Temat: Kombajn do ziemniaków

Jaki kombajn polecacie? Taki co by poszedł we wczesnych czyli nie za bardzo je obijał przy kopaniu?
Na razie kopie dwurzędówką wczesne bo daje na stołowke po 500kg/tydzień a na przechowanie najmuje anne. Ale w tamtym roku było widać że facet nie bardzo ma ochotę po usługach kopać więc rozglądam się za własnym. Anna jest spora i chyba strasznie obija ale za to jest tania. Z wyglądu podoba mi się bolek bo mały i zwinny ale jak to idzie w terenie? A może jakiś zagraniczny co części w miare dostępne?

2

Odp: Kombajn do ziemniaków

Wydaje mi sie że do młodych bolko ale polecalbym ogolnie anke , do 5 ha ziemniaków jest ok. Ale dużo jest grimmów u nas i z częściami nie powinno być też wiekszych problemów.

mdw

3

Kolega przesiadł się z anki na grimme hl750. Bardziej wydajny, mniej uszkodzeń dobrze doczyszcza. Anka w młodym ziemniaku potrafila do 10% uszkodzić. W grimie jak jest na poziomie 3-4% to jest max.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

4

kolega ma coś takiego do sprzedania trochę starszy i w lepszej cenie niż ten z ogłoszenia
http://allegro.pl/kombajn-do-ziemniakow … 51117.html

5

Kolega Ojanusz zamienił annę na grimme i bardzo sobie chwali .

6

Ja w trakcie sezonu 2012 przesiadłem się z ANNY jednorzędowej na GRIMME 650 również jednorzędowy ,porównując to różnica kolosalna. Anką max 2 km/h a grimme 4 km/h na tym samym polu dodam że u mnie kamieni dostatek.No i najważniejsze boczny wykop . Ja kupiłem od tego gościa za około 13500(musiał bym zajrzeć w papiery) z dostawom do domu a cenił 16500 No ale była połowa sezonu.Teraz ma podobną  na sprzedanie ,taśmy gumowane i podest na worki.
http://allegro.pl/kombajn-ziemniaczany- … 75947.html

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

Ja chce kopać koło 5ha/rok więc wydajność sprawa drugorzędna. Ankę można mieć już za 5-6 tys ale boje sie że wczesne strasznie poobija bo tam same metalowe pręty, chyba że można posuwy zmniejszać i tak nie obijać-nie znam się. U nas są piaski więc już na pierwszej taśmie nie ma ziemi i brył i dalej tylko się wszystko obija. Późne można tak jechać ale wczesne to tragedia. Jest u nas tylko jeden kombajn w miejscowośći i nie widziałem żeby kiedykolwiek był na polu regulowany.

8 Ostatnio edytowany przez ojanusz (2013-06-27 21:17:04)

Ja kopię rocznie 7 ha i do ANNY nie wrócę , była w moim gospodarstwie od nowość 24lata i zrobiła naprawdę dużo roboty ale do Grimme niestety nie staje. Zobacz na PW,

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

A bolek?

10

U mnie wioskę dalej to sporo było zawsze ziemniaków, jeden gościu do dziś sadzi około 50 ha , inny 40. Kiedyś to wiadomo wszyscy robili na ankach ale teraz to tylko grimme. Uszkodzenia, wydajność i przede wszystkim pojemność zbiornika i wysokość rozładunku przemawia za grimme.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11

Bolek chyba nie jest za bardzo udanym kombajnem, mój wujaszek miał i zmienił na Annę.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci