Temat: Komornik

Mam do was prośbę o pomoc sprawy prawnej.Dowiedziałem się dzisiaj że znajomy wpadł w wielkie tarapaty otóż podżyrował bratu kredyt i to nie mały ,brat nie mógł dać rady spłacić to się powiesił.Komornik teraz ściga żyranta i zabrał mu wszystko i siedzi na połowie wypłaty.Ten znajomy jest żonaty i pewnie jak coś mu się stanie to żona będzie musiał to spłacać .Teraz pytanie czy jest możliwość prawnie lub bezprawnie nie spłacać tego kredytu ???

2

Odp: Komornik

Cięzka sprawa, proponowałbym do jakiegoś radcy prawnego?

mdw

3

doprowadzić do bankructwa konsumenckiego

postraszyc tak wierzyciela doprowadzic do ugody

4

joker-konin a mógł byś trochę rozwinąć tą myśl?

5

tak już szczególowo
po pierwsze rozwód
po 2 majatek oboje jesli nie ma na nim zobowiazań finansowych zapisuja na dzieci
po 3 sad ustala alimenty o
maz nie ma nic wiec zona z wypłaty wyciaga ali,menty ale coś musi zostac komornik nie ma z czego ściągnąć więc podstawa do upadłości bankructwa konsumenckiego i zaczyna nowe zycie

6

Jak żyrował to na 99% musiał to zrobić razem z żoną .... Chyba, że mają rozdzielność majątkową.

7

No właśnie co jak żona też żyrowała.

8

Przykra sprawa z powodu śmierci brata jednak trzeba teraz spłacać skoro się podpisało i wzięło odpowiedzialność za dług brata a nie kombinować . Ja też często żyrowałem wujowi kredyty ale tylko takie do kilkudziesięciu tysięcy aby w razie wpadki mógł bym spłacić produkcją bieżącą z paru miesięcy . Mimo wszystko kolego powinien się wybrać do dobrego adwokata w sprawach majątkowych czy majątek dłużnika nie może zaspokoić roszczeń ? ps. a nie ma klauzuli w umowie kredytu  ubezpieczenia na wypadek śmierci dłużnika ?

9

Majątku już żadnego nie mają chodzi tylko o wypłatę z pracy.Nie wiem czy był u adwokata (muszę się spytać ),mi raczej chodzi czy są jakieś inne sposoby na ten problem nie do końca legalne.

10

Z tym poręczaniem, u mnie dwóch sąsiadów na wiosnę musiało spłacić po 10 tyś za trzeciego któremu poręczyli kredyt nawozowy. Gość owdowiał, ziemię odpisał córce, zabudowania sprzedali i przenieśli się dwie wioski dalej, na gospodarstwo które miał po ojcach, te też odpisał córce.
Sąsiedzi założyli sprawę córce, tak im doradził prawnik.
Gość ożenił się w mojej wiosce 30 lat temu, nigdy bym nie przypuszczał że taki numer wywinie.

11

czy nie lepiej brac kredyty pod zastaw ziemi? w razie w to straci sie ziemie, ale kikomu zycia sie nie skomplikuje

Rolnik z powołania:-)

12

też tak mówię Pajej... Dla mnie żyrowanie to tak jak cyrograf. Nigdy nie wiesz kiedy się uprawomocni....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

13

dokładnie. A z tą pensją to chyba są granice w %  i w minimum jakie może zostać na życie.

14

androl napisał/a:

Z tym poręczaniem, u mnie dwóch sąsiadów na wiosnę musiało spłacić po 10 tyś za trzeciego któremu poręczyli kredyt nawozowy. Gość owdowiał, ziemię odpisał córce, zabudowania sprzedali i przenieśli się dwie wioski dalej, na gospodarstwo które miał po ojcach, te też odpisał córce.
Gość ożenił się w mojej wiosce 30 lat temu, nigdy bym nie przypuszczał że taki numer wywinie.

nie za dwie dychy....
skarga pauliańska moze pomóc ale droga trudna...

15

To tak ,na szczęście żyrował przed ślubem i teraz rozwód i alimenty to najlepsze rozwiązanie.Oglądaliście ostatni odcinek Sprawa dla reportera ,takiemu komornikowi to kula w łeb.

16

Znam pana Chruściela osobiście a kiedyś od niego kupiłem rozrzutnik t088 i to co wyprawia ten komornik ,jak niszczy ludzi to faktycznie tylko kula w łeb ! ..... tylko czy to nie za duże miłosierdzie ?

17

tomek1974 napisał/a:

To tak ,na szczęście żyrował przed ślubem i teraz rozwód i alimenty to najlepsze rozwiązanie.Oglądaliście ostatni odcinek Sprawa dla reportera ,takiemu komornikowi to kula w łeb.

Dobrze piszesz alimenty to jest najlepsze rozwiązanie .Mój szwagier miał taki problem siora założyła mu sprawę o alimenty .Tylko w zależności od kwoty i wieku dzieci bo jak się nie uczą alimentów nie ma .Słyszałem też że niektórzy zaciągają kredyty i nie spłacają wiec komornik im wchodzi na wypłatę ale tak dokładnie nie wiem jak to wygląda w praktyce.

TEN NIE POPEŁNIA BŁĘDÓW KTO NIC NIE ROBI big_smile

18

x2x napisał/a:
androl napisał/a:

nie za dwie dychy....
skarga pauliańska moze pomóc ale droga trudna...

Właśnie sąsiedzi odzyskali swoje pieniądze + wszystkie koszty. Córcia musiała wyciągnąć kasę bo inaczej anulowany by był akt notarialny, komornik zajął by ziemię wtedy tacie i córcia by mogła zostać z niczym, bo tata znalazł sobie kobitkę.