1

Temat: Hodowla koni

Witam . Z racji ze na forum nie znalazłem podobnego wątku ja go zakładam . Praktycznie wszyscy juz zapomnieli o tych zwierzetach (bynamniej w moich strona ) a to bardzo miłe stworzenia kokosów na takiej chodowli sie nie zbije ale jakis grosz zawsze sie zostaje . Ja osobiscie mam teraz  6 zrebnych klaczy i trzy sztuki młodziezy.

2

Odp: Hodowla koni

Dobry temat, sam noszę się z zamiarem kupna ale najpierw muszę stworzyc warunki żeby miał przyzwoite mieszkanie.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

3

powiem szczerze ze jak zaczynałem odnawiac chodowle  4 lata temu  w sumie za na mowa ojca , to byłem mozno sceptycznie nastawiony  kiedys  tatus miał koniki po czym wszystkie sprzedał i 10 lat nie było zadnego.  Na początku miał byc jeden tak zeby był , ale jak sie okazał bardzo spodobało mi sie to zajecie no i teraz jest 10 big_smile , dodam tylko ze wszystkie koniki mam rasy Polski Kon Zimnokrwisty. ja ty jamir Jaka rase planujesz i w jakim celu ? rekreacyjnym ?

4

Najpierw to warunki a rasa to się nie zastanawiałem no i koń pod siodło nie inaczej.

Tel.795-243-626
Trudno jest byc ***, ale ktoś to musi robic...
https://web.facebook.com/JanMir-1851091 … page_panel
http://www.janmir.com.pl

5

Tps trzymasz konie na sprzedaż pod siodło czy na opasy? Też jestem miłośnikiem koni a raczej jazdy konnej tylko nie mam warunków żeby trzymać, i po prostu są inne wydatki. Jedno jest pewne ten rynek się zapadł jeśli chodzi o rozwój hodowli koni lekkich pod siodło.Przynajmniej w moich okolicach. Tak myślę że rasa co trzymasz jest z koni ciężkich to pewnie na opasy tylko po ile teraz to chodzi?

6

no własnie jesli chodzi co koncowy cel tej hodowli to jest mocno nie sprecyzowany  , ja mówi moja zona : a michał ma takie specyficzne hobby  jeden trzyma rybki a michał ma 10 koni . jesli chodzi o sprzedarz na miesa czym nie jestem zachwycony to cena za ki dochodziła nawet do 13 zł teraz jest 9-10 zł . ale  z drugiej strony rozumiem ze niekture sztuki nie maja innej przzyszłosci jak ubijnia . jednak i tak to jest jakbys swojego psa przerobił na kiełbase bo kon to bardzo  wdzieczne stworzenie i tez przywiązuje sie do ludzi . A wracajac do pytania to moje konie sa ciezkie klacze maja od 750 do 1100  kg mam taka jedna z pochodzeniem ardenskim

7

No właśnie najgorzej jak się bydlęciu w ślepie spojrzysz i później z nim na samochód.... A powiedz ile lat trzeba żeby koń tej rasy urósł na 700kg?

8

A ja trzymam dwa kucyki szetlandzkie(kosiarka samojezdna),no i tatko ma co doglądać.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

9 Ostatnio edytowany przez TPS (2013-12-01 13:15:57)

janusz kucyki to maja wredne charaktery  i nerwowe sa. a co do wagi  to  zalezy od konia i genetyki ale w przyblizeniu od 1.5 do 2 latja mam jedna klacz która miała 2 lata i wazyła 860 kg az sam sie dziwiłem

10

Plus się należy dla kogoś kto jeszcze się zajmuje końmi. Kiedyś w każdym domu był koń a teraz to jednego na wsi ciężko uświadczyć. I powiem szczerze że znam kilka osób które by kupiło konia pod siodło, zresztą sam bym chętnie to zrobił(to chyba odziedziczyłem po dziadku w genach bo on kochał konie i do tego był ułanem). Jest jakiś zbyt na konie poza ubojnią?

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

11

TPS napisał/a:

janusz kucyki to maja wredne charaktery  i nerwowe sa. a co do wagi  to  zalezy od konia i genetyki ale w przyblizeniu od 1.5 do 2 latja mam jedna klacz która miała 2 lata i wazyła 860 kg az sam sie dziwiłem

Moje mają łagodny charakter,zawsze przy dzieciach.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

12

TPS a o arabach nie myślałeś?

13 Ostatnio edytowany przez TPS (2013-12-01 22:03:39)

nie myslałem o arabach  , wole zimnokrwiste konie , a co do zbytu to jest i to duży  , janusz  mało sie sprecyzowałem bo sa oczywiscie wyjatki  ale w  stosunku do innych ras sa bardziej nerwowe, a co do arabów to znam typa co ma na sprzedaż konie arabskie z  bardzo dobrym pochodzeniem  , troszke zaniedbane bo ta hodowla sie konczy  ale koniki wszystkie po ogierach które biegały na Służewcu , Ja osobiscie to  jezdze w siodle na moich grubaskach i jest miło

14

nie chwaląc się nadmiernie - mam stajnie i w niej 32 konie z tego 20 swoich. Reszta w hotelu. Wszystkie lekkie pod siodło smile

15

Powiedz mi jaki jest mniej więcej roczny koszt utrzymania 1 szt.?

16 Ostatnio edytowany przez TPS (2013-12-02 18:08:13)

gully_foyle napisał/a:

nie chwaląc się nadmiernie - mam stajnie i w niej 32 konie z tego 20 swoich. Reszta w hotelu. Wszystkie lekkie pod siodło smile

no to miło , a z kąt dokładnie jestes  mozna by sie było na jakies bro ewentualnie kawe umówić , jakiej rasy masz te koniki ?  a co do kosztów utrzymania to różnie  i hotelu tak jak u kolegi np.  tego co sie orientuje to roczny koszt  około 6-7 tys. ale wiadomo ze u siebie to inna bajka 
byłem na twojej stronie  ładna kolega to patrze ze  rozbudowany biznes chwali sie  i plusik

17

dziennie na konia trzeba liczyć 10 kg siana, 10 kg słomy i 5 kg owsa. Zatem tylko w paszach koszt:
300 kg słomy : 100 zł,
300 kg siana  : 150 zł,
150 kg owsa  : 100 zł.
Zatem ok 300-400 zł zje. smile
TPS - jam z okolic Żyrardowa. Mapa dojazdu na mojej stronie www.kjhuzar.pl
Masz blisko - zatem zapraszam smile

18

mam na sprzedarz 1,5 rocznego ogierka rasy zimnokrwistej masc kasztanodereszkowata

19

http://www.youtube.com/watch?v=VZsmLx1zxRU
Chyba nie jeden chciał by mieć go u siebie

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

20

na pewno biorac pod uwage jego cene , miłosnik Arabów na pewno dusze by oddał