Odp: Lato 2013
Namłóciłem rękami pszenicy i wilgotność 9.4% Jutro jadę znajomym trochę ciachnę, u siebie jeszcze czekam. Ciągniki stoją już trzecią dobę z rzepakiem, nawet jakbym chciał żniwować nie ma na co kosić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Namłóciłem rękami pszenicy i wilgotność 9.4% Jutro jadę znajomym trochę ciachnę, u siebie jeszcze czekam. Ciągniki stoją już trzecią dobę z rzepakiem, nawet jakbym chciał żniwować nie ma na co kosić.
Wjechałem w piątek w pszenicę . Wilgotność 13,5 % i dużo zielonych odmłótków . Jak pogoda pozwoli to zobaczymy jutro .
u mnie pszenice zaczyna wypalać (kilka tyg. bez deszczu i upał), w czwartek była zupełnie zielona a wczoraj byłem patrzeć to całość żółta i ziarno nie dojrzewa tylko słońce je wypala - wygląda jak odpad po wialni.
zyto 13% wilgotnosci i 4.5t z pow ha
Hehe.... około 15l/metr od wczoraj. Jeszcze dziś w nocy ma dopadać a potem żniwna pogoda...
Idzie burza, błyska się i grzmi deszczu jeszcze nie widać.
Ja też dzisiaj zaczełem skosilem około 6 ha, mysle że sypie kolo 3 ton , ale jak skosze wszystko i zdam na magazyn to podam prawdziwe informacje, narazie leje.
dzisaj oddałem rzepak srednia 4,82t/ha odmiana exstorm wilgotnośc 6,5 zanieczyszczenia 2,2
a ja już po żniwach dziś skończyłem:D ale ja mam nie wiele 11ha żyta i 5 ha pszenżyta. Żyto sypało różnie na jednym kawałku gorzej na drugim lepiej ale pszenżyto sypało bardzo dobrze nie powiem ile dokładnie z hektara ale lepiej niż w tamtym roku. Teraz tylko pozostało zbierać słomę u znajomych i sezon żniwny zakończony. życzę wam udanych żniw:)
Ja skończyłem kosić swoje już w czwartek, zostało do zebrania trochę słomy i parę hektarów do skoszenia u sąsiadów
Przez noc wrąbało i to ostro. Burza non toped widno jak by kto stroboskopem nadawał. Deszczu około 20-30l na metr. Teraz niebo zachmurzone i chłodno, koło 19 stopni. Żniwa zaczne moze na koniec tygodnia jak noe dopada oczywiście. Na razie to czekam ha gości z koła łoweckiego na szacowanie pszenicy. Około 10-15% wykulane wygryzione pszez sarny...
W sobote o 20 pszenżyto 11% wilgotności. W nocy popadało i się schłodziło więc będę woził słomę spokojnie. Nie najgorzej się wyrobiłem. Chociaż miałem tylko 12ha a prawie 3 jeszcze stoi
udało mi się skończyć jęczmień ozimy, poszła talerzówka z wałami a wieczorem popadał na to deszczyk. Jak w książkach kazali.:smiley:
U nas zaczęło padać spokojnie, buraki podratuje... Wczoraj kosiłem sąsiadowi pszenicę plon koło 3ton sucha 6,4 wilgotności dwa razy mierzyłem bo myślałem że błąd jakiś.
Koledzy jak uprawy po nawałnicach??? Mój owies leży i odpoczywa- czeka chyba na talerzówkę. :-(
Mnie deszcze niestety ominęły i nie spadła nawet kropla wody !
no i oziminy skoszone. przenzyto male bylo i to bardzo marne ale wyszlo 1ha ok 2-2.5t. jak na na nasze piaski to dobry wynik..
mpopis a która talerzówka poszła w ruch? Ta stara 4 metrowa czy to nowa 6 metrów?
U mnie nawet kukurydza leży po pompie wczorajszej
udało mi się skończyć jęczmień ozimy, poszła talerzówka z wałami a wieczorem popadał na to deszczyk. Jak w książkach kazali.:smiley:
Widziałem twoją robotę ale mam pytanie odnośnie owsa czy zawsze on taki niski rośnie czy tylko w tym roku?
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo