1

Temat: owieczki

Przyszło mi do głowy zeby zamiast latac po ogrodzie z kosiarka kupić kilka owiec. ogrodzic pastuchem elektrycznym i niech sie psą. moze ma ktos jakies doswiadczenie z tymi zwierzetami i podrzuci cos na ich temat, bo ja owce to tylko w tv i na zdjeciach widziałem. Troche siana mam miejsce tez więc moze kupie sobie.

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: owieczki

Doświadczenie jedynie takie, co mi ojciec powiedział. Pszenica mu wyległa jak nawiózł gnoju od owiec. big_smile

3

Ja myslałem 2-3 owieczki i barana. podobno koci sie to wiosna to jesienią jagnięta można by było zjeść. świni trzeba dawac papu i to kosztuje a owieczki wystrzyga trawnik i na tym rosna czyli zarcie za darmo

4

jeden plus że jak nawali to pójdzie dalej ..:D

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

Kumpel myślał o kozie bo jak to powiedział z porządku było by mleko, przykładowo koza wpierdzieli miotłę chruścianą i 2 literki mleka już są smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

6

Koza jak koza ,ale capa to bym nie chciał. Jak sąsiad co mieszka 350m dalej, miał to było u mnie czuć big_smile A co do karmienia myślę że to normalnie jak inne przeżuwacze.

7

Z tego co pamiętam to proporcja taka. 4 owieczki wpier...lą tyle samo co 1 krowa....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

8

No i owieczki raz do roku trzeba ostrzyc z wełny. Poza tym trochę owsa trzeba im  zabezpieczyć no i sporo siana.
Sąsiad ma 8 sztuk i wykasza nimi ponad hektar, no a baraninkę to ja też lubię.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

9

wojtas napisał/a:

jeden plus że jak nawali to pójdzie dalej ..:D

dokładnie tak. ale owieczki robia małe bobki i nie paskudza trawnika
Marek nie wiedziałem ze az tyle siana im trzeba, ale ja łąki mam bo do niedawna rodzice mieli krowe i własnie na jej miejsce widze zywe kosiarki

10

http://tablica.pl/oferta/owce-wrzosowki … aa12deb449

Voilà!   :-)

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

11

No i jeszcze dotacje chapniesz na nie big_smile

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

12

Laszek napisał/a:

Kumpel myślał o kozie bo jak to powiedział z porządku było by mleko, przykładowo koza wpierdzieli miotłę chruścianą i 2 literki mleka już są smile

No i jak się z żoną nie porozumie to gumiazki i do obórki ... :dance: tongue

13

MAREKPE napisał/a:

No i jeszcze dotacje chapniesz na nie big_smile

wrzosówek nie chce bo na mieca to sie nie bardzo nadaje, a zeby dotacje dostac to trzeba minimum 10 samic a mi tyle nie trzeba

14

Pierwsze jadłem kozie mięso, dopiero później dowiedziałem się że prawie zdechłe. Bo koza żyła samotnie bez kozła parę lat, aż z tęsknoty zaczęła zdychać. Dziadek mojej przyszłej żony jej rozterki zakończył.
Jadłem kozi ser, masło i piłem mleko, u znajomych w Koszalińskim. Dobre było.

15

owieczki kupiłem chyba mi na rozum cos siadlo http://tablica.pl/oferta/sprzedam-owce- … 569652fa5b poszły za 180 zł szt. wziałem 2 podobno kotne. wybrałem takie co wygladaja na młode, bo gosciu sam nie wie ile maja lat, a po papierach nie dojdzie bo 2 lata temu wszystkie kolczykował.
co mnie zaskoczyło, to to ze sa bardzo spokojne i prawie nie becza przez cały dzień to moze 2 razy odezwały sie. Jed ze przez dzień wiecej wypasą

16

Pajej napisał/a:

prawie nie becza

bo są w nowym miejscu, poczekaj... :satan:
jak byłem szczylem tata miał kilkanaście merynosów, jedno co pamiętam to beczenie wink

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S. Borroughs

17

jaki elektryczny pastuch wybrac dla owiec wystarczy taki? http://www.pastuchy.pl/i679_Elektryzato … y_EBS.html czy brac ten http://www.pastuchy.pl/i682_Elektryzato … 000mJ.html

18

@pajej - proponował bym ten drugi chociaż i tak wątpię w 100% skuteczności smile
Wełna owcza jest dosyć dobrym izolatorem + złośliwość owcy=owce u sąsiadki w ogródku smile
Proponował bym jakieś ogrodzenie stałe typu siatka ew. żerdzie drewniane 3 w poziomie powinny wystarczyć smile

19

Te moje owieczki pozytywnie mnie zaskakuja pasa sie u mnie na podwórku bez ogrodzenia i nie wychodza do sasiadów. dziwne lecz prawdziwe. jakis pastuch elektryczny jednak załoze dla pewnosci, a stałe ogrodzenie odpada, bo dosc czesto przejezdzam sprzetami w miejscu docelowego pastwiska

20

Pajej i jak Ci się ''sprawują''  owieczki? Teraz może powoli ruszy opłacalność hodowli tych zwierząt. Sam myślę czy kiedyś jak będę na swoim to nie pomyślę o jakiejś niedużej hodowli. Mam znajomego co od lat to trzyma może mnie trochę wtajemniczy. Kiedyś pamiętam jak byłem mały to ojciec się go pytał ale nie chciał za bardzo rozmawiać. Teraz jest starszy już mu nie zależy tak bardzo to może da parę wskazówek i kontaktów.