Odp: Problem z krową
wody do ucha nalej jej
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Problem z krową
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wody do ucha nalej jej
Za mało wapna przyswajalnego w diecie i taki skutek.
Mam cielaczka (samiec ok 3 tygodnie ) i chcę żeby sam już zaczął jeść i chciałbym się poradzić co podać takiemu maluchowi na początek .Po podaniu otrąb czystych dostał lekkiej biegunki i powiem że robię to pierwszy raz sam bo zawsze miał kto tego dopilnować ,ale teraz nie mam na kogo się oglądać chyba że na żonkę .Jutro i tak mnie nie ominie lekarz z tą biegunką jak nie ustąpi
Na początek dobrze by było jakieś sianko.
Siemienia lnianego nagotuj cały garnek i dodawaj do mleka i garstka otrąb
Na początek dobrze by było jakieś sianko.
I tak też zrobiłem .nawet mu to dobrze szło ,a jutro zakupię siemię lniane tak jak pisze MAREKPE .
Problem nie z krową tylko z krowami bądź mleczarnią... Jest problem z mlekiem. Bakterie somatyczne nas zjedzą ! :gun: pow 1mln bakteri. :uuuu: Co zrobić chłopcy ? Wszystko myte i czyste i wgl zdajane przed udojem i wgl. Ale ciągle mało. No nie wymieniane są gumy w dojarce ale to się zrobi. Co robić z tymi bakteriami? Macie jakieś sposoby na to ? :hmmm:
Któraś krowa ma lub miała stan zapalny i tego nikt nie wyłapał, zrób po kolei wszystkim próbę i się dowiesz którą osobno doić i mleko cielakom.
przeszczep krowy biotropiną albo immodulenem komórki spadną na 40 tysięcy a bakterie na 8.
flaszka starcza na 2 krowy 2x 25mm w odstępie dwa tygodnie- biotropina kosztuje ~40zł butel.
ja w tamtym roku też tak miałem z tymi bateriami przez dwa miesiące i wszyscy w okolicy co oddają mleko tam gdzie ja tez tak mieli z tymi bakteriami ale to ten właściciel rznął nas rolników po dupie bo wykupił PGR-y jakieś tam i trzeba było obrobić ziemię a kasę wziął z nas rolników na to bo jak te bakterie są to wiadomo cena spada mleka... a z resztą co tu mówić dużo wiadomo jak to na tej wsi jest teraz zboża tanie... aż nie chce się gadać o tym.. ale co każdy żyje z gospodarza od małej myszki do cesarza... a co do tych bakterii to też cuda robiłem i nie pomagało.
No i kolejny problem. Były upały i jedną krowę przewiało chyba. Ważyła pow 700kg a teraz może 600kg ma. Chuda strasznie, szybki oddech i nie ma apetytu. Nic nie je. Weterynarz mówił że to zapalenie oskrzeli. Już chodzi tak z tydzień. Jak będzie tak dalej to kiełbasa... Co zrobić ???
Jeśli vet nie wyleczy to trzeba będzie utylizować.
A dziś w dodatku zamiast trawę żreć to ziemie wcina... Ketoza jakaś ?
Zamiast na leki wydawać to lepiej sprzedać póki stoi.
Przy zapaleniu płuc dostała antybiotyk i takiej na mięso sprzedać nie można.
no nie to co to za weterynarz że nie zapodał leków? mój by już dwa razy u niej był i jeszcze by dzwonił co się dzieje z krową.
jakie leki poszły?
dał doxycyklinę?
http://www.agrigol.otwarte24.pl/386,CAL … sfor-05-KG
stosował ktoś ? może coś innego stosujecie ?
O ile mięsne nie mają problemu z zaleganiem to mam jeszcze kilka HF i w ubiegłą zimę zdarzyło mi się że musiałem wzywać weterynarza który podał 2 kroplówki z wapnem i inkasował kilka stówek. Zamierzam zastosować profilaktycznie właśnie u HF-ek.
miałem do czynienia z takimi preparatami, są gęste i można łatwo zalać tym koleżance płuca.
Mój weterynarz twierdzi że nie ma reguły co do wapna, ludzie kombinują i nie zdajają aby zostało wapno w organizmie ale to ma podstawy genetyczne, po prostu się zdarza.
Poproś weta aby ci zostawił wapno w iniekcji to coś sam możesz podać za wczasu.
Tłumaczył że to jest równowaga jonowa i że to nie tak łatwo odbudować, możesz krowie pakować na koryto kilogramami i może to nic nie dać. Roztwór ma odpowiedni skład, nie zapomnij dobrze podgrzać kroplówki aby wstrząsu nie zmajstrować.
Jeżeli masz HF-y to podawaj im w zasuszeniu premiks który zawiera w sobie sole gorzkie które właśnie regulują równowagę jonową jak to nazwałeś Fenol,a tak dokładnie chodzi tu o odwrócenie stosunku wapnia do fosforu.Sposób z niezdajaniem też jest bardzo dobry.Polecam go na większości stad i zawsze pomaga.
Panowie słyszał ktoś z was że na wszawice u bydła dobry jest wywar z lisci tytoniu?mówił mi to znajomy który uprawia tytoń,czy to prawda?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Problem z krową
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo