1

Temat: Młynek - Wialnia

Witam wszystkich czy ktoś spotkał sie z czymś podobnym szukam coś do czyszczenie zboża siewnego

http://allegro.pl/mlynek-wialnia-do-czy … 35545.html

2

Odp: Młynek - Wialnia

Mlynek jak młynek.

mdw

3

Mam podobny metalowo-drewniany czyści dobrze ale ma wadę wysyp jest na podłogę i trzeba szuflować

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

4

Mam coś w tym rodzaju i wyczyścić wyczyści... w miare dostatecznie. W materiale siewnym zostają kłosy, i zanieczyszczenia grube, cięższe od ziarna zbóż. jak już szukasz czegoś to radził bym coś na sitach. coś w tym rodzaju http://tablica.pl/oferta/wialnia-ID2SRF … 4c990fc1ae
wiem że to już ma swoje lata ale czyści o wiele dokładniej.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

5

bamreras napisał/a:

Mam coś w tym rodzaju i wyczyścić wyczyści... w miare dostatecznie. W materiale siewnym zostają kłosy, i zanieczyszczenia grube, cięższe od ziarna zbóż. jak już szukasz czegoś to radził bym coś na sitach. coś w tym rodzaju http://tablica.pl/oferta/wialnia-ID2SRF … 4c990fc1ae
wiem że to już ma swoje lata ale czyści o wiele dokładniej.

ja mam taką wialnie tyle że na silnik i czyści w miare dobrze , młynek ten drewiany to tylko porąbać i upiec na nim kiełbaskie bo na nic więcej sie nie nadaje

6 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2013-09-19 22:01:45)

Ja mam młynek i nie widzę problemu kłosów i słomy. Jeżeli jest jakaś różnica na korzyść wialni to mam ją w d... bo młynek pracueje tak cicho że mogę  ojca rydzyka słuchać w trakcie pracy. Ten z allegr jest trochę krótki i ma 2 zsypy mój ma 3.
Piotrfire ja swój stawiam na podwyższeniu  zaczepiam do korytek worki i leci... Ewentualnie  nisko do wiaderka a wiaderko do zaprawiarki.....
Mam identyczny
http://allegro.pl/wialnia-czyszczalnia- … 88226.html
od tego gościa
Ja w swoim wprowadziłem małą modyfikację (3min) mianowicie komora wirnika od strony korytek kończyła się progiem około 10 cm wys. ja wstawiłem kawałek pcv i powietrze przepływa płynniej. Polecam ten sprzęcik. Prosty jak budowa cepa ale czyści super

Czyszczę owies pszenicę sporadycznie żyto ( kupuje kawalifikat a jak braknie)
W tym roku kupiłem brudną gorczycę no i nie ukrywam był problem bo trafiał się kamyki zmielone przez kombajn średnicy 3-5 mm W moim rozsiewaczu to problem bo szczelina ma tyle mm no i młynek tego nie odwiał...... wialnia nie wiem.
Wialnie kiedyś pożyczałem od sąsiada wiem jak się tym robi. dawno to było wydaje mi się że wolniej bo jak się za duo puści na sita to wszystko wyleci tyłem.
Moim młynkiem sam czyszczę około 1-1,5t/h (pszenicy owsa się nie da)
Szkoda kasy na wialnie...

A pan z allegro sprzedaje bez silnika jak powiesz to coś za dopłatą dołoży. Ja mam silnik 500W od starej poczciwej frani.
I proszę nie pisać że młynki są dobre na gila ....
Wialnie są dobre nabijania rytmu na techno  party.....

7 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2013-09-19 22:02:19)

750 drogo za te trochę drewna mój kosztował 20 zł (tryby z złomu resztę materiałów miałem) i 6h pracy z tym że pomierzone już miałem wcześniej. Do czyszczenia zboża siewnego to on średnio nada bo zanieczyszczenia typu kłosy ziarna (kukurydzy grochu i dużych chwastów), niekiedy słomki zostają. Ale żadna wialnia w okolicy nie była w stanie oddzielić czysto wyki (na sprzedaż) od owsa a to cudo bez problemu podobnie zresztą jak owies z łubinu. no i można też dzielić ziarno wg wielkości ale trzeba opracować jakiś system zmiany obrotów i chwilę poustawiać

8

potwierdzam jak ktoś ma chwilę to sklei to z niczego koła pasowe są lepsze bo nie hałasują.
A co do możliwości  to powiem tak, ja ustawiłem tak że w pszenicy z pierwszego zsypu jest o 50-60% mniej żyta niż w tym co wyleciało z kombajnu....

Rur3k a próbowałeś gorczycę od owsa?

9

Panowie zdjęcie pokazałem przykładowe ale dzieli za pozytywne odpowiedzi jutro chyba pojade i przywiozę

10 Ostatnio edytowany przez Laszek (2013-09-19 22:13:48)

Zawsze można sobie zrobić czyszczarkę z młocarni warmainki. Odcinasz cały tył i masz gotową workownice. Nad nią robisz kosz sitowy, sita dokupisz sobie jakie chcesz. Do tego wentylator też od warmianki i czyszczarka jak ta lala. Chodzi u nas to cudo już kilka lat i daje radę. Zrobiona była z odpadków żeby sprawdzić czy zda egzamin i tak chodzi cały czas. Najpierw jest sito piaskowe i ten syf od razu idzie prek do tyłu, później gruba siatka żeby zboże przez nią przeleciało na dolne sita a kłosy przelatują po tej siatce też na zewnątrz. Następnie tak jak w warmaince grube ziarno spada w pierwszy worek a im mniejsze, lżejsze i połówki do drugiego i trzeciego worka. Aha a kosz sitowy robi ruch od oryginalnego wału z tymi mimośrodami

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11

Krzysiek napisał/a:

potwierdzam jak ktoś ma chwilę to sklei to z niczego koła pasowe są lepsze bo nie hałasują.
Rur3k a próbowałeś gorczycę od owsa?

Koła pasowe też ma ale tryby służą do rozłączania napędu z silnika i załączania napędu ekologicznego big_smile

Gorczycę sieję tylko w czystym siewie więc nie miałem takiej potrzeby

12

Kolega m zrobiona taką z wistuli.

mdw

13

kiedyś widziałem takie coś i nie wiem jak się to nazywa, było na korbę, pionowa tuba wsypujesz mieszankę strączkową, kręcisz a na jedną stronę idzie łubin na drugą jęczmień?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

14

To się nazywa żmijka. Teraz niektórzy błędnie nazywają żmijką przenośnik ślimakowy.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

15

tryjer

Rolnik z powołania:-)

16

tryjer jest poziomy

17 Ostatnio edytowany przez androl (2013-09-24 21:40:12)

http://www.retrotraktor.pl/readarticle. … cle_id=387

Najlepsze jest tam ostatnie zdanie. "Obecnie tego typu urządzenia są całkowicie zapomniane. "

big_smile

18

Fenol napisał/a:

kiedyś widziałem takie coś i nie wiem jak się to nazywa, było na korbę, pionowa tuba wsypujesz mieszankę strączkową, kręcisz a na jedną stronę idzie łubin na drugą jęczmień?

Może wialnia odśrodkowa czasem zwana wirówką ??

19

Fenol, to miałeś na myśli?   http://www.google.pl/imgres?imgurl=http … CDUQ9QEwBA

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

20

flaszka dla ciebie, tylko to było zabudowane i miało może 1,5m wysokości.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]