Odp: ziemniaki 2010
Sławek masz rację ceny spadają w zastraszającym tempie ,ludziska zapomnieli że w tamtym roku zarobili Ci co sprzedali w zimie .
E-516 na części.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Sławek masz rację ceny spadają w zastraszającym tempie ,ludziska zapomnieli że w tamtym roku zarobili Ci co sprzedali w zimie .
Na dzień dzisiejszy cena ze straganu 1.60zl/kg. Worek 15kg za 23zł
chmielu cena leci bo się pojawiło dużo naszego krajowego ziemniaka, ale to tylko chwilowo. Na jesień prognozy są obiecujące. Co do wczesnych ziemniaków to w przyszłym roku na próbę będę sadził około 0,5ha jak najwcześniej i ziemniak z jak najkrótszym okresem wegetacji. Może uda się wstrzelić na rynek kiedy cena jeszcze będzie przyzwoita
tylko teraz z tą dopłatą skrobiową... odstawiłeś w tym roku preferencyjnym co był?
U mnie wioskę dalej było zagłębie przemysłowych ziemniaków a teraz tylko jeden został co robi sadzeniaka, gość co sadził na krochmalnie co roku około 40 ha w tym roku tylko już 7 a za rok chyba już wcale... Tak to się wszystko zmienia
Ja w tym roku jestem z ziemniaka zadowolony. Idzie bo 80-90gr a najlepsze jest to że satina dostała 3 opryski na zaraze i zielona stoi cały czas, jak jej nie chwyci to za 2 tygodnie bedzie musiała dostać reglone żeby kopać. Plon jak na razie super ale na jednym kawałku mam drutowca trochę. Jest na to jakiś sposób na przyszłość?
No powoli zaczynam też kopać dla handlarzy co na rynkach sprzedajá. Jak dobrze to z 1ha ziemniaków uzbieram na kombajn grimme i na sadzomki na przyszły rok - w planach około 3ha...
Ja z sadzonką to w tym roku się przekonałem że co z centrali to lepsze. W tamtym roku nie miałem ziemniaka wcale więc musiałem wszystką sadzonkę kupić i takich ziemniaków jak w tym roku dużych i zdrowych jeszcze nie miałem tylko nie wiadomo na ile pogoda a na ile rzeczywiście sadzonka.
Moje 8 arów już dawno uschły, zanim jakikolwiek grzyb przyszedł. Plonu nie będzie i tego nie można wykopać bo skała. Od początku czerwca nie było deszczu. Kukurydza też uschła, niektórzy już kiszą, a deszczu ani widu, ani słychu.
bardzo duzo daje material nasadzeniowy. ja w tym roku musialem dosadzac i dosadzalem sadzonka od znajomego. bral ja w zeszlum roku z centrali. moje sadzonki maja znowu czwarty rok i tam gdzie dosadzalem ziemiory plon jest okolo 90-100% wyzszy niz na moich. na przyszly rok bede bral albo z centrali albo od tego znajomego wlasie...
ps. sory za brak polskich znakow pisze z tableta i wrabalo mi polskie litery...
No ja jutro mam zamiar kopać . Ale raczej szału nie będzie .
Ja mam znowu za duże jak dla ludzi ale mam znajomą stołówkę to te wszystkie duże "przerobią"
A jak cena się kształtuje ? moje jeszcze całkiem zielone a sadzone w końcem kwietnia, ao tej porze juz szykowałem się do kopania, ale w tym roku 4 ray na grzyba dostały.
W hurcie jadalne ida po 700tona a pojedyńcze sztyki puki co 1zł za kilo....
Ja do jednej stołowki po 0,80 a do drugiej na razie po 0.90 a w detalu po 1zł. Ale jest u nas artysta co wciska się z ziemniakiem po 65-70gr a spokojnie bym mógł gdyby nie to sprzedawać na stołowki po 1zł bo w sklepach mamy ziemniaka po 1,4-1,5.
Oby to sie utrzymało to będzie jaqkiś pieniądz
Strony Poprzednia 1 … 20 21 22 23 24 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Okopowe » ziemniaki 2010
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo