem w marcu tego roku big_smile ale wolę robić starymi klunkrami jak brać nowe na unijną kasę i zrobią tak jak z jednym gościem u nas miał prawie wszystko nowe rok czy tam dwa lata tak do doje***i że teraz robi starym ciapkiem.