Odp: Wiosna 2013
Dzisiaj posiałem 40 N/ha w pszenicy oz a wieczorem ładnie zaczeło padać.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 68 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja w niedziela rano skosiłem część łąk. moooże 1/3 . dzisiaj po południu baloty już stały w białej folii
reszte przyszykuje na przyszły poniedziałek bo teraz widać na radarze że ładny deszczyk idzie w naszą stronę.... zapraszam zapraszam
u mnie leje nadal, lało całą noc bez przerwy, na podwórku chodzę po kostki w wodzie pobliski strumień zamienia się w rzeczkę staw wylał na łąkę a na pola przygotowane pod kukurydzę nawet w butach się nie wejdzie...
u mnie leje ładnie ziemia wszystko przyjmuje, tylko ku...wa po co mi się nowa trawa położyła to nie wiem..... leży 1.3 ha
U mnie lało całą noc i nadal pada , szok.
no i Zdolny Śląsk odwiedził deszcz dobrze byle nie za dlugo bo znów Mazury sie porobią na polach ?
No to w moim rejonie powtórka z 1999r zalane dokładnie a przed chwilą deszcz mnie wygnał z podwórka.
Tak androl widziałem tą chmurę też ale mnie ominęła w tedy ale jak dmuchało . To co leży na łące w tej chwili trudno nazwać już sianem ...
W nocy tak polało że połowa żyta leży.
jakbyście tyle nawozu nie ładowali to by nie leżało...
krzychu aby dobry plon zebrać to trzeba ładować do granic a że na pogodę nie mamy wpływu to zawsze ryzyko jest i to przeważnie nie od nawozu się kładzie a od silnego deszczu i wiatru aby to zjawisko zminimalizować przeszedłem z żyta na pszenżyto.
Aha i Krzycha na wierzchu.
23 litry spadło tej doby
jakbyście tyle nawozu nie ładowali to by nie leżało...
w moich stronach leżą właśnie te żyta, na które mało sypali, zero regulatora a słomka taka cienka i słaba, że musiało się położyć. w jednym miejscu, obok mojego pola nie położyło mu się ale to jak tonę zbierze to max.
a u nas pokładło się tych co posiali gęsto jak na kiszonkę na 3 klasie po kartoflach i jeszcze nawozu podsypali...
To na takim stanowisku jest już zakaz sypania nawozu? :nie_wiem:
zakazu nie ma... nie wiem jak u was ale u nas nikt nie sieje nawozu na takiej dobrej ziemi po kartoflach pod żyto
Krzychu - logika podpowiada że na tak dobrej ziemi i po kartoflisku to ludzie na twoim terenie sieją żyto ? - a nie pszenicę ? Ja sięję pszenicę bo na żyto szkoda ziemi - co innego 4-5 klasa to rozumiem na naszym terenie nikt nie sieje żyta ! Dopiero przeszla burza zlało porządnie moje ziemniaki,
pszenicy to sieją po 10 arów dla kur tylko...
U mnie ładnie dzisiaj ciepło i co chwile przechodzi jakiś deszczyk, aż w oczach widać jak wszystko ładnie rośnie
Strony Poprzednia 1 … 64 65 66 67 68 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo