Odp: Lato 2013
Ja tez makaron dziś woziłem...ciekawe jak jutro z orką będzie...
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja tez makaron dziś woziłem...ciekawe jak jutro z orką będzie...
Maryush napisał/a:Goldenarts czy robisz orki? ...
Czekam, choć już zwątpiłem czy przyjdzie deszcz... mam plan RŚ i musze posiać facelię, ale przecież nie w ten pieprz...
Na piachu nawet jak wzejdzie to uschnie, a na glinie to tak twardo, że szkoda narzędzi - kolega wjechał z kultywatorem na ściernisko, to od razu 3 zęby poszły...
Zaoraj jak umiesz dopraw ziemię, żeby było widać że przebronowałeś, tak jak po siewniku i do agencji że poplon został zasiany ale przez suszę nie zszedł i chociaż Ci materiał siewny zostanie, a dla agencji będziesz kryty.
u nas jakoś idzie ... chodź wschody rzepaku to tragedia ...
U nas też jakoś idzie po jęczmieniu jarym . Ale sucho jest ...
u nas jakoś idzie ... chodź wschody rzepaku to tragedia ...
U mnie też masakra, sucho no i zasiane było w grude
Próbowałem dzisiaj orac... na wiosne na polu stała woda teraz zakalec sie zrobił, jutro jade po nowe dłuta ale nie wiem czy to coś pomoże...
Edit-
A może poczekam na deszcz..
Czekaj na deszcz coś niby od wtokru ma się zmienić ,
Nie wiem jak u was ale u nas to dopiero na 20-ego nadają deszcz czyli prognozy się sprawdzają bo już w kwietniu zapowiadali suchy wrzesień.
pseudo orka nie idzie wcale a jak pług wejdize to ciągnik nie idzie... patologia
Właśnie boję się ze zaoram a później bede jedził po tych pecynach...
W mojej okolicy wilgotność gleby do orek idealna, no na glinach mogło być nawet trochę suszej.
u mnie sucho strasznie robie orki na ok 20cm i ani grama wilgoci na tej głebokości, ale o dziwo pługi daja rade. Rzekaki kiepsko powschodziły i nie rosna (zaczynaja wypuszczać liście własciwe)
U mnie wilgoć jest i z orką nie ma problemu a u tych co nie zrobili podorywki tylko pojeździli talerzówką po wierzchu to sucho jak diabli
Armagedon- zmieniam lemiesze, kombinuję jak mogę,Iwan staje dęba, węże od dociążenia pękają już pług chciałem pociąć palnikiem a tu takie opinie. No już mi lepiej, walnąłem trzy piwka dla odstresowania i czekam na deszcze. Pozdrawiam oraczy :-)
A co do lemieszy to dzisiaj przez kamienie zmarnowałem 5 szt
Susza susza susza tak można podsumować obecny sezon orka zrobiona bezproblemowo ale to zależy od kultury w jakiej jest utrzymana ziemia .Działka równe 10ha zaorana w pięć godzin i 50minut włącznie z poprzeczniakami i nadmienię że działka jest dodatkowo z klina ,średnia prędkość to 10,4km/h przy obrotach 1700obr/min silnika .A teraz ciekawostka obok mnie ma wuj pole i za to że mi ugniatał pryzmę kukurydzy to wpadłem mu pomóc orać i nagle się okazało że musiałem zwolnić do 8km/h aby fastrac mógł uciągnąć pług na podobnej a nawet mniejszej głębokości roboczej .Tak więc ta sama klasa ziemi iw posiadaniu od wielu lat a tak różne warunki do uprawy .
Koseś właśnie dobrze mówisz ja o tym wspomniałem gdzieś już. Wczoraj byłem obetrzeć pług który mam na sprzedaż, a wymieniłem w nim piersi. Nic nie obtarłem bo ziemia była tak wilgotna że stawała na szorstkich odkładniach. Później na drodze wiejskiej z sąsiadami rozrzucałem tłuczeń i narzekali że sucho. Powiedziałem żeby poszli zobaczyć na moje pole, nie wierzyli. Ogólnie mam jak na taką suszę bardzo dobre wschody rzepaku, u sąsiada mimo wałowania ledwo wschodzi. Dużo zależy od kultury, uregulowania ph, Ja zawsze słomy zostawiam i mam dużo materii w warstwie ornej, sąsiad który co rok zbiera może po orce dom budować. Dalej jeszcze żeby nie robić w za mokro. Wziąłem dzierżawę po rzepaku po ludziach co zapartolili w mokro na dwa razy tylko zeskrobała, pojechałem na swoje kawałki i musiałem wał opuścić bo mi tonęła. Ja wierzę w moc wapna, i podczas suszy coraz bardziej się w tym utwierdzam. Wiadomo że są ziemie które po prostu są ciężkie w uprawie. Miłej niedzieli.
Dlatego ja nic nie orałem w tym roku. Dwa razy gruber, raz na 30 cm, drugi na ok 20. Zrobione drugi raz jak samosiewy wschodziły. Wilgoci jeszcze jest
przyjedź do mnie samosiewy nawet nie powschodziły takie sucho, kurzy sie strasznie
Pada z przerwami od wczoraj od 13-tej, mi już wystarczy bierzcie go.
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16 17 18 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Lato 2013
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo