1 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2013-06-25 18:16:14)

Temat: Co na dach stodoły ?

Zastanawiam się co oprócz papy można by było położyć na stodołę, na wiacie dostawionej do stodoły mam blachę ale wadą jej jest to że skrapla się woda, zastanawiam się nad płytami włukno- cementowymi, widziałem jeszcze płyty onduline ale to się chyba nie sprawdza. Może macie jakieś pomysły co by było trwałe i niedrogie

2 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-06-25 18:34:05)

Odp: Co na dach stodoły ?

Blache ale pod blache trzeba dać folie, chyba ze dachówke ale pod dachówke też sie folie daje. Blacha jest trwała i dość , sam zmieniałem na stodole i nie widze żadnego problemu ze skraplaniem.

mdw

3 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-06-25 19:11:32)

A obecnie masz właśnie papę? Jeśli tak to blacha była by najlepsza jeśli chodzi o kąt połaci dachowej. Na eurofale mógłby być za płaski dach. Na papowy dach ondulina też nie była by najgorsza ze względu na to że cały dach pod papą jest odeskowany... Sąsiad właśnie położył blachę na papę bez żadnego zrywania jej i trzyma się wszystko jak ta lala

E 516 na części
Telefon 695 076 269

4

a kręcił blachę bezpośrednio do papy czy dał jakieś łaty?

5

Mam papę ale tak spękaną że zastanawiam się czy nowa się przyklei na nierównościach, dlatego zastanawiam się nad czymś innym

6

wyłatować i daj ondure jest lepsza od onduliny http://www.ondura.pl/dystryb.php?id=3

7

Witam.
Jeżeli macie dach kryty papą to należy co 2-3 lata natłuszczać papę.(bitgum, dacholeum i podobne). Wówczas papa ma bardzo długą zywotność i nigdy nie będzie pękać. Jak już spęka to należy rozrobić lepik bitumiczny i wlać na pęknięcia. Jeżeli są pęcherze to przeciąć na krzyż rozchylić wlać lepik i przykleić. Można jeszcze nakleić łatkę, ale jak nakładacie warstwę papy to nie trzeba łatek. Następnie położyć nową warstwę papy i pilnować natłuszczenia. Zawsze należy zalać lepikiem łączenia. Najlepiej lepikiem bitumicznym nie smołowym. Nakładać dużo lepiku pod papę. Izolacją jest lepik nie papa. Papa chroni izolację.(lepik)
Papa wówczas wytrzyma nawet 50 lat.

8

Jeżeli jest już  dach odeskowany i opapowany to  zalecam ołatować ,niwelując  zarazem wszelkie nierówności i pokryć blachą o niewysokim profilu.Będzie tanio ,trwale i estetycznie.

9

sąsiad właśnie tak też zrobił, na papę dał dodatkowo łaty i na ta blacha

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10

Ta  Ondura to ciekawy pomysł.

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

11

ondura może i ciekawa nie znam aktualnej relacji cenowej do blachy ale pod ondurę trzeba dawac gęsto łaty bo na słoncu się powygina. Co do płyt mam na garażu spadek na 4m  50 cm i nie ma problemu.

12

ondure mam na chacie ładny połysk dobrze połozona i nic sie nie dzieje tanio szybko i estetycznie za płyte 1,25x2 płaciłem 36 albo 38 zł juz nie pamietam

13

jak chcesz możesz spojrzeć na mapie google na moje rancho to zobaczysz jak lezy położona na starej więźbie

14

euro fala nie wymaga foli  nie poci się jest dość silna na grad wada ciężka

15

Trwałe i niedrogie to kładź papę termozgrzewalną 5,2 mm.Zrobiłem tak u siebie 2 lata temu na stodole bo już nie szło opanować spękań.3 lata temu na papowy dach na oborze położyliśmy łaty i blachę falistą-koszt w porównaniu do papy term. x3.Kuzyn z 9 lat temu też położył na stodole termozgrzewalną i jak narazie nic niepokojącego się z nią nie dzieje.

16

A czym się różni ta ondura od onduliny?

17

Eurofala jest faktycznie ciężka, natomiast nie wiem czy na mocno spękany dach wystarczy położyć papę termozgrzewalną czy jeszcze coś pod nią tupu lepik

18

Na stodole papa miała już prawie 40 lat,smarowana co 2-3 lata,także spękania były spore,ale jeśli położysz grubą papę-5,2 jest chyba najgrubsza to na największych pęknięciach jej nie rozedrze jak dach będzie pracował a i przy zgrzewaniu wszystko ładnie się poskleja.Też najpierw myślałem żeby te pęknięcia pozalewać lepikiem ale papiarze co kładli termo stanowczo odradzili.

19

A jak cenowo teraz papa wychodzi? Pytam bo wiatę będę robił, choć na te droższe maszyny to raczej z materiałów nie palnych...

20 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2013-06-26 18:42:49)

Obdzwoniłem hurtownie w mojej okolicy i cena papy kształtuję się od 8.50 zł do nawet 24 zł za m2, cena blachy zaczyna się od 20 zł za m2

Mam jeszcze pytanie czy papę termo trzeba mocno i dokładnie grzać czy pod wpływem słońca sama się przyklei ?