Temat: podatek dochodowy w rolnictwie

chyba nie ma takiego wątku  ( jak jest to niech moderator zrobi co trzeta)
Wyglada na to ze minister Rostowski che się dobrać nam do portfeli.
Z jakim skutkiem to sie okaże z moich obliczeń wynika że na pewno nie płaciłbym wiecej niż w chwili obecnej podatku gruntowego. Ale trzeba by na wszystko brac papier no i bedzie trochę  roboty z fakturami ale dla vatowców to bez różnicy.

http://finanse.wp.pl/kat,1033759,title, … omosc.html

2

Odp: podatek dochodowy w rolnictwie

Dopóki ostatni kawałek państwowej ziemi nie będzie sprzedany nie będzie podatku dochodowego, bo jak wtedy robić przekręty np. na słynnego rowerzystę.

3

Sra-nie w banie, pierd-O-lenie na scenie. i tak skonstruują ustawy tak by rolnik był dalej rolnikiem. Nigdy nas nie zrównają przepisami ze zwykłym przedsiębiorcą bo by za dużo krętactwa było... jeden chce to wprowadzić inny tyłkiem trzęsie. niech pokażą projekty ustaw. Z chęcią poczytam tą lekturę. Jestem jak najbardziej za dochodowym dla każdego rolnika, nie tylko dla tych większych. Tylko jeszcze raz powtórzę. Niech te przepisy mają ręce i nogi, niech dają nam takie same pole do popisu jak mają "zusowcy". Każda rozbieżność w przepisach między nami a przedsiębiorcami będzie ewidentnym stawianiem jednych wyżej drugich niżej.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

4

Krzysiek napisał/a:

chyba nie ma takiego wątku  ( jak jest to niech moderator zrobi co trzeta)
Wyglada na to ze minister Rostowski che się dobrać nam do portfeli.
Z jakim skutkiem to sie okaże z moich obliczeń wynika że na pewno nie płaciłbym wiecej niż w chwili obecnej podatku gruntowego. Ale trzeba by na wszystko brac papier no i bedzie trochę  roboty z fakturami ale dla vatowców to bez różnicy.

http://finanse.wp.pl/kat,1033759,title, … omosc.html

nie do końca jest tak jak piszesz ja mam duzo dzierzaw. Wiec włascicielom zwracam podatek, sa to małe gospodarstwa wiec ich dochodowy nie złapie a ja bede płcił 2 podatki gruntowy właścicielom i swój dochodowy

Rolnik z powołania:-)

5

Właśnie a jak się rozliczać z tymi dzierżawami na gębę. Dochód będzie dużo większy z hektara wychodził.

6

w tym momencie trzeba będzie pisać umowy dzierżaw....

7

A jak właściciele nie chcą pisać? Chyba że kaskę na konto żonki, a jak na vat będzie przymus  to ŚOR nie rozliczy.

8

jak nie chce pisać to go olać trzeba będzie. mało kto będzie kamikadze i będzie brał na gębę dzierżawę. jeden nie weźmie, drugi nie weźmie, trzeci te oleje i chop zostanie sam na sam ze swoją ziemią. Paliwo jeszcze jakoś rozpiszesz, ale jak mówisz ŚOR to już inna bajka.

9

Albo w końcu ruszy się sprzedaż ziemi. Problem tkwi że ludzie są tak uparci, i niewiele rozumieją. A szkoda oddawać dzierżawy które się obrabia juz 15lat a wzięło się ugór.

10

no z mentalnością co nie których to porażka. Jeden gość ma swoje pół hektarka i płaci podatek od metrów (ma tyle co ja za 18,5ha). Sprzedać nie chce bo wielki myśliciel z niego i wymyślił że zrobi z tego działki budowlane, jak co drugi tępogłowy w okolicy. Z tym że jego pole ma około 12m szerokości i lekko  ponad 400 długości. I jak tu dom postawić...