Odp: Budowa domu
Wojtas znajdź sobie babę co ma willę i budowę domu będziesz miał z głowy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Budowa domu
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wojtas znajdź sobie babę co ma willę i budowę domu będziesz miał z głowy
dragon myślałem o tym ale co mi z domu jak żona będzie pustak
Chciałem ponowić temat, obecnie jestem na etapie zalatwania pozwolenia na budowę, i szukam firmy do postawienia stanu surowego. dom będzie miał 200 m2 i zastanawiam się ile śpiewają teraz za postawienie , a może ktoś chętny ? chcem ruszyć na wiosne o ile załatwie papiery i ,,kredycik,, do tego czasu
Z szwagrem latem robiłem domek z podaszemi garażem w podstawie jakieś 120m. Fundamenty były. Murowanie, szalowanie, zbrojenie, strop, polewanie, wszystkie prace z agregatu woda z beczki i benzyna nasza. No i szwagier musiał doglądać i "pomagać" wspierać duchowo tym co po nas. Klient w UK a my tu..... 15tys. Ile zaśpiewają zo twój?
Zależy od projektu.
Napisz jak wyglądają teraz obecne kredyty?
Jesli chodzi o kredyt to hipoteka pod budowe, chcę wziąć 300 tysi, na 18 lat wyjdzie mi jakieś 155 odsetek,rata miesięczna 2tys z hakiem, coś tam do negocjacji jeszcze.Ale w innym banku odsetki nawet 250. W sumie kredyt mam wstę pnie dogadany , nie będę brał wcześniej niż w marcu i tak prędzej nie zaczne.U nas śpiewają za taką robote nawet 50 kafli, będe powoli zacynał dzwonić coś szukać kogoś konkretnego.
Właśnie to mnie dobija,,, kredyt 300 i ponad połowa odsetki. Z drugiej jednak strony w przeciągu tego czasu zrobiłbyś za gotówkę, ale to już nie nazywałoby się nowy dom i ciągnęłoby się latami. Też męka, mogliby dać jakieś kredyty na budowę domu z oprocentowaniem małym to ludzie zaczęliby w końcu budować ale nikt nie zarobiłby. Ja kiedyś chciałem na stan surowy 100 pożyczyć i wyliczyli że na 15 lat 60 oddałbym. Zrezygnowałem ale w końcu coś trzeba zrobić bo na razie tylko graty.
Sam stawiałeś czy brałeś firme?
brachol postawił firmowo znaczy firmy wszystko robiły 120m wraz z garażem w tej chwili ma stan zamknięty czyli elewacja okna dach elektryka woda i kanaliza rozprowadzona z czego elektryka i woda gotowa ściany sufity itp na gotowo tylko pomalować na upartego mozna by było iśc i mieszkać z czego dół już jest zrobiony w 90paru procentach a góra brak powiedzmy sufitu i wyszło go to wraz z firmami jakieś 230tys z czego za stan surowy z dachem robocizna 45tys niestety u nas takie ceny fachowcy mają ....
więc jeśli w 300 chcesz sie zmieścić musisz 80% samemu zrobić albo jakąs mega tanią firmę skołowac
Kolega jest w trakcie budowy domu z klocków lego (styropianowy pustak) i tak w sumie jak będę znał dokładny koszt stanu surowego to napisze ale za 110m zmieści sie w jakichś max 50tys z czego całe ściany to koszt 12tys pokryte będzie blachą
A ja panowie materjał gromadziłem 4 lata cegła, styropian, rury ,kable blache na dach nawet okna i piec CO kupiłem obyło sie bez kredytu i od 1,5 roku juz mieszkamy.Koszt w sumie to 295 000zł za 250m.Wode i ogrzewanie zrobiłem sam.Murarz 15000.
Dom na kredyt hipoteczny w dzisiejszych czasach ::/
Jakich czasach? wcześniej było lepiej? Do końca tygodnia chcem dogadac wstępnie jakąś firmę na stan surowy, jak narazie krzyknął jeden 50 tysi , ale jeszcze mam paru umówionych na rozmowę. Nie maże nawet że za 300 wykończe , licze że około 400 żeby się wprowadzić a póżniej będe wykańczał i też ze stówka sie uzbiera.
Zalezy komu ,bo mnie było lepiej kiedys.
Mój jest 2rodzinny, pow.zabudowy 190m2, użytkowa 270m2 jeśli się nie myle. Mam nadzieje że za rok,dwa się wprowadzimy. Odgłos szurania krów o łańcuchy zza ściany już mi się znudził
Mój jest 2rodzinny, pow.zabudowy 190m2, użytkowa 270m2 jeśli się nie myle. Mam nadzieje że za rok,dwa się wprowadzimy. Odgłos szurania krów o łańcuchy zza ściany już mi się znudził
Mi się podoba.
Ładny zgrabny
50 tysi za stan surowy to norma ja jak szukalem kogos do stawiania domu to podobnie wołali za dom o pow 160m ale zdecydowałem się żeby samemu postawić zresztą tak mi doradził mój projektant a co do firm to i tak trzeba ich pilnować bo inaczej to spartola robote
Zeby samemu postawić trzeba mieć pojęcie, sórówke chcem zlecić , na pewno wykończeniówke dużo sam będe robil.
Jak będziesz na etapie okien to służę pomocą - siedzę w tym temacie już kilkanaście lat ...
Jak w oknach chcesz mieć rolety, to warto pomyśleć o tym już na etapie wznoszenia ścian i osadzania nadproży.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Budowa domu
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo