1

Temat: Jaki powienien byc akumulator?

Witam! miałem problemy z akumulatorem tym z prawej strony.miałem wyżarty słupek od klemy|+| wiec chciałem odlac z ołowiu nowy tak jak sie to kiedys robiło. ( robiłem to grafitem wykozystujac energie akumulatora)-niestety nie udało się:/ bo przypadkiem zetknełem |+| z |-| i wszyscy wiedza jak sie to skończyło. potrzebuje nowy:D tylko mam problem poniewaz to był akumulator 12v 155ah natomiast z lewej strony mam 12v125ah czyli dosc słabszy. nie wiem jaki powinien byc dkoładnie. no i mam jeszcze pytanie czy mogę chwilowo wykozystac akumulator np z samochodu?

2

Odp: Jaki powienien byc akumulator?

z tego co słyszałem  z wymiana aku to ona musza byc jednakowe bo jak np. jeden bedzie miał tak jak piszesz 155 a drugi 125ah to własnie po pewnym czasie ten słabszy akumulator wykonczy ten mocniejszy wiec oby dwa musza byc tej samej mocy by nic sie nie dzialo i pracowało tak jak powinno big_smile ( tłumaczenie zawodowego elektryka)

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

rozumiem, czyli szukam nowego aku 155ah big_smile , byłem w sklepie i załamka 160ah kosztuje 580zł. muszę poszukac tymczasowo używanego bo nie bedzie mnie stac na nowy haha

4

heh  mnie juz to mineło ale zainwestowałem  wkoncu tylko raz na pare lat big_smile i kupiłem 2 nowe i teraz bez problemu a nie postał 3 dni i niebyło czym pokrecic big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

też będę musiał kupic nowy, ale dzis był mi potrzebny ciagnik i zamiast tego załozyłem zykły samochoduwy 65ah taki mały i ciagnik odpala na nim normalnie, oczywiscie to rozwiązanie tymczasowe na dzis. bo faktycznie musza byc 2 takie same.

6 Ostatnio edytowany przez marcel (2009-03-04 22:11:00)

http://moto.allegro.pl/item566745462_ak … ah_6v.html
Witam
Czy opłaca się kupić coś takiego do ciągnika? I jeszcze jedno pytanie jaki powinien być akumulator do Zetora 8011?

7

To samo co do 360 bo są takie same rozruszniki chyba że rozruch jest na 24v wtedy to 2x120Ah max.

8

jaki jest optymalny akumulator/zalecany przez producenta/ do fortschritta

9

2x125ah bodajże

10

ja bym ci takie firmy odradził te tanie firmy to robią akumlatory se starych złomowanych.
jak chcesz sie pocieszyć akumlatorem to kup ZAP centra warta . a osobiście polecam churtownia w Grudziądzu na węgrowie solidna tania i mają dobry towar. w tygodniu wziałem 2x180ah i do osobówki ceny nają super 62ah zapa to płaciłem 190zł a 180ah 100amph 500zł

11

Ja mam w moim 2x120Ah, jest ok.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

12

jeśli chodzi o takie tańsze akumulatory to się opłaca ja kupowac Marcino napisał,że kupił za 500 złotych no ale tamten kosztuje ponad dwa razy mniej i na pewno kilka ładnych lat wytrzyma noi oczywiście mają gwarancje.Moim zdaniem na pewno się opłaca,bo te drogie czasami szybciej siadają jak te z tańszej półki a cena kusi

Typ traktora-zt323a

13

witam! a ja mam w swoim forszajku 323 aku 2x170Ah za 470zl sztuka i jest ok ;p

14

no pewnie,że jest ok kup sobie za 800 jeden to jeszcze bardziej będzie ok.ale te tańsze też dają rade i to bez problemu ja mam u siebie 2x120 firmy cholera wie jakiej i kręcą aż miło jestem zadowolony no ale rozrusznik mam po regeneracji,bo na starym kapciu to chocby ze złota były te akumulatory to nie będzie kręcic

Typ traktora-zt323a

15

2x120Ah spokojnie wystarczy a firma to taka na jaką stać cię większych nie polecam bo taką pojemnośc zaleca producent ze względu na możliwości alternatora.

16

ja jestem przewrawliżony na tanie akumlatory bo kiedyś kupiłem tańszy (chyba firmy dublo) do osobówki bo chciałem ją sprzedać. ale plany sie zmieniły i jeszcze rok sie tym sam. bujałem akus był trzy razy na gwarancji a sam. dwa razy w warsztacie na spr. ładowania i rozrusznika i w efekcie kupiłem po roku drugi centre

17

wstawiłem 2x180Ah, prąd rozruchu 1100, nowe ceny nieco spadły, pali dobrze.Czas pokaże co będzie dalej

18

podejżewam,że 2x180 to zadużo.Na dłuższą mete bądziesz musiał je doładowywac bo raczej alternator nieda rady,no ale na takich akumulatorach to by statek towarowy chyba odpalił

Typ traktora-zt323a

19

tak czy siak dla swiętego spokoju powinno się doładowac akumulatory prostownikiem raz na jakiś czas dla nich to bedzie lepiej a ty byc moze zaoszczędzisz

20

no wiadomo jak np.w zimie traktor stoi to trzeba od czasu do czasu naładowac aku,bo jak nie to na wiosne można miec przykrą niespodzianke

Typ traktora-zt323a