1,401

Odp: Wiosna 2013

Sabastian  z jednej strony  ja jeste zadowolony z tej pogody ... bo do tej pory ci którzy się nachapali pola ponad miarę swoich mozliwosci w tym roku popłyną   w dal ,,,,  jak by się tak stało ze 2 lata to my mniejsi na tym skorzystamy  bo i cena pól zmaleje i wszystkiego ... a tak to nadal dupa ,,,    bo teraz my mali  wpadniemy  2 dni i po robocie a ci wieksi będa nie nadażać  praktycznie z niczym  albo robic ponad własne siły co nie wróży dla nich dobrze ...   nie jest mściwy ale będzie troche sprawiedliwości ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,402

a mnie ta pogoda wk*rwia... gnój wywieziony już dawno a przyorać nie mogę bo bagno a kiedy zasieje ?

1,403

A zapasu kiszonki z kukurydzy do kiedy masz? No bo plon to już raczej będziesz miał mniejszy skoro jeszcze nawet nie masz zaorane.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,404

Wojtas podzielam te poglądy . Ale można ześwirować od tych zmian pogodowych a co ja za areał  uprawiam ?  Nie chcę krakać ale u mnie słabo popadało  . Wszystko poszło bokiem ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

1,405

Za to my na Dolnym Śląsku  już mamy deszczu dość  i rzeki już u nas występują  - a co dalej jak nie przestanie padać ?

1,406

no nie ciekawie u was. U mnie znów pada ile spadnie do rana????

1,407 Ostatnio edytowany przez bamreras (2013-06-02 19:32:37)

Krzysiek dmuchaj ją w moją stronę bo deszczu nie widać na horyzoncie.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

1,408

No dobra. Załatwione najpóźniej za godzinę będzie padać u Ciebie.
Reklamacji nie przyjmuję.....

1,409

Krzychu Unifoska 2 to dobry nawóz oprócz NPK jest tam sporo wapna i siarki, w tym roku siałem ją pod jare, wiec się nie martw tylko siej jak pogoda pozwoli.

1,410

a u mnie właśnie teraz przechodzi potęrzna burza, ładnie leje i pewnie w tym roku się jęczmień ozimy wyłoży.

1,411

kamilz napisał/a:

a u mnie właśnie teraz przechodzi potęrzna burza, ładnie leje i pewnie w tym roku się jęczmień ozimy wyłoży.

u mnie lało ostro sad

1,412

Kukurydza i buraki wyglądają jakby je z kałasznikowa ktoś poczęstował mniejsze rośliny zostały wyrwane z ziemi a resztę jest połamane i z dziurami. Jakimi środkami opryskać aby trochę pomóc w odbudowie ? Asahi?

1,413

Pisałem wcześniej że poległo mi żyto hybryd.Dzisiaj była ładna pogoda , podniosło się i zakwitło.Dodam że poległo pasami  bo nałożył się nawóz[N]wysiany pierwszej wiosny 40 kg N /ha,następna dawka to RSM wysiany opryskiwaczem i o nałożeniu nie ma mowy[ścieżki] to następny dowód na to że azot wysiany wczesną wiosną mimo powrotu zimy na cały m-c się nie ulotnił i zadziałał wykładając żyto.Stało się tak bo na niektórych polach nie pasował wiatr.

1,414

Błażej rok temu przeszedł u mnie grad jak kukurydza była taka na chłopa i liście pocięło na wąskie paski ale jakoś to jednak się pozbierało... Na szczęście

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,415

Krzysiek napisał/a:

No dobra. Załatwione najpóźniej za godzinę będzie padać u Ciebie.
Reklamacji nie przyjmuję.....

niestety nie popadało. teraz widać jakieś błyski w oddali ale ile w tym wody to niewiem. Patrząc na radary to jutro koło 11 powinno coś spaść.

1,416

ach ta pogoda u jednych mokro u inych sucho masakra

Rolnik z powołania:-)

1,417

suma opadu z nocy to jakaś szklanka wody na metr...

1,418

U mnie masakra pada codziennie w maju to 300 litrów na metr to spadło na pewno , teraz burza jak h.. oprysk na pszenice dorobiony stoi w opryskiwaczu , siania do h..a i nic nie da zrobić , cienko się widzę w tym roku.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,419

wczoraj nie padało byłem po południu na pszenicy i ładnie obeschło miałem dziś w planach pryskać na chwast a tu ch*j bombki strzelił rano ulewa...

1,420

Zabierać ten deszcz od nas i to  natychmiast !!

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile