18102003 napisał/a:A chamulec działa lekko czy tez ciezko?Bo ja tez tak kiedys miałem i poprostu ten czujnik na pedale sprzegła za kabina sie odłaczył.
Ale ten czujnik nie odpowiada za wspomaganie sprzęgła. To jest tylko włączenie drugiego stopnia sprzęgła i ze wspomaganiem przy pierwszym stopniu nie ma nic wspólnego.
jacek16z napisał/a:Hamulec też nie jest wspomagany, tak jakby tam w ogóle nie bylo ciśnienia. a do czego jest tak naprawdę ten zaworek?? Zacząlem to przerabiać gdyż pompa zapowietrzala sie i nie mogle skręcać, gdy pobierając olej ze skrzyni. Musialem zalożyć zbiornik wyżej. Zdjęcia postaram sie zamieścić jutro gdyż dziś nie mam ich czym zrobić
Ten zaworek (jeżeli mamy na myśli te same zaworki) jest zaworkiem bezpieczeństwa i odpowiada za to, żebyś mógł dalej kierować traktorem, nawet wtedy gdy z jakiejś przyczyny stracisz ciśnienie oleju na wyjściu z pompy wspomagania - brak oleju, zapowietrzona pompa, ścięty klin na wałku, zerwane gumy sprzęgłowe napędu pompy, itd., itp. Obojętnie co by się działo w tym temacie, kierowca zawsze musi mieć możliwość panowania nad sprzętem i za to właśnie odpowiada ten zaworek.
Ale jeżeli pompa Ci się prędzej zapowietrzała, a po założeniu zbiornika oleju wyżej, problem ten ustąpił, to ewidentnie była to wina braku szczelności albo przepływu oleju na drodze zbiornik oleju - pompa wspomagania. Nie wystarczyło tego dobrze uszczelnić czy też udrożnić?
www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl - Raj dla stóp
Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal
Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.
Piszę poprawnie po polsku.