Odp: Uprawa bezorkowa
ja przez sasiada bezorkowca mam tyle omacnicy w kuku ze hoho
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja przez sasiada bezorkowca mam tyle omacnicy w kuku ze hoho
Każdy system ma swoje wady i zalety . Ale mówiąc o uprawie bezorkowej moim zdaniem potrzeba do niego odpowiedniego sprzętu na który jest nas nie stać. Do tradycyjnej uprawy wystarczy głupi pług jakiś agregat i siewnik bez udogodnień. A w uprawie bez orkowej potrzeba odpowiedniego agregatu uprawowo-siewnego z wysiewem talerzykowym i dociskiem kółkowym a takie coś to grubo powyżej 100 tyś. Do tego porządna talerzówka i gruber.
Chyba nikt z forumowych zwolenników bezorkowej uprawy nie sieje w sciernisko
mpopis takich rzepaków u nas nie zobaczysz ... jak będe miał czas to pokaże zdjęcie rzepaku u tego gościa ... zresztą mój posiany 25 sierpnia dopiero kiełkuje .... paranoja posiane w tragicznie suchej ziemi ...
dobra co do tej pulchnej ziemi to nic innego jak zasługa bakterii oraz stosowania nawozów wapiennych
Różniak ze Śmielina co jest dilerem Claasa i Horscha to siał rzepak prosto w ściernisko. Kumpel jak brał od niego siewnik Horscha to oglądał ten rzepak. Siany był pasowo i spulchnione było tylko w miejscach gdzie szły nasiona. Nie wiem jak się to miało przy zbiorze ale do zimy to podobno bardzo ładnie wyglądał
u tego typka tak znów były siane buraki tak jak leszek mówisz mianowicie było to sianę w poplon gryki i siewnik uprawiał sobie tylko redliny a reszta nie ruszona ... po posianiu Randap i jakoś to jest ale patrzyłem na nie szału nie robią a do tego prosa tyle ze szok ...
Ale czy gruberowanie na 20cm i głębiej nie jest orką???
orka odwraca ziemię a gruber częściowo miesza, spulchnia i napowietrza. pługiem przerzucasz całą glebę a kultywator tylko to co wchodzi na dłuto.
Według mnie to ''prawie'' to samo ,jak czasami pożyczę grubera i przejadę 2 razy to ścierniska prawie nie widać.
"prawie" to czasami wielka różnica
Panowie 2 razy talerzówka i gruber to chyba taniej by wyszło zaorać i czasowo wyjdzie jeden gwizdek.
jeśli policzysz zwalczanie chwastów, rozłożenie resztek pożniwnych i słomy, wschody i plon rośliny następczej to kalkulacja jest inna
Tak to wygląda jak robią w firmach należących do henia
http://www.youtube.com/watch?v=9aRzx23vrEA
Panowie 2 razy talerzówka i gruber to chyba taniej by wyszło zaorać i czasowo wyjdzie jeden gwizdek.
1. Talerzówka - orka - uprawa - siew
2. Talerzówka - talerzówka - gruber - siew
3. Talerzówka - oprysk - gruber - siew
Wg mnie opcja 2 i 3 będzie korzystniejsza pod względem czasowym i koszta też niższe.
Z racji że nie mam sprzętu na pozycję 2 i 3 stosuję technologię 1. Ale gdybym miał sprzęt i kilkaset ha na pewno przestawił bym się na opcję 2/3 zależnie od uprawy w danym roku. Zresztą gdyby nie obornik który "ścielę" na pola dość grubo to być może też bym nie orał.
rzepak siany 21 sierpnia
jaką normę wysiewu stosujesz ?
http://www.apgrojec.com.pl/index.php/ma … omet/plugi
Dla zainteresowanych na dole są maszyny do uprawy dwuwarstwowej Bometa . Coś mi to przypomina ...
Ta technologia jest dobra na gleby średnio zwięzłe . Przynajmniej tak to widzę . Jestem ciekawy jak to wygląda na glinach i jakie mają tam rezultaty ?
Na glinach to nie za bardzo się sprawdza ta metoda, na północ od Ciechanowa ciągle ktoś próbuje i po paru latach rezygnują
Na glinach jest właśnie lepiej bezorkowo
Glina nie wszędzie jest taka sama w okolicach Ciechanowa są tak ciężkie gliny że uprawa bez orkowa się nie sprawdza, tam gdy jest czas orek a nadają deszcz rolnicy nie śpią wszyscy w polu żeby zdążyć zaorać nim dotrze.
No to chyba tylko u nas sie to sprawdza
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo