1

Temat: udział w polityce, kto startuje?

"Polityka jest zbyt ważna aby ją zostawić politykom"
Kto weźmie się za naprawę naszych miasteczek, wsi, dróg? Panowie ja za młody szczun jestem ale są wśród na Osoby godne i myślę odpowiednie do działania, kto startuje w wyborach?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: udział w polityce, kto startuje?

Mnie sołtys i kilku mieszkańców wsi namawiali żebym kandydował na radnego do gminy,ale odmówiłem bo uważam że też za młody szczun jestem.

3

Na politykę trzeba mieć tez czas

Rolnik z powołania:-)

4

obecna rada zrobiła tak duzo na kredyt że nastepna rada bedzie miała przesrane...  bo kredytu nie weźmie.  Tak że nie chciałbym być radnym bezradnym....
zresztą nie mama czasu.... a miałem propozycje

5

ale się ludzie obkleili z każdej witryny z każdego słupa ktoś na mnie patrzy i szczerzy kły i co dziwne to młodzi ludzie, mam 26 lat głupi jestem tak jak byłem a znam głupszych niż ja i też szczerzą się na plakatach.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

6

to widze fenol ty 3 latka starszy ode mnie. mojego tate namawiali na radnego ale nie chcial. ci co sie dostana to i tak nic nie zrobia. polityka to tylko kasa, i nikt nie robie tego przeciwko niej.

7

Nie będę zakładał odrębnego wątku, a i w tym zostało poruszone o byciu sołtysem. Jakie są dokładnie obowiązki sołtysa oprócz roznoszenia nakazów i zbierania podatków i opłat za wodę. Chcą mnie znajomi wybrać ale sam nie wiem czy będę miał po prostu na to czas. Dodatkowo jeżeli nie musiałbym w gminie przesiadywać, to faktycznie chciałbym zrobić coś dla swojej wsi, bo wiele rzeczy mnie po prostu wk**wia a ci co byli to jak grochem o ścianę. Poradźcie coś co i jak?

8

Sołtys nie ma wiele do gadania ... Zostaniesz nim to się sam przekonasz . Ale to chyba najważniejsze rzeczy wymieniłeś . U nas sołtys to tylko za podatek  zbiera .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

9

Grzegorz startuj smiało, sądząc po twoim nicku masz 24 lata i takich młodych sołtysów każda wieś by chciała.
Sołtys jest tak zwanym łącznikiem gmina-mieszkaniec, oprócz tego co napisałeś to uczestniczysz w każdej sesji rady gminy i czasami zapraszają cie na posiedzenia komisji stałych rady gminy. Plusem jest to że zawsze wiesz pierwszy co się dzieje w twojej gminie i zawsze na jesień składasz wnioski do budżetu gm co planujesz zrobić na swoim sołectwie w następnym roku(np, czyszczenie zbiorników p,poż naprawa dróg śródpolnych, organizacje różnego rodzaju imprez festynów itp, sam będziesz wiedział czego potrzebuje twoja miejscowość, tak więc jak masz możliwość to startuj i masz prawie dwa lata aby coś zmienić a następne wybory sołtysów to początek 2015 powodzenia.

10

Właśnie nie wiem ile dokładnie mu zostało, normalnie jeszcze 1 rok powinien być. Znajomi mówią, że w tym roku już mają być wybory. Muszę to sprawdzić. Co ile są sesje rady gminy? U nas dodatkowo wójt jest taki przymulony, i żeby coś załatwić trzeba pójść ręką w stół, w międzyczasie dodać wzmocnienie słowa. Dopiero choć się obudzi, nie wiem za co bierze co miesiąc te 13tys. Dobra będę dawał znać co i jak.

11

Na sesje rade gminy może iść każdy mieszkaniec- bynajmniej u nas tak jest, dodatkowo każda sesja jest nagrywana i udostępniona na nieoficjalnej stronie gminy prowadzonej przez opozycję. Szopki mówię Wam nie z tej ziemi u nas. Jeden taki młodszy radny to jedzie z wójtem i jego stabilnymi jak z chłopcami
http://gminakaczory.pl/

E 516 na części
Telefon 695 076 269

12

13 tys co miesiąc ????!!!!

13

Sesja rady gminy musi być minimum raz na kwartał,u mnie sołtysi dostają na nią zaproszenie.W mojej gminie -ok. 4500 mieszkańców,burmistrz ma ok. 14000 miesięcznie.

14

Na miesiąc 13 tys złotych. Laszek nieźle ten młody daje na temat tej wódki. Widać dokładnie że w każdej gminie trafia się takie "równe" traktowanie.

15

Grzegorz  jeśli czujesz że możesz zrobić coś dla swojej wsi  to zostań sołtysem . - Witos też był sołtysem.