741

Odp: Pszenica

Wczoraj pryskałem jedna pszenicę na grzybki ( protikonazol+tebukonazol) Dziś chciałem dac drugiej bo wczoraj jeszcze była słabo wykłoszona zajeżdżam a ta kwitnie..... Tylko ze wczoraj patrzałem na drugim końcu pola....
dałem sobie spokój szkoda bo na na lisciach w dolnych partiach pojawiły sie białe kropki ....

742

Jeżeli chodzi o zabieg grzybobójczy w czasie kwitnienia kiedyś owszem nie zalecano go robić, od kilku ładnych lat u nas doradcy i sprzedawcy twierdzą że nie ma przeciw wskazań.
Osobiście  w ostatnich latach tak się układało że pszenżyta pryskałem w czasie kwitnienia, żadnych negatywnych skutków nie zauważyłem, pszenicy ozimej nie sieję.

743

panowie a patrzeliście w przenicy czy niema skrzypionki , u mnie jest asz czarno ino będe mógł wiechać musze pryskać

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

744

Wczoraj przed wieczorem pojechałem prysnąć od grzyba jeden kawałek pszenżyta jest tam mokro i bałem się że gdy jeszcze dopada to nie wiadomo kiedy wjadę zajechałem na miejsce a tam skrzypionka wypasa się w najlepsze. Na żadnym innym kawałku jej nie było w tym roku ani w poprzednich latach a tam już kiedyś ją miałem , nawrót do domu po fury i z powrotem na pole.

745

Panowie  mam pytanie 
pszenica się kłosi jest powiedzmy 50/50  dzis popryskałem jeden kawałek  by sprawdzić czy sie da jechac w polu  jakoś idzie 
do tego wszystkiego jest mszyca meszka czy jak się to zwie  ROBAL
więc  mam  na stanie środki takie jak  KArate to wiadomo  robale
a na grzyba mam Prosaro / Dominic Orius zamir 
w sumie pszenica się klosi czy  czekac czy pryskać ?>

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

746

Może skrzypionka?
Jak się kłosi to śmiało jedź,chyba że zaczęła już kwitnąć to wtedy poczekaj.

747

kłosi się dopiero ...  do kwitnienia jeszcze parę dni ...   ostatnio dopiero dostała na kłosa... jakoś w zeszłym tygodniu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

748

pryskaj smiało bo skrzypionki jest tyle ze szok ,wczoraj pryskałem przenice to w zetorze przód zmienił kolor na czarny,a patrząc na łan to nie wydawało się że tyle tego jest

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

749

Ja już podałem skrzypionkom kompocik .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

750

Mam pytanie czy teraz można jeszcze coś podać z fungicydów na pszenice ozimą i czy ma to sens?

751

raczej marnie to widzę ... nie pomoże już woda z wisły ...  wkońcu zostało  jeszcze jej ze 3-4 tygodnie  wegetacji ...

752

teraz to wydawanie kasy w błoto, choroby kłosów już nie zwalczysz. Teraz to sobie usiądź w cieniu z zimnym piwkiem wink

753

Tak piszecie bo obawiacie się że ewentualna nadwyżka plonu mogła by zachwiać globalnym rynkiem pszenicy, a co za tym idzie znaczącym spadkiem cen skupu tego zboża .

754

max jaka nadwyżka plonu ??  big_smile

755

choroby kłosów to zwalcza się podczas kwitnienia pszenicy, teraz jak masz plamy to co Ci to da? Przeczytaj jeszcze takie coś jak okres karencji środka więc nie bardzo już stosować fungi

756

musztarda po obiedzie.....
Ale sam widziałem jak koleś chciał skracać zboża przyszedł do doradcy handlowego i chciał srodek bo mu się owies wywraca....
Maksx, nie robiłes zabiegu wcale czy był mało skuteczny?

757

Z tą nadwyżka to oczywiście był żart. Oprócz zaprawionego ziarna które kupiłem nie stosowałem żadnego zabiegu fungicydowego .Pszenica została zasiana po bobiku i ma nadal jeszcze ładny zielony kolor, ale sąsiaduje z pszenżytem sąsiada które już zasusza się i żółknie , a na klosach są brunatne plamy .

758

sie nie bój.... Jak ładnie wyglada to wytrzyma ....

759

Dopiero co po zniwach a ja mysle juz o kolejnych siewach czym pryskacie jesienia na chwasty? mysle nad kompletem to bedzie dobry wybór?

Rolnik z powołania:-)

760

robiłem kompletem +tolurex i było git