281

Odp: Lato 2013

Dzisiaj jeszcze skosiłem łubin no i oficjalnie żniwa zakończone. W sumie jeszcze kukurydza mnie czeka ale pierwszy etap zakończony smile Teraz dożynkowanie smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

282

Ja dziś poratowałem sąsiada co ma kombajn marki B....  i skosiłem mu 3 ha żyta w w godzinę 40 minut  ( 6t z całości)  no i sołtys może robić dożynki. No dostane za to 30 litrów ropy i 0,5 wódki, od taki biznesik ale pieniądze to nie wszystko.....

283

Oj kosi sie za "Bóg zapłać" i to nie raz. Ale człoiek już tak ma że w biedie pomoże....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

284

Krzysiek zwykła pomoc sąsiedzka (jeśli ma się dobrych sąsiadów). Kończyłem sąsiadowi żniwa bo mu silnik padł i też wziąłem tylko na paliwo - dobry sąsiad to i pomagać się chce. Dziś ja jemu, być może kiedyś on mi.

gg 5118068

285

Dzisiaj sąsiad zasiał jęczmień jako pierwszy, kolejny uprawia już pod siew, wydaję mi się że przy tej pogodzie to trochę za wcześnie, jak to wygląda u was ?

286

ja planowałem na sobote lecz że ziarno jeszcze nie w domu  posieje po niedzieli

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

287

Panowie a jak tam u was z kukurydzą zaczynają kosić już na kiszonkę??? ja to czekam aż dobrze podeschnie bo mam swoją sieczkarnie mengele a wtedy lepsza kiszonka o i jak u was z dzikami przychodzą?? bo u mnie takie stadko ostatnio było około 40 sztuk to trochę roboty zrobiły ale wystraszyłem petardami hukowymi i na razie odpukać nie przychodzą..

288

jaka Mengela??

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

289

Moje kukurydza się już kisi od tygodnia ,ziarno w kolbie miało już 40% więc już jak najbardziej nadawało się do koszenia .A dziki w tym roku jak na razie nie robią wielkich szkód gdyż w promieniu 5km. jest nasiane około 200ha kukurydzy .

290

W moich okolicach koszenie kukurydzy na półmetku, zielonej praktycznie nie ma z powodu suszy. Gdyby kto siał na ziarno, to w tym roku nic by nie zebrał. Orać nikt nie próbuje bo nie da rady. Najstarsi mieszkańcy nie przypominają sobie takiej suszy, a na deszcz się nie zanosi.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

291

U nas z kukurydzą na kiszonkę dopiero początki. Co mam tą wczesną Palazzo na ziarno FAO 180 to powoli zaczyna się robić żółta, 3 kolby ma w 50% tego co na polu. Ciekawe jak to sypnie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

292

kilka dni padało więc z początkiem przyszłego tygodnia orka a siew jak co roku:
- jęczmień pszenżyto ok 20
- pszenica ok 25
Zresztą wszystko zależy od opadów bo wolę zasiać 30 w mokrą ziemię jak 25 w suchą.

gg 5118068

293

U nas popadało jeden dzień kilka godzin, a tak to praktycznie od połowy czerwca wody niet....

294

Goldenarts czy robisz orki? Mój sąsiad na piachu próbował, to tylko przepchnął ziemię. Bardzo paskudnie to wygląda.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

295

Ja też chce deszczu bo sucho

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

296

to wam chłopaki współczuje, u nas wody jak na razie jest, miesiąc sierpień skończył z wynikiem 85 mm na metr to nie jest źle, teraz wrzesień nazbierał już 30 mm. dzisiaj posiałem jęczmień i w przyszłym tyg ruszam z pszenżytem i pszenicą.... puki wilgoć jest, bo od dzisiaj prędko padać nie będzie.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

297

Bendek mengela sf6000 tylko bęben nożowy ma założony od modelu 6600 czyli 48 noży...

298

Dzisiaj cały dzień woziliśmy obornik jutro zaczynam orkę a co do siewu poczekam do połowy miesiąca

299

A ja tam już po siewach,wczoraj dojechało wieczorem wapno więc trzeba pomyśleć o nim.

300

Maryush napisał/a:

Goldenarts czy robisz orki? ...

Czekam, choć już zwątpiłem czy przyjdzie deszcz... mam plan RŚ i musze posiać facelię, ale przecież nie w ten pieprz...
Na piachu nawet jak wzejdzie to uschnie, a na glinie to tak twardo, że szkoda narzędzi - kolega wjechał z kultywatorem na ściernisko, to od razu 3 zęby poszły...