Odp: Kupie 516-517
Gratuluje
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupie 516-517
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gratuluje
Właśnie wykręcam cały dół czyli sita ,podsiewacz ,kosz sitowy i biorę się za te nieszczęsne tulejki i w chederze zakładam palce od bizona .
Big maszin !
ale palce masz też od claasa czy oryginalne forsza? Tomku sprawdź też wszystkie tulejki jakie są w tych głównych wahaczach od napędu podsiewacza i kosza sitowego. U mnie tokarz teraz właśnie dorabia te tulejki z brązu, miałem krzywą tą oś na której są mimośrody i nabroiło mi
Jutro za to będę się brał a co do chederu to zamówiłem wszystkie elementy od bizona czyli główki ,palce tulejki plastikowe i blaszki,kupiłem pręt utwardzony 30mm średnicy bo bizon ma większe rozmiar główek.
palce leszku mam od mdw bo od clasa nie pasuja na oske w slimaku. no mi w tez narobilo wymielilem oba te uchwyty co poruszaja podsiewacz i kosz sitowy a kopmletny uchwyt 850zl z tulejkami wiec arto poswiecic mu troche czasu i wymienic te tulekji metalowo gumowe i czesto kontrolowac trzeba targaniec czy nie ma luzow bo jak to juz pisalem 517 to magiczna maszyna i jazda nia bezcenna
jednego roku jak wymieniłem wszystkie 3 gumy na targańcu i łożysko w ósemce to wytrzymało 5 sezonów więc tragedii nie ma z awaryjnością tego
No dzisiaj sie tam dokopałem i tak na szarpaczu łożyska zgony ,cięgno co ciągnie kosz też wyrobione na sworzniu ,gumy nie które padnięte,tulejki plastikowe dobre ale założę mosiężne jak uda mi się coś dopasować.Ktoś zakładał tu łożyska może by podpowiedział gdzie je zakładał.
no nie wiem on wydaje mi się jak dom. trudno nim manewrować ?
jak by nie miał wspomagania to pewnie było by nie łatwo ale na szczęście ma i nie jest źle
no ja wymienialem u siebie lozyska ale jest ich troche zalezy o ktore ci chodzi. hmm co to tych tulejek na uchywycie od kosza to one nie sa plastikowe tylko ebonitowe przynajmniej umnie jesli nie maja luzu to zostaw mosiezne raczej szybciej sie wyrobia od oryginalow. i jak zaczniesz wymieciac te tulejki metalowo gumowe daj tam odrazu nowe sroby i dociagaj te uchwyty ile sie da ja mam pokretlo takie z 50cm kupione w grene i ile mam sily to sie dociaga tak samo na tych blachach co napedzaja kose w hederze bo tylko sie nie dokreci na fest i zaraz zlapie luzu i wyrobi otwory i zniszczy tulejki bo one tez maja takie wystajace stozki. a i co moge podpowiedziec to nie zakladaj tam zadnych sprzezynowych podkladek tylko plaskie bo tez lubia peknac a wyedy wiadomo odrzu wyrobi wszystko. i milego skladani zwlasza tych tulejek metalowo gumowych bo jak niemasz prasy to cieszko jest je wcisnac nie uszkadzajac ich ;P
I jak już założysz te tulejki metalowo gumowe na podsiewacz i kosz sitowy to dokręcaj je jak ustawisz kosz i podsiewacz w środkowym położeniu tak żeby guma w tulejce miała równy wychył w przód jak i w tył bo inaczej to może ją zerwać. A te gumy w tulejkach to jakie masz? Wciskane czy nalewane? Wciskane są mocniejsze a nalewane siadały. Ale skoro to nie Twój pierwszy kombajn to i z tym dasz se rade tosz to w końcu nie prom kosmiczny
Kiedys na allegro ktos sprzedawal ladna,dopracowana 517,a na innej aukcji patent na przerobienie,albo udoskonalenie uchwytow podsiewacza i kosza sitowego za 250 zł.
Dobra jak mówisz że plastikowe lepsze to zostawię,gumy dopiero zamówiłem i założę tak jak pisaliście(prasę mam).
Z tym patentem za 250 zł to też pamiętam że było tam w ogłoszeniu, ja jakoś nie widzę sensu przeróbki, wprawdzie sam zrobiłem uchwyt na mimośrodzie własnego pomysłu ale poza tym wszystko jest ok. Coś mi się wydaje że chyba jednak na dłużej pozostane ze swoim 516, była opcja kupienia czegoś lepszego i nowszego z myślą o usługach głównie w kuku ale już nasz miejscowy usługowca Lechu planuje kupić jakiś kombajn a znając go i patrząc jaki ma sprzęt to kupi pewnie jakiegoś Mege albo Lexiona. Tak więc na własny użytek 516 w zupełności mi starczy, no ewentualnie 524. Na swoje hektary to nie widze sensu kupywać kombajn za kupę kasy bo w końcu ile czasu on w roku chodzi na te 80 ha...
w sumie rafale jak mowisz jak lozow niema to przerabianie niema tam sensu no ale wiadomo luzie chca zrobic kase na czym sie da. tomek i jeszcze mi sie przypomnialo posprawdzaj dokladnie lozyska na tym wale co napedza podsiewacz bo tam tez luzu nie moze byc. jak przerobiles rafale te uchwyty umnie sa tak przerobione ze sa obspawane plaskownikiem zeby nie pekaly tak to kiedys ktos wzmocnil. z tym kombajnem to popieram wylozyc 400 tysi na nowy sesu nie widze a pracuje góra tydzien w roku.
Mnie też przerażają ceny nowych kombajnów, chciałem brać ale na gospodarstwo do 100 ha nie kalkuluje się to. mimo usług nawet, bo koszty eksploatacji pożerają zysk, jedyne jest obrót kasy
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Kupię » Kupie 516-517
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo