181

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

koparką nie zarabiała by milionów ... a  chodzi mi o to że jest  mozliwość podpięcia sie na usługi pod  tzw spółkę wodną ..ale oni chcą FVat ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

182

najtaniej zarejestruj działalność pozarolniczą w KRUS i pilnuj żebyś nie przekroczył dochodu

183 Ostatnio edytowany przez rudemenes (2013-01-31 22:33:31)

Nie możesz połączyć VAT'u z gospodarstwa z VAT'em na usługi. Musisz założyć firmę i rozliczać Vat i podatek dochodowy jak każda firma.

Wojtas - cofam to co napisałem wyżej. Właśnie przeczytałem dwa zdania ze styczniowego TopAgrar i to wprowadziło mnie w niepewność. Może zacytuje:

"PYTANIE: W związku z przyznanym wsparciem na różnicowanie działalności, na wiosnę planuję zarejestrować działalność pozarolniczą polegająca na świadczeniu usług rolniczych. W gospodarstwie jestem na ryczałcie. Czy po uruchomieniu firmy, gdzie będę rozliczał VAT na zasadach ogólnych, w gospodarstwie mogę pozostać na ryczałcie??
ODPOWIED¬: Zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa Finansów, jeśli rolnik założy firmę, której działalność skupia się na świadczeniu usług rolniczych (np. orka, siew, zbiór zbóż itd) musi również dla działalności rolniczej prowadzić rozliczenia VAT na zasadach ogólnych. Natomiast gdyby działalność dotyczyła np. usług komunalnych, wtedy w gospodarstwie można korzystać z ryczałtu, a w firmie rozliczać VAT na zasadach ogólnych. Obecnie znane są już przypadki, w których fiskus nakazuje rolnikom ryczałtowym, którzy prowadząc firmę, świadczącą usługi rolnicze nie zrezygnowali ze zwolnienia, przejście na zasady ogólne, co więcej, egzekwuje konieczność wpłaty podatku należnego od sprzedaży produktów rolnych od momentu, w którym firma datuje rozpoczęcie działalności. Trzeba również pamiętać, że dla firmy i gospodarstwa w takiej sytuacji wymagana jest jedna ewidencja VAT"

Jeżeli dobrze to rozumiem, to w Twoim przypadku sprawdzi się to co napisałem na początku (bo nie będziesz prowadził usług rolniczych), ale upewnij się to w jakimś biurze lub urzędzie....

184

potrzebuje nr pkwiu pszenzyta ozimego a w sieci nie moge znaleśc z aktualnej klasyfikacji

Rolnik z powołania:-)

185 Ostatnio edytowany przez bamreras (2013-10-14 20:44:03)

bo widocznie nie ma dlatego można przypisać 01.11.49.0 czyli pozostałe zboża. Mi księgowa mówiła że jak nie wiesz to nie pisz i tak robię jak nie mogę znaleźć po prostu pkwiu omijam...
http://www.klasyfikacje.gofin.pl/pkwiu/ … e.html#D01 tu masz klasyfikacj e łącznie ze stawkami vat

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

186

mnie nurtuje inny problem. Dokładnie to kasa fiskalna. czy robiąc jednorazową sprzedaż ryczałtowcowi w kwocie 50tyś, a później sprzedaż nie będzie przekraczała 5-10tyś rocznie, czy muszę zakupić i używać kasy fiskalnej? dla mnie to bez sensu tymbardziej że ryczałtowcowi wystawiam fakturę Vat RR, a nie bezimienny paragon. żadnym osobom fizycznym nic nie sprzedaje i sprzedawać nie będę, więc po co kasa?
Wałkował ktoś już ten temat???

187 Ostatnio edytowany przez bamreras (2013-10-15 16:41:46)

Od maszyn które kupowałeś na umowę albo jak miałeś je na stanie w momencie przejścia na vat stawka jest 0, nie mniej jednak trzeba ją wykazać...
Co do kas byłem dziś u księgowej z fakturami i zaraz o to pytałem. Sama ręce rozłożyła, bo nie wie. Słyszała coś, ale tematu nie zgłębiała bo nikt nie pytał. Ma dać znać w przyszłym tygodniu co i jak...

Siedze i czytam. w myśl ustawy o PTU działalność rolnicza zaliczana jest do działalności gospodarczej. Rolnik uważany jest za podatnika w momencie złożenia zgłoszenia rejestracyjnego. http://www.arnet.pl/pdf/u_mf_2012_11_29.pdf tu wypisane są przypadki kiedy przysługuje zwolnienie. My jako rolnicy łapiemy sie do § 3. 1 tegoż rozporządzenia. czyli w momencie nie przekroczenia kwoty 20tyś zł kasy nie musimy zakładać ale zwolnienie przysługuje tylko do 31grudnia 2014roku. Od 1stycznia wszyscy rolnicy będą musieli posiadać kasę fiskalną - ci na Vacie oczywiście.
Tak ja to rozumiem.
Na marginesie znając życie do czerwca 2014roku wejdą przepisy na podstawie któych wszyscy rolnicy ryczałtowi będą zmuszenie do przejścia na vat, a w myśl ww. rozporządzenia zmusi się ich do zakupu kas fiskalnych...

188

Koledzy fakturę vat RR wystawiacie jeżeli kupujecie jakiś towar od rolnika ryczałtowego. Jężeli sprzedajecie towar bez faktóry to musicie prowadzić ewidencję sprzedaży bezfakturowej i w niej zapisujecie sprzedaż Jeżeli w ewidencji sprzedaży bezfakturowej w ciągu jednego roku kalendarzowego przekroczycie kwotę 20000złnetto musicie zainstalować kasę fiskalną
Maszyny zakupione przed przejściem na vat sprzedajecie i wystawiacie fakturę vat ze stawką0%
Uwaga sprzedaż taka pomimo że jest na fakturę podwyższa wam sprzedaż bezfakturową .

189

Niestety przez sprzedaż trzech maszyn od maja posiadam kasę fiskalną.
Jak mi powiedzieli w urzędzie skarbowym gdyby to była tylko jedna maszyna i nie miał bym w tym roku  sprzedaży  bezfakturowej płodów rolnych to bym nie musiał, a że miałem sprzedaż zboża na na kwotę 3000zł plus  maszyny za 35000  to kasa obowiązkowa.

190

nie ma co się oszukiwać. tak jak wyżej pisałem. Od 1stycznia 2015 roku każdy rolnik co jest na Vacie będzie musiał posiadać kasę.

191

Mam pytanko.Czy bede mogł odliczyc vat od zakupu samochodu do gospodarstwa w przypadku samochodu peugeot boxer bus 9 osobowy.Po wyciagnieciu siedzen bedzie sluzyl rowniez w gospodarstwie.Autko jest z 2007 roku,zarejestrowane jako osobowe.Dzieki

192

Od wartości samochodu nie. Jedynie w przypadku samochodu dostawczego, ciężarowego i pick-up piszesz oświadczenie że używasz go w gospodarstwie i części i paliwo możesz rozliczyć.
Co fajne tak jak masz osobówki nieraz  z kratką jako dostawczy zarejestrowane to taki też się liczy.

193

nie spełnia wymogów VAT na przeglądzie......i brak pieczatki w dowodzie powoduje brak odliczeń.....

194

Puki co nie potrzeba wbitego vat w dowodzie. mając firmę to co innego. Ja osobiście części od mojej osobówki rozliczam i jeszcze żadnych zgraytów nie było... pogadaj z dobrą księgową to wytłumaczy co i jak. Warunek żeby była obcykana w księgowości gospodarstw a nie tylko firm.

195

Panowie mam problem ponieważ facet wystawił mi fakturę vat bez żadnej rozmowy ze mną i uzgodnień. Ja jej również nie podpisałem. Co mam zrobić?

196

nic zaksięgować i tyle
oczywiście o ile jesteś vatowcem bo jak nie to na rozpałkę
co do podpisów nie ma wymogu ze musisz podpisać zwłaszcza jak kupowałeś -gotówka- przez internet (allegro)

197

ale on chce żeby ją opłacić itd, jestem na vacie. Do Skarbowego to zgłosić czy jak?

198

Co zmieniło sie od nowego roku?

199

To jak warto przejść na vat czy nie l

200

Ja ci odpowiem jak dostane kase ze skarbówki i wytłumaczę sie z manka. własnie ile moge miec darowizny od ojca zeby nie płacic podatku?