Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Mam też takie coś dokładnie, tylko z tyłu jeszcze wał rurowy 45cm
niewiem jak ze stałym utrzymaniem głębokości pracy w tych "gruberach" fortschritta, ale jak by w miarę utrzymywał głębokość pracy można by było wykorzystać go do siewu bezpośredniego lub w mulcz...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cae … 446d0.html
Szu, w tym wątku to zasadniczo o monokulturze nie dyskutujemy.
http://www.up.poznan.pl/pta/pdf/2013/FA … Kordas.pdf
Panowie proszę nie odebrać mnie zle nie chce sie wymądrzać ale ja na temat uprawy bez orkowej wiem trochę więcej
a co do kolegi peja to moj znajomy siał zamiast gorczycy ikarnatke takie nie za duże to mu wyrastało i siał po tym jeczmien jary ale plony to mial takie ze jego nowy new holand kosil po 1 przyczepie i czekał tak z 3 godz na nia teraz ryzykuje i ora pole jesienia jak bedzie mial kontrole to dostanie po grzbiecie a jak nie to juz takich plonów nie złapie jak do tej pory wkleje wam jeszcze inne linki na temat mono kultor i upraw bez orkowych bo widze ze sprzedamy pługi i kupimy mercedesy
kolego ale ty zadnych argumentów nie podajesz, te opowieści o sasiedzie to nie wiem jak interpretowac. a co do linku to licze sie z wiekszym zachwaszczeniem jak sieje jarki w mulcz po poplonach, ale 3-4 dni po siewie jak zboze jeszcze nie wschodzi jade glifosatem i czyszcze pole z niezniszczonych chwastow i tych co szybko kiełkuja.
na opracowania naukowców w ich ścisłych doświadczeniach trzeba brać poprawkę- to są w większości ludzie oderwani od rzeczywistości. Poza tym monokultura jest czymś specyficznym, i trudno jest ją porównywać do normalnego płodozmianu. Porozmawiajcie z takim o praktyce to się zdziwicie kiedy oni mieli ostatni raz do czynienia z produkcją. Są też wyjątki-ale niestety niewiele.
Też tak robię 1 litr 360 sl / ha i pole czyste z tego co przezimowało.
Poza tym jaki problem zaorać jesienią zasiać poplon a wiosną co kto woli byle nie pług....
U mnie po poplonie idzie owies i poniżej 5t z ha nie schodzę nawet przy siewie prawie majowym.....
A wątek jest o wieloletnim nie oraniu a nie o zimowej przygodzie z poplonem...
W tygodniku jest pare słów o uprawie bezorkowej w sumie nic nowego. Gość się chwali i żali.
Zastanawia mnie jedna rzecz może mpopis cos powie. Na dwóch kawałkach daję co 3-4 lata sąsiadowi zasadzić ziemniaki na przemysł frytkowy no i co jak mu dam przeorać taką glebę na 25-30 cm to wszystkie moje starania ( unikanie pługa hodowanie dżdżownic) przepadną ?
podejrzewam że tak. Nastąpi odwrócenie warstwy ornej i jałowizna będzie na wierzchu.
CO do bezorkowego to dziś postraszyłem 3 morgi koło domu gruberem. Pługa nie dam powąchać. Ma to być jedno z poletek doświadczalnych...
3 morgi to ile to łokci?
ha he... dokładnie 75 arów. a na łokcie to nie wiem jak policzyć bo to długości miara no nie
no oprócz tego jeszcze jest 2ha żyta i 1 ha pszenżyta zasiane bez pługa...
u mnie jest 6,6 ha żyta hybrydy bez pługa, późno było siane ale źle nie wygląda. Najbardziej mnie martwiło że jak zacząłem sieć to przeszła konkretna ulewa i musiałem przestać. Za dwa dni jak siałem dalej to ziemię oczywiście ruszyłem i było ok ale obawiałem się tego co już było zasiane ale brat przejechał tam bronami 12 i wygląda na to że jest ok
Skąd 75 arów, skoro morga ma 56 arów. Nie wiem ile ma łokci, ale to jest 300 prętów.
u nas 1ha=4morgi=100arów, a to z tego pewnie że u nas zabór pruski był i nasze dziady pradziady przywłaszczyli sobie morgę pruską małą zmniejszając ją o kilka arów i tak powstała morga pomorska. tak mi tłumaczono...
praktycznie z kim rozmawiam w okręgu +-50km to właśnie morga ma 25arów.
Co do bezorkowej uprawy gleby to w przyszłym tygodniu mam zamiar oblecieć pola sąsiada. 13,5ha bez pługa. Teraz na jesień podcięcie całości na około 5-10cm głęboko, na wiosnę agregat talerzowy + siewnik. tylko jedyny minus to to że mój siewnik ma tradycyjne redlice, a talerzowe to trochę kosztują...
Dzięki za wyjaśnienie tego bo nie wiedziałem. Nadmienię że w moich okolicach ludzie siedemdziesięcioletni i wzwyż powierzchnię określają tylko w morgach.
Bamreras jeżeli masz zbyt gęsto redlice to wymontuj kilka będzie lepiej, ja w amazonce 3m mam 21
U mnie w centrum morga to też ponoć 56 arów
Jaka to by morga nie była można ją uprawiać bez pługa.
A co do tradycyjnych redlic. Z tydzień temu był link do uprawy bez orki i tam siali przed agregatem rzutowo ( pasami) agregat mieszał ziarno z gleba i zagęszczał na końcu. U mnie w agregacie przynajmniej przy tradycyjnej uprawie mogę puścić ziarno po wierzchu redlice są nad ziemią a wał uprawowy z kątownika tak rzuca glebą że wszystko i tak jest zakryte. Zamiast kupować drogie siewniki talerzowe moze warto przemysleć ta technologię...
Z tego co mówi mpopis i z praktyki wiem ze najważniejsze jest przygniecenie ziarna oraz odpowiednia struktura gleby ( wielkość grudek ). Pamiętacie ten filmik... http://www.youtube.com/watch?v=EuyJbb-NCLs Papej powie że się chcę cofnąć do ......
Ale sprawa jest do przemyślenia....
A moja fiona byle słomki się nie boi bo moa redlice zrobione z pomyślunkiem....
krzysiek dokładnie tak pomyslałem. z tego co piszecie o uprawie bezorkowej to wszystko ładnie, ale taki system tez ma minusy. wieksza presja chorob, szkodnikow, pruchnica jest tylko na kilku cm dalek martwica, a w tradycyhjen jak jest ziemia zadbana to jest tyle samo pruchnicy tylko jest ona rozproszona na ok 20cm warstwie i na moj chłopski rozum to stymuluje korzenie do wzrostu, bo jak roslina ma rzarcie na wierzchu to po co ma szukac w spodzie. jak jest mokry rok to ok a jak nadejdzie susza to moze nie zdazyc wypuscic korzeni głeboko. Ja kupuje nowy pług, ale tez z niecierpliwoscia czekam na winiki waszych doswiadczen
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo