221

Odp: Lato 2013

Mnie też te żniwa męczą ale na szczęście zstało mi tylko 30 ha pszenicy i 10 gryki , może jakoś domęcze .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

222

No mi zostało 10ha mieszanek i 2 łubinu.... tylko że od paru dni pogodacw kratkę i dupa z koszenia. Dziś udało mi się sklepać koło 2ha słomy.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

223

A ja chcę zebrać suche no i jak na złość jak doschnie to zaczyna padać dzis cały dzień nie padało więc jutro by mozna ciąć ale nie... idzie burza na radarze widać że taka mała chmurka i musi koniecznie przejść nad moja okolicą...... Bamberas idzie w Twoją stronę...

224

Mi zostało jakieś 8 żyta i 4 łubinu. Dziś kosiłem żyto i pękła mi ta guma i piasta z frezem co jest na wyjściu z silnika, poskładany już jest a o komarach nie wspomnę hmm

E 516 na części
Telefon 695 076 269

225

ja mam jeszcze jakieś 5ha przenicy ozimej 10ha jarki 3ha pszęrzyta ozimego i 4 ha jarego . W piątek ksiliśmy na dwa kombajny przenice ozimą i był problem  z domłuceniem ziarno zostawało w portkach ,a w łanie trafiała się zielona słoma a na okolice zostałem sam z koszeniem inni już dawno pokosili , a koszenie wyglądało tak że sąsiedzi jeżdzili jak szaleni i żatko sypali a ja ledwo się toczyłem i co jakiś czas pełną przyczepe sypałem . Wniosek taki że warto stosować pełną ochrone roślin szczegulnie w takim roku jak ten .

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

226

Ja też juz prawie skończyłem ale wuilgotność to 14-16 % więc szału nie ma i pogoda w kratke, będe szukał zaraz odjazdu na pszenice , suszyl nie bede, a z  dwa tygodnie poleży i sie zagotyje

mdw

227

Kur...a ale wje...ło. lekko 25l/metr i kuźwa przestać nie chce. O 24zaczęło padać i dteraz...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

228

Mi się udało doprowadzić bizona do ładu i skończyłem, jeszcze znajomemu groch wykosiłem. Ojcu zostało 8ha pszenicy jarej i 3 gorczycy. Wczoraj wjechał kosić i urwał się prawy zawias w 512. Oderwał się całkiem od ramy, dobrze że nic się nie przygięło. Heder odjechał przy przejeżdzaniu przez miedzę.

229

U mnie w nocy dało 11 litrów a teraz znowu pada

E 516 na części
Telefon 695 076 269

230

a ja w dalszym ciągu nie ruszyłem pszenicy ani jęczmienia hmm

231

A ja od ponad tygodnia po żniwach. Gnój rozwieziony,podorane, poplon zasiany. W tym roku odziwo się udało.

232

bamreras napisał/a:

Kur...a ale wje...ło. lekko 25l/metr i kuźwa przestać nie chce. O 24zaczęło padać i dteraz...

mówiłem ze idzie w Twoją stronę.
MI owsa na łamało....... ale nie jest źle niech tylko w wyschnie.....

233

jeste tego już na 100% pewien że mam już dosć tych żniw ...  a zostało mi jeszcze 3 ha jarki a ręce opadają ...  kombajn  jak nigdy dał mi tak do wiwatu że  szkoda gadac ... zresztą nie tylko kombajn ... 
kupiłem 1000l paliwa ...  oczywiscie z cpn niestety nie czystego   z jakąś mazią niezidentyfikowaną zapychającą szczelnie odstojniki w 15 min ... więc dzień przelewania ropy z kombajnu w beczki  płukanie zbiornika  itp  niestety nadal nie jest czysto nie idze tego umyć ...
kolejna zabawa z wężem olejowym  pękł dziwnym trafem  zalewając pasy  wszystko staneło i już nie chciało iśc ... kupiłem nowy  wzmocniony  ... już wiem że z napisem wzmocnionym ... (właśnie pekł )
no nic zrobiłem węża ze 2 dni przestoju przez pogodę i inne sprawy ...   pojechałem w czwartek po południu  wykosiłem do wieczora 10ha   na ostatnim przejeździe pękł pas bęben -odrzutnik ... kur...  w sobote już był a ja nie miałem już 2 tys.... patologia ... no nic wczoraj  wyjechałem po południu w sumie wieczorem  wykosiłem 4ha  zjeżdzając  pękła mi końcówka drążka kier ...  oczywiście wszystko pozamykane ... trzeba kombinować ... zeszło dłużej niż kosiłem ... dzis pojechałem  heh skończe i po kłopocie ... no nie zostało jeden przejazd i właśnie owy wzmocniony wąż puścił ... kur ... z czego oni te cześci robią ??  wąż jak był ciepły  naciągłem go jak ogrodowego ... jak by sięzaparł we 2 to by go przerwał ...  kij jutro jade reklamować ten gównolit ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

234

Ja tak samo nie mogłem zaorać 1 ha bo jak nie zerwie mi z rurki olejowej tego uszczelnienia co się na złączke przykręca to pęknie wąż i ze 20litrów oleju na polu.A działo to się przy obracaniu pługa obrotowego za szybko się obracał i jak w nie odpowiednim momencie dawałem olej to tak się działo dopiero przed wieczorem olśniło mnie czemu to się dzieje i założyłem dławik na 1,5mm i teraz pług po woli się obraca i nic nie pęka ale i tak wywale te rurki i założę węże ale z 4 płaszczami.

235 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-08-13 22:26:15)

hmm nie zazdroszczę. A co do węży mi przy talerzówce się wkręcił w wiadomo co, wyciągnął się o 100% i działa..... zresztą drugi raz za pierwszym razem pękła belka na której ciągnąłem talerzówkę i naciągnąłem go z 3m do 5m wink aż wyrwał gniazdo z ciągniku i działa...
A co do kombajnów ja puki co miałem problem z nową linką od gazu przed złożeniem trzeba ją porządnie posmarować......  teraz juz wiem. A i jak komuś się ślizgają pasy to polecam środki do konserwacji pasów nie wierzyłem az użyłem. Bez problemu ruszam z III nawet pod górkę a w ubiegłym roku na II nie chciał iśc pod górkę.
Puki co pada, jutro chyba wezmę się za malowanie agregatu siewnego co by wyglądał bo wstyd na forum pokazać...

236

Wojtas nie jesteś sam mi też kombajn daje w tym roku niby pierdoły ale stale coś . Pospieszyłem się z przezbrajaniem drugiego do kukurydzy bo inaczej rypnął bym niebieskiego potwora w tłoki i poszedł .

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

237

A u mnie tak pięknie szło, że nc tylko żniwować, aż tu nagle zaczął dymć z odmy i temperatura skoczła na 100, silnik umarł, trzeba go dzisiaj zwalić, a czas ucieka, jeszcze 25 ha pod kosę...

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

238

Panowie musimy wrzucić na luz i pamiętać że "nic nie może przecież wiecznie trwać....".

239 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2013-08-14 21:42:26)

Z rurek zwalało mi te tulejki bo złączki mają inne kąty i zamiast dociągać to wypychały rurkę z tulejki.Ledwo dzisiaj skończyłem ten hektar bo jeszcze zawór się zaciął i nie mogłem obrócić pługa w końcu go wywaliłem i jakoś skończyłem.

240

MAREKPE napisał/a:

A u mnie tak pięknie szło, że nc tylko żniwować, aż tu nagle zaczął dymć z odmy i temperatura skoczła na 100, silnik umarł, trzeba go dzisiaj zwalić, a czas ucieka, jeszcze 25 ha pod kosę...

Najprawdopodobniej przyczyną był filtr leju i plastykowa wkładka. Filtr załamany jak stary dach , a po rurce wchdzącej w środek filtra pozstały wspomnienia pięknie mruczącego silnika. Jutro rozkręcanie silnika.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia