21

Odp: Co na dach stodoły ?

No Panoeie nieźle się uśmiałem z tego co chcecie sobie zrobic z tymi dachami. Jak masz dobrych fachowców to najszybciej, najtaniej i solidnie będzie papa termozgrzewalna dobrej jakości tzn. taka która się w rękach nie będzie drzec bo i takie też są a cena ta sama polecam ICO PAL extradach tylko z firmą spisz umowę że odpowiadają za wszystkie szkody związane z usługą bo kilka razy się spotkałem że szpece póścili stodołę z dymem i zaginęli, co do blachy to już nie ma takiej jakości jak miała kiedyś.
Kolego Meder, w jakiej Ty epoce rzyjesz, ocknij się bo jesteś jakieś 20 lat do tyłu i z dnia na dzień się cofasz bo niestety czas nie ubłagalnie płynie.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

22

papa jak by nie była to gówno niestety ... jak nie umisz to spartolisz  i dalej cieknie ....  najmądrzejsze by było położenie blachy  sam to zrobisz i nie będzie ciekło ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

23

Ja dawałem term.zgrz. na garaż to rozgrzewałem na palnik z dwoma dyszami, najważniesze żeby równomiernie rozgrzać, i nie dopuścić do zapalenia a tylko lekkiego stopienia żeby szło dobrze rozścielanie.

24

U mnie na stodole jest dachówka, stodoła stoi już około 100 lat i chyba już gwarancja dachówki się skończyła bo zaczyna się robić sito ale ojciec z uporem flekuje jak się da wymieniając dachówki i podkładając kawałki blachy. Z jednej strony chciałbym postawić silosy do zboża a z drugiej to rozebrać stodołę i poszerzyć ją z 10 na jakieś 16 metrów, długość ma 36 i to wystarczy. Konstrukcja to najlepsza by była z jakiejś wiaty ze słupami co 4 metry i między nimi wymurować. Taka konstrukcja ramowa była by mocna na rozpychanie jak nasypało by się wysoko zboża. Plus taki że jak nie ma zboża to zawsze można wstawić maszyny. Dach pokryć wtedy blachą i powinno być dobrze. Koszt by był już nie mały ale żeby postawić silosy na około 500 ton to też wydatek nie mały

E 516 na części
Telefon 695 076 269

25

Silos wygoda, postawiłem 5 lat temu setke, ale chyba dzisiaj stawiał bym wiate.

mdw

26

jamir12

a co kolego myślisz o położeniu ondury czy onduliny na dach stodoły bezpośrednio na starą papę? co się będzie działo z blachą ocynkowaną na papie - będzie korozja od spodu? dach mam prosty tylko papa spękana a termo sam nie położe

27

Ja chyba położę łaty i na to blachę, koszt duży w porównaniu do papy ale będzie bezobsługowo

Ja onduliną pokryłem wiate 150m2 i po 5 latach się wygina i zacieka. Mam też wiate pod blachą trapezową i nic sie nie dzieje

29

Nie ma nic lepszego jak blacha, chyba że kogoś stać dachówke na stodołe.

mdw

30

Moim zdaniem to ołatować i blacha.

31

damian9871 napisał/a:

jamir12

a co kolego myślisz o położeniu ondury czy onduliny na dach stodoły bezpośrednio na starą papę? co się będzie działo z blachą ocynkowaną na papie - będzie korozja od spodu? dach mam prosty tylko papa spękana a termo sam nie położe

Jak chcesz blachę to kładź blachę na to co masz bez zbędnego spuszczania się byle byś dał kontrłatę i łatę bo skroplin nie będzie tyle żeby przeciekło przez spękania. Panowie, wybijcie sobie z głowy materiały kartonopochodne typu onduline itd. to potrafi zapleśniec a przy obecnych opadach to trzyma wilgoc większą niż by Wam papa przeciekła ta co macie. Odnośnie tej całej Eurofali to jest wielkie nieporozumienie jak dla mnie ale zrobicie co uważacie.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

32

pape termozgrzewalną łatwo się kładzie, dobry palnik , łosia do rozwijania i jazda przypalamy az bedzie płynąć smoła i kładziemy, po pierwszej rolce wiadomo:))