Temat: 12v 323

Panowie
Na forum wyczytałem iż odczepienie 12V od jednego z akumulatorów powoduje brak ładowania tegoż właśnie. czy to prawda?
Mam tak podłączone radio i właśnie oddałem baterie do reklamacji

2

Odp: 12v 323

Zasilanie świateł przyczep oryginalnie jest wyciągnięte z jednego akumulatora więc to też powinno wykańczać aku.

3

Bzdura. Wszystkie nasze klamoty mają to od nowości i nagle jednej czy drugiej baterii to zaszkodziło? Baterii przede wszystkim szkodzi za duże ładowanie. Jak nie ma ładowania to się rozładuje i tyle, a za duże ugotuje ją na cacy i można ją zamiast na reklamacje zawieźć prosto do skupu póki po 1,2 zł/kg płacą.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

4

O tyle prądu ile pobiera radio drugi akumulator jest mniej ładowany od pierwszego.Przykładowo alternator ładuje akumulatory prądem 15A radio pobiera 2A więc drugie aku dostaje prąd 13A więc w czasie normalnej eksploatacji powinien się naładować  chyba że zamontujesz dużo odbiorników na 12v.

5

Tak dla pewności za duze ładowanie to za duże napięcie np 30V  a nie zbyt duża moc alternatora Ja mam 70A / 28V

6

www.star-hurt.pl/index.php?show=oferty&lang=pl&cat_id=25&cat=407 masz tam przetwornice i dodatkowo pompke zasilajaca do ciagnika

7

a czemu nie ma takich porzetwornic z 12-24V neutral

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

Ze wzrostem napięcia wzrasta natężenie, ale najważniejsze w tym układzie jest napięcie. Poszperaj na elektrodzie tam jest wszystko opisane na różnych przykładach.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9

Krzysiek napisał/a:

Panowie
Na forum wyczytałem iż odczepienie 12V od jednego z akumulatorów powoduje brak ładowania tegoż właśnie. czy to prawda?

kompletna  bzdura

10

Ze wzrostem napięcia wzrasta natężenie, ale najważniejsze w tym układzie jest napięcie. Poszperaj na elektrodzie tam jest wszystko opisane na różnych przykładach.

Panowie troszeczkę nie tak jak wzrasta napięcie to pąd maleje wynika to z tego uproszczonego wzoru P=UxI
gdzie P to jest moc odbiornika nap. żarówka u to napięcie, a I to prąd i gdy moc odbiornika jest stała a żarówka przeważnie ma zawsze przykładowe 100W mocy przy napięciu 24V pobiera 4,1666666A gdy zwiększamy napięcie to prąd się zmniejsza.
Pozdrawiam

Krzysiek napisał(a):

Panowie

kompletna  bzdura

Ato na przykład nie jest kompletna bzdura ponieważ akumulatory są połączone szeregowo i po odłączeniu jednego akumulatora przerywamy obwód i niema ładowania po włączeniu jakiegokolwiek odbiornika alternator się wzbudza wzrasta drastycznie napięcie i w 80 % przypadków odbiornik dostaje przebicia , a jeśli jest to żarówka to się przepala w najgorszym przypadku mamy jeszcze do kompletu alternator do naprawy.
Natomiast gdy podłączymy w obwód tylko jeden akumulator to stracimy akumulator ponieważ zanim spali się alternator wygotuje nam akumulator aż się w nim płyty pokrzywią.
Pozdrawiam

11

O tyle prądu ile pobiera radio drugi akumulator jest mniej ładowany od pierwszego.Przykładowo alternator ładuje akumulatory prądem 15A radio pobiera 2A więc drugie aku dostaje prąd 13A więc w czasie normalnej eksploatacji powinien się naładować  chyba że zamontujesz dużo odbiorników na 12v.

Kolego z prądem jest jak z wodą jak jest większy dołek to woda wpływa tam szybciej i ograniczyć go może tylko za cienkie przewody na przykład ładowanie w traktorku jest około 30A to jeśli jeden jest bardziej rozładowywany do dostaje więcej prądu np. 18A a drugi jest mniej używany ponieważ ma mniej odbiorników i potrzeba mu tylko 12A i tyle dostaje jak się naładują to ten który niema odbiorników i naładował się od czasu rozruch nie będzie  odbierał się prądu wcale a ten drugi dostanie tyle ile potrzeba mu żeby grało radio tak działa ładowanie jeśli jest sprawny regulator napięcia w alternatorze.
Pozdrawiam

12

wojtas napisał/a:

a czemu nie ma takich porzetwornic z 12-24V neutral

http://allegro.pl/przetwornica-napiecia … 15056.html
z tego co w opisie to : ( przeznaczonym do podwyższania napięcia instalacji z 12V do 24V.
PRZETWORNICA NAPIĘCIA Z 12V DC NA 24V )

co do tej historii ziarno prawdy w tym jest np jak : mamy podświetlenie w radiu cały czas to w jakimś stopniu rozładowuje . lub jak jest zwarcie na zegarach .

GG-11131606 Spokojny ze mnie chłopak weź podejdź pogadaj looknij !!
Nie szukam awantury, powodu do kłótni !! Lecz męczę atmosferę jaka jest tu między ludźmi
http://koleso.topof.ru/logos/pneumant_logo.gif
błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi smile

13

a jakby takie cudo zamontować w forszu i zamiast dwóch aku wystarczył by jeden , czy mam zbyt wybujałą wyobraźnie

http://img.userbars.pl/122/24382.jpg

14

marcin80 napisał/a:

a jakby takie cudo zamontować w forszu i zamiast dwóch aku wystarczył by jeden , czy mam zbyt wybujałą wyobraźnie

Życzę szczęścia.... rozrusznik o ile pamiętam ma coś koło 3kW - czyli gdyby przetwornica pracowała na 100% wydajności to musiałaby być conajmniej 20 razy silniejsza

15 Ostatnio edytowany przez fortschritt 323 (2011-08-31 22:18:46)

no jasne że nie do rozrusznika dałem link tyko dla tego że Wojtas mówił że nie ma przetwornicy z 12v na 24v a jednak jest . chyba że Wojtasowi nie o to chodziło ? to przepraszam

a i radą zmienić bezpieczniki na takie jak ja mam bo przez te stare oryginalne miałem tyle kłopotów z elektryką w 323

GG-11131606 Spokojny ze mnie chłopak weź podejdź pogadaj looknij !!
Nie szukam awantury, powodu do kłótni !! Lecz męczę atmosferę jaka jest tu między ludźmi
http://koleso.topof.ru/logos/pneumant_logo.gif
błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi smile

16

Podepnę się do tego tematu. Otóż znikło mi napięcie 12V, które idzie na przyczepę. Na bezpiecznikach też nie ma napięcia. Gdzie szukać przyczyny?

17

na samym początku czyli przy pierwszym akumulatorze. Od dodatniej klemy idzie kabel i po nim jak po nitce do kłębka. Prawdopodobnie albo się ułamał przy klemie, albo gdzieś dalej wypiął...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

18

Taki czarny kabelek, lekko grubszy, bezpośrednio przykręcony do klemy z lewej strony ciągnika?

19

zgadza się

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

20

Dobra to już wiem w 99% co się stało.. hmm Do tego przewodu podłączyłem radio i kabel ten został przecięty bo leżał między kabiną, a podłogą i zaczął się palić razem z tym przewodem