Odp: Wiosna 2013
O takich plonach można marzyć jak się ma ziemie a nie żwir i kamienie jak u mnie, jak dwa lata temu zebrałem 5,5 t pszenicy to skakałem ze szczęścia,a daje pod korzeń co się da.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Strony Poprzednia 1 … 68 69 70 71 72 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
O takich plonach można marzyć jak się ma ziemie a nie żwir i kamienie jak u mnie, jak dwa lata temu zebrałem 5,5 t pszenicy to skakałem ze szczęścia,a daje pod korzeń co się da.
borys23455 ja Cię doskonale rozumiem u mnie takie samie ziemie, jak się orze to 10 cm miejscami max 15 bo jak się puści pług głębiej to pole żółte...
borys ja tez zebrałem ok 5t a dałem 450kg saletry + dwa zabiegi na grzyba o mikroelementach i NPK nie wspomne. ale jak podliczyłem to i tak zarobiłem na pszenicy
Krzychu co z tego że siejesz swoim? A przecież to też kosztuje. Do skupu zawieziesz 2,8t a nie 3t. Ja w tym roku mam najładniejsze żyto na 4b tam gdzie piach na 20 cm. Mam też kawałek na V i VI i myślę że 5-6 t będzie z niego bo w inne lata suche udawało się zebrać 3,5 - 4 t
A jak piach jest na 10 -15 to nie orze wcale bo i po co?
Mi rano dopadało kolejna 10 litrów wody.....
A myślałem że tylko u nas są jeszcze co niektórzy starej daty co twierdzą że żyta się nie pryska i jak dostanie jedną dawkę azotu to już rarytas... Też mam hodowlę bydła i świnie też jeszcze trzymam i nie robię że albo pieniądze włoże tylko w hodowlę albo tylko w pole.Widać się chyba nie znam
Swini czy krowie też za dużo jesc pewnie krzychu nie daje żeby sie za bardzo nie obsrały
A moze da by mieć dużo obornika?
Krzychu bo nie chodzi o to ze my tu usiłujemy zmienic Twoje podejscie.... przy najmniej ja do niczego Cie nie zmuszam. NAjwazniejsze byś był zadowolony z swojej pracy.... i ja ze swojej też
wy jeszcze wszyscy przeinwestujecie i zbankrutujecie i ciekawe czy będziecie się śmiać z biedniejszych... u nas w okolicy też był taki jeden nakupił sprzętu nowego zadłużał się na nawozy i co teraz, starym ciapkiem robi, na polu perz po kolana i tak mu wyszło. Krzysiek mówiłem już tyle raz powiem jeszcze raz ty ładujesz całą kasę w pole w nawozy opryski itd. ja muszę to samo podzielić na zwierzęta i pole więc siłą rzeczy nie mogę wam dorównać.
Krzychu czy ktoś tutaj nazywa Cię biedniejszym?? A zakup nawozów i środków ochrony to nie nazwał bym wielką inwestycją bo to przecież zwykłe środki do produkcji tak samo jak soja, rzepak, premiksy czy tam lizawki dla bydła. A takich co kupili cały sprzęt nowy to pewnie wszędzie się znajdzie. Tyle tylko że to co włożysz w pole to zazwyczaj przynosi dochód a zakup wszystkich nowych maszyn nie zawsze zwłaszcza dlatego że nowe sprzęty mają kosmiczne ceny.
też właśnie te ceny... miałem se kupić grubera kasa się rozeszła to kupuję pomału materiał i zaczynam coś działaś do żniw skończę. A tak do tematu mam pytanie kupiłem pierwszy raz nawóz wieloskładnikowy UNIFOSKA mam zamiar dać go pod korzeń pod kukurydzę miał ktoś z tym nawozem doświadczenia ? ile tego sypać na ha? wcześniej kupowałem polifoskę ale teraz u nas tylko się kupi tą unifoskę saletrę i saletrzak reszta na zamówienia tylko.
a wcześniej jaką i ile tej polifoski sypałeś? Salerty też ile wcześniej dawałeś?
Tą UNIFOSKĘ jaką teraz masz? NPK(CaS) 8,5-8,5-8,5-(11-15) czy 4-12-12-(16-12)
saletry to różnie ale w zeszłym roku chyba 250 kilo na hektar i polifoski 6 chyba 150 kilo z tego co pamiętam unifoska musiałbym spojrzeć na worek bo kupowałem to z miesiąc temu i nie pamiętam dobrze, później pójdę spojrzę i napiszę dokładnie.
a wcześniej jaką i ile tej polifoski sypałeś? Salerty też ile wcześniej dawałeś?
Tą UNIFOSKĘ jaką teraz masz? NPK(CaS) 8,5-8,5-8,5-(11-15)
przy takim składzie to sie płaci pewnie za transport anie nawóz
ja sypałem NPK(s) 8-20-30 (3) 250kg/ha z tym że w podsiewacz w siewniku. Rozsiewaczem by cza było więcej bo jednak z siewnika jest lepiej wykorzystany. Azot dałem w formie Sulfanu 24 dawka 300 kg/ha. Ma 24N ale ponoć jest lepiej przyswajalny z racji swojego składu. Tego Sulfana na wszystko sypałem w tym roku i jak narazie źle to nie wygląda. W nocy znowu dało 10 litrów deszczu i powoli ziemia robi się napita, tam gdzie drenarka już nie sięga to pojawia się już zalegająca woda
Krzysiek jak by mieli polifoskę to bym kupił ale jest tylko na zamówienie a musiałbym brać większą ilość bo jedną paletę (1200 kg) nie sprowadzą.
Krzychu a nie brałeś nigdy większej ilości nawozu w kredycie na długi termin np. z Chemirolu? Ja robię tak już od paru lat i nie jest źle, spłata zawsze jest po żniwach i jakoś to idzie. Kupić za gotówkę 2 tiry było by ciężko a tak to jakoś idzie. Albo z sąsiadami byście nazbieraali na całe auto i zawsze taniej wychodzi
U mnie w nocy przeszła nawałnica w ciągu 15 minut spadło 25 litrów wody i do tego padał grad wielkości małego jaja kurzego. Rzepakowi nic nie zrobił najgorzej ucierpiała kukurydza i buraki.
Dziwne mi przywożą po jedną czy półtorej palety, a co do inwestowania kto nie inwestuje w pole czy w sprzet cofa sie do tyłu,. Naprawde wiekszość inwestycji sie zwraca i przynosi dochody ,chociaż trafiają się wtopy,w tym roku typu słoma.
Krzychu a jaki to będzie gruber ? Niektórzy śmieją się z Krzycha . A każdemu można łatwo przysrać więc ... Krzychu mi się podoba bo mówi to co myśli . A ja się zastanawiam nad jednym . Jak długo jeszcze pogoda nam będzie pozwalała coś zrobić w polu ? Już jest ciężko nadążyć . A jak jeszcze tępo przyśpieszy ? Ktoś się nad tym wszystkim zastanawiał czy tylko zajęty jest sam sobą ?
Sebastian miło mi że ktoś mnie rozumie a gruber to będzie na wzór firmy pom-brodnica na 9 łap na zabezpieczeniu kołkowym.
Strony Poprzednia 1 … 68 69 70 71 72 … 80 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo