1 Ostatnio edytowany przez misiek (2013-09-18 09:19:11)

Temat: KRUS a PUP

Niestety mam problem ze znalezieniem pracy i muszę się zapisać do KRUSu lub PUPu bo legitymacja studencka mi się już kończy (brak ubezpieczenia). Co wybrać? W KRUSie ponoć liczy się staż pracy, natomiast w PUPie mogę korzystać z bezpłatnych kursów doszkalających. Wie ktoś może czy w KRUSie też są takie kursy organizowane?

2

Odp: KRUS a PUP

Jak masz na siebie przepisana ziemię, to w PUP'ie niż nie zdziałasz. Żadne kursy, staże, ubezpieczenie nie należy. Zarejestrują Cię tylko jako "poszukującego pracy" bez żadnych praw...

3

Ziemi nie mam przepisanej na siebie. W KRUSie byłbym jako pracownik

4

To jak nie masz ziemi na siebie to będziesz mógł się starać o jakieś kursy darmowe.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

5

W takim razie lepiej PUP? W KRUSie nie ma takich kursów?

6

tylko w PUPie zapewne znajdą Ci pracę. Możesz odmówić raz bo np nie masz dojazdu ale chyba za kolejną odmową wykreślą Cię (o ile dobrze pamiętam). Moja siostra pracuje w PUPie to jak masz jakieś pytania to pisz a postaram się dowiedzieć co i jak.

gg 5118068

7

Nawet jak mu znajdą pracę a nie chce iść to idzie na spotkanie z pracodawcom i może powiedzieć że nie wie czy sobie da radę itp. albo poprostu przynieść do pup zwolnienie lekarskie i po sprawie, myślę że bez większych problemów to obejdzie a w pup tak odrazu pracy mu nie znajdą jeszczę przed zimą.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

8

U mnie w regionie bardzo słabo z pracą. Jeżeli np dobrana przez PUP praca dla mnie nie będzie dopasowana np po studiach technicznych wyślą mnie na kasę do biedronki mogę odmówić bez groźby wykreślenia?

P.S
Wg mnie chore są te prace społeczne, które weryfikują czy aby na pewno człowiek jest bezrobotny. Znam wielu, którzy nie poszli na te prace społeczne sprzątać ulic mając wyższe wykształcenie hmm

9

Jak tam chcesz mój brat miał tez problem.  Był zarejestrowany jako bezroboty i pup  znalazł mu pracę w stacji paliw. Poszedł do kierownika stacji i powiedział jak jest. Że jest bezrobotny a roboty ma w pizdu bo robi projekty zagospodarowania przestrzennego rynków/deptaków w miastach, melioracjie  terenów przemysłowych itd... kierownik się uśmiechnął i zapytał co ma powiedzieć tym z PUP i razem wymyślili że brat nie ma predyspozycji handlarza i odstraszałby klientów wink Na szczęście Grzechu znalazł etat w http://www.salinex.com.pl/

10

Nie masz się co martwić i możesz śmiało walić do pup. A co do prac porządkowy to u mnie w pup łapią się tylko osoby z wykształceniem zawodowym i niższym. Sam byłem u nas w gminie na takiej pracy z 3 lata temu no praktyczni zaraz po szkole i powiem że bomba bod tym względem że się człowiek nie orobi a kasa leci.