Odp: Problem z krową

Na płodność przede wszystkim selen. Ja miałem problemy że krowy z cielakami nie miały rui, dopiero po odsadzeniu. W tamtym roku wszystkie zastrzyk selen+A+E i po miesiącu wszystko gra. Masz niedobory witaminowe i mikro makroelementy a takie doraźne wlewy to drogie i mało skuteczne. Spróbuj lizawki dawać, ja byłem bardzo zadowolony z blattinu.

42

Kredy wychodzi rocznie około tony. Lizawek fakt już chwile nie miałem, jakieś szczególne czy obojętnie jakie można zapodać ?

43

Pół tony to zużywam dla dwóch sztuk, do tego na przemian lizawka z mikroelementami i lizawka z selenem(czerwona z Grene), a i tak zimą omal m się krowina nie przekręciła bo kwasicy (czy jakoś tak żołądkadostała na skutek niewłaściwej diety.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

Mi chodzi o lizawki na melasie coś takiego:
http://www.blattin.pl/produkty,44,cryst … ndard.html

45

Czyli musiał bym sypac 250kg zamiast 25 na jedno mieszanie.. .oprócz kredy w mojej paszy dostają też posypki, kupną pasze, melfed. Był kiedyś żywieniowiec i nie rozumiem w takim razie za co oni pieniądze biorą skoro nie wspomniał o czymś takim ..

46

Scorpion napisz coś  dokładniej o twoim stadzie to może coś pomyślimy.Wrzuć jakieś wyniki jeżeli masz

47 Ostatnio edytowany przez artureekk (2013-06-16 19:34:53)

jakies 100 kg  miesecznie w okresie zimowym latem trochę mniej
może kaszpirowskiego zatrudnimy bo tylko on leczy na odległość
adin ..dwa ...tri .....tylko ja nie mam mleka tylko opasy i mamki
może zaczniemy od kondyji krów 1-10 może sa zatłuszczone wtedy jest więcej problemów niż gdy krowa jest nieco nie dożywiona

48

Kumpel jak ma ponad 200 sztuk dojnych to tam u niego idzie tych dodatków że głowa mała. Miesięcznie 1 auto soi, 2 auta makuchy a tych wszystkich dodatków to taczką wozi do paszowozu no ale coś za coś, wydajność za ubiegły rok to 9800 i w pierwszej dziesiątce w Wielkopolsce w swojej grupie wielkości stada pod względem jakości mleka. Podstawa to dobrej jakości pasza

E 516 na części
Telefon 695 076 269

Scorpion napisał/a:

Czyli musiał bym sypac 250kg zamiast 25 na jedno mieszanie.. .oprócz kredy w mojej paszy dostają też posypki, kupną pasze, melfed. Był kiedyś żywieniowiec i nie rozumiem w takim razie za co oni pieniądze biorą skoro nie wspomniał o czymś takim ..

Żywieniowiec musiałby być przy każdej pryzmie kiszonki i każdą do badania. Ja uważam że melasowe lizawki super sprawa. Jak masz duże niedobory w stadzie to będą lizać na okrągło a jak nie to trzeba będzie szukac innej przyczyny. U mnie zimą na pastwisku jak zacząłem stosowac to na 50 sztuk szły dwie miski po 80kg miesięcznie później się uspokoiło i starczała jedna. Ale ja karmię samą objetościówką więc problem podać witaminy mieszane z paszą albo wodą.

50

No narazie podam lizawki i zwiększe ilośc kredy. No właśnie że brał próbki trawy i kuku do badania,

51

A układał Ci dawkę w jakimś programie?

52

Tak, tzn wklepywał ilości paszy do komputera

53

Samo wklepanie nic nie daje.Jeżeli pozostawił ci dawkę a poeinien to proszę CIę na PW wyślij mi to co on Ci zrobił razem z podstawowymi danymi o stadzie i ja jeszcze raz wrzucę to w program.Porównamy sobie wyniki i sprawdzimy twojego żywieniowca.

54

Powiedzial mi tylko co mam dodac do paszy, ewentualnie zmienic.

55

To słabego masz żywieniowca.Na twoim miejscu następnym razem bym go pogonił.A analizy pasz Ci zostawił twoje?Tak wogóle co to za firma była?

56 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2013-06-19 13:27:34)

zostawił badania kuku i kiszonki. wziąłem posypki  z Josery i żywieniowca dostałem gratis big_smile tak więc co się dziwic ..

57

He HE jak masz te wyniki to mi je podeśłij na emaila kamilo0311@wp.pl i dane podstawowe stada to jak bedę miał wolną chwilę to zrobię Ci dawkę.

58

Mam taki problem krowa wycieliła się dzisiaj około 10 rano i nie wstała. Po godzinie od porodu wezwałem weterynarza podał jej wapno i magnez dożylnie ale nie wstała do dej pory. Kilka razy się tylko "dźwignęła" ale zaraz upadła z powrotem. poród był hmm nie za lekki ale też nie ciężki ciele duże fakt około 50 kg. ale ocieliła się praktycznie sama jak już łeb cielaka był prawię na wierzchu pociągnąłem sam za nogi i go wyciągnąłem. acha gorączki wysokiej nie ma 39 i 2 kreski. dałem jej zastrzyk przeciwbólowy około 14 i teraz wlałem jeszcze preparat witaminowy. Jak myślicie co to może być? krowa ma 6 lat.

59

Wezwij weterynarza i podaj jej fosfor.Jeżeli krowa nie wstaje po wapnie jako drugą dawkę podaje się fosfor.

60 Ostatnio edytowany przez krzychu (2013-07-15 20:36:57)

acha dzięki teraz po tych witaminach co jej dałem na przednie nogi wstaje ale siedzi na zadzie jak pies. możliwe że może mieć gdzieś tył ponaciągany ?