61

Odp: Problem z krową

wody do ucha nalej jej

E 516 na części
Telefon 695 076 269

62

Za mało wapna przyswajalnego w diecie i taki skutek.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

63

Mam cielaczka (samiec ok 3 tygodnie ) i chcę żeby sam już zaczął jeść i chciałbym się poradzić co podać takiemu maluchowi na początek .Po podaniu otrąb czystych dostał lekkiej biegunki i powiem że robię to pierwszy raz sam bo zawsze miał kto tego dopilnować ,ale teraz nie mam na kogo się oglądać chyba że na żonkę .Jutro i tak mnie nie ominie lekarz z tą biegunką jak nie ustąpi

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

64

Na początek dobrze by było jakieś sianko.

65

Siemienia lnianego nagotuj cały garnek i dodawaj do mleka i garstka otrąb

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

66

Scorpion napisał/a:

Na początek dobrze by było jakieś sianko.

I tak też zrobiłem .nawet mu to dobrze szło ,a jutro zakupię siemię lniane tak jak pisze MAREKPE .

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

67

Problem nie z krową tylko z krowami bądź mleczarnią... Jest problem z mlekiem. Bakterie somatyczne nas zjedzą ! :gun: pow 1mln bakteri. :uuuu: Co zrobić chłopcy ? Wszystko myte i czyste i wgl zdajane przed udojem i wgl. Ale ciągle mało. No nie wymieniane są gumy w dojarce ale to się zrobi. Co robić z tymi bakteriami? Macie jakieś sposoby na to ?  :hmmm:

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

68

Któraś krowa ma lub miała stan zapalny i tego nikt nie wyłapał, zrób po kolei wszystkim próbę i się dowiesz którą osobno doić i mleko cielakom.

69

przeszczep krowy biotropiną albo immodulenem komórki spadną na 40 tysięcy a bakterie na 8.
flaszka starcza na 2 krowy 2x 25mm w odstępie dwa tygodnie- biotropina kosztuje ~40zł butel.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

70

ja w tamtym roku też tak miałem z tymi bateriami przez dwa miesiące i wszyscy w okolicy co oddają mleko tam gdzie ja tez tak mieli z tymi bakteriami ale to ten właściciel rznął nas rolników po dupie bo wykupił PGR-y jakieś tam i trzeba było obrobić ziemię a kasę wziął z nas rolników na to bo jak te bakterie są to wiadomo cena spada mleka... a z resztą co tu mówić dużo wiadomo jak to na tej wsi jest teraz zboża tanie... aż nie chce się gadać o tym.. ale co każdy żyje z gospodarza od małej myszki do cesarza... a co do tych bakterii to też cuda robiłem i nie pomagało.

71

No i kolejny problem. Były upały i jedną krowę przewiało chyba. Ważyła pow 700kg a teraz może 600kg ma. Chuda strasznie, szybki oddech i nie ma apetytu. Nic nie je. Weterynarz mówił że to zapalenie oskrzeli. Już chodzi tak z tydzień. Jak będzie tak dalej to kiełbasa... Co zrobić ???

+33 / -0 (chyba wink)

72

Jeśli vet nie wyleczy to trzeba będzie utylizować.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

73

A dziś w dodatku zamiast trawę żreć to ziemie wcina... Ketoza jakaś ?

+33 / -0 (chyba wink)

74

Zamiast na leki wydawać to lepiej sprzedać póki stoi.

mdw

75

Przy zapaleniu płuc dostała antybiotyk i takiej na mięso sprzedać nie można.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

76

no nie to co to za weterynarz że nie zapodał leków? mój by już dwa razy u niej był i jeszcze by dzwonił co się dzieje z  krową.
jakie leki poszły?
dał doxycyklinę?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

77

http://www.agrigol.otwarte24.pl/386,CAL … sfor-05-KG
stosował ktoś ? może coś innego stosujecie ?
O ile mięsne nie mają problemu z zaleganiem to mam jeszcze kilka HF i w ubiegłą zimę zdarzyło mi się że musiałem wzywać weterynarza który podał 2 kroplówki z wapnem i inkasował kilka stówek. Zamierzam zastosować profilaktycznie właśnie u HF-ek.

gg 5118068

78

miałem do czynienia z takimi preparatami, są gęste i można łatwo zalać tym koleżance płuca.
Mój weterynarz twierdzi że nie ma reguły co do wapna, ludzie kombinują i nie zdajają aby zostało wapno w organizmie ale to ma podstawy genetyczne, po prostu się zdarza.
Poproś weta aby ci zostawił wapno w iniekcji to coś sam możesz podać za wczasu.
Tłumaczył że to jest równowaga jonowa i że to nie tak łatwo odbudować, możesz krowie pakować na koryto kilogramami i może to nic nie dać. Roztwór ma odpowiedni skład, nie zapomnij dobrze podgrzać kroplówki aby wstrząsu nie zmajstrować.

79

Jeżeli masz HF-y to podawaj im w zasuszeniu premiks który zawiera w sobie sole gorzkie które właśnie regulują równowagę jonową jak to nazwałeś Fenol,a tak dokładnie chodzi tu o odwrócenie stosunku wapnia do fosforu.Sposób z niezdajaniem też jest bardzo dobry.Polecam go na większości stad i zawsze pomaga.

80

Panowie słyszał ktoś z was że na wszawice u bydła dobry jest wywar z lisci tytoniu?mówił mi to znajomy który uprawia tytoń,czy to prawda?