61

Odp: Lato 2013

Ja tez nie wiem co robic. we wtorek bedzie 2 tygodnie od oprysku glifosatem, ale jeszcze na oko nie jest w 100% do koszenia wilgotnosciomierza nie mam. zapisany jestem na skupie na wtorek a w weekend zapowiadaja deszcze i nie wiem czy jutro kosic czy czekac jeszcze

Rolnik z powołania:-)

62

Sucho na razie ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

63

rzepak 9-9.5 desykowany ponad 2 tygodnie temu. Ludzie po mału koszą. Mój za dwa tygodnie, część zdesykowałem wczoraj

64

Dzisiaj skosiłem 1.5 hektara pszenżyta suchy jak pieprz big_smile

65 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2013-07-18 22:34:38)

Ja w rzepak z randapem za dwa trzy dni dopiero za dużo zielonego w strąkach, także koło 30 lipca z koszeniem.A jak wogule sypią rzepak jak ktoś kosił?

mdw

Ja rzepak planuje haratać  gdzieś tak w środę - czwartek

67 Ostatnio edytowany przez lukas0304 (2013-07-18 23:48:27)

u mnie w okolicy to rzepaki jeszcze stoją ale tylko patrzeć jak będą kosić ja osobiście nie sieję rzepaku ale w środę za tydzień liczę skosić pszenżyto bo brakuje parę dni mu i w sobotę żyto oczywiście za tydzień smile

68 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-07-19 07:22:53)

Unas idą jeczmienie ozime. Rzepaki dostały dopiero rundup. Żyto słoma całkiem zielona pszenica też, owsy zależy od odmiany moje cale zielone. Tak że do zniw jeszcze 2 tygodnie
No ale znając życie za tydzień zacznie lać i będzie padać do 15 sierpnia.......

69

Jęczmień jary stoi pionowo i ziarno jeszcze zielone ,pszenżyto ozime w palcach jeszcze można rozgnieść więc chyba w lipcu nie ruszę kosić .

70

u mnie owies na słabych ziemiach praiie gotowy do zbioru tylko sąsiad się z kombajnem ociąga

71

W moim rejonie przez cały okres wiosennej wegetacji był nadmiar wody, zboża siłą rzeczy wykształciły słaby system korzeniowy. Jęczmień ozimy dostał tydzień upałów i doszedł za wcześnie, mój sąsiedzi i ja również jeszcze dwa tygodnie przed zbiorem oceniali na bite 8 t a dał 5,5 t i jest to rekord w okolicy ziarno w porównaniu z ubiegło rocznym jest o 1/3 chudsze. Reszta zbóż powinna być grusza ponieważ po zbiorze jęczmienia przeszły dwa niezłe deszcze no i się schłodziło zboża dojrzewają a nie usychają,  nie mniej jednak za tydzień pewnie kombajny u nas ruszą.

72

W dobrym gospodarstwie też liczyli na więcej z ha jęczmienia a się okazało że średnia to tylko 4 tony więc nie ma co gdybać.

73

Znajomy wykosił dziś rzepak wilgotność 10%,sprzedał za 1600zł. Plon sięgnął ponad 5 ton, tak mówił, ale ile w tym prawdy? Klasa ziemi 2-3. Ja jak w tym roku 3 osiągnę to będę zadowolony, strasznie nierówny. Ogólnie ludzie zaczęli kosić nawet po pokosówkach wilgotność sięga niekiedy 17% a w skupach takiego nie kupują. Także ja się nie śpieszę, Myślę że w poniedziałek powoli zacznę.

74

ja opanowałem moj jęczmien ozimy hybrydowy nie wazyłem ale ładnie nalecialo co prawda mtz mogłaby być wyższa

75

U nas wczoraj zaczęli jęczmień ozimy, rzepaki najwcześniej za 7-10dni

76

do mnie wczoraj przyszedł koles ze chce juz pszenzyto kosic ja go odprawiłem bo puki nie wykoszę rzepaku to nie jadę w zboża (nie chce ściągać stołu) a mnoje zboza jeszcze nie do koszenia. ogolnie w okolict to kto nie pryskał na grzyba to juz bedzie kosił a kto zadbał to jeszcze jakies 1-2 tyg do koszenia

Rolnik z powołania:-)

77

wykosiłem  wczoraj jęczmień  wilgotnosc do 13% cena szokuje 600 na wolnym rynku , nieszczesliwa słodownia 800za tonę plon około 4 t  szału nie ma ...
rzepaki na przyszły tydzień

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

78

Dzisiaj zaczęli u nas kosić rzepaki, reszta rusza w połowie tygodnia

79

Mierzyłem dziś jęczmień ozimy to miał 13,5% ale te samosiewy żyta co tam są to jeszcze mają 19%, randapem dostało 2 tygodnie temu i mogłoby być już lepiej, ale nie ma się co srać ze szybko.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

80

byłem dziś na rzepaku  i z miłą chęcia bym ze 3 ha na górce wykosił ale nie mam na co sypać ....  ale liczac że pogode zapowiadają i się ona sprawdzi to będzie fajnie ... lecz ta cena ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile