21

Odp: Oferta BGŻ

Miałem kiedyś konto w SGB to opłaty miesięcznie (prowadzenie +opłaty za operację) sięgały nawet 60-70zł. Przeniosłem się do BGŻ i teraz wychodzi 20-30zł, z tym że w SGB było zwykłe konto bez karty, niczego. A w BGŻ mam konto za zero, kartę za zero, bankowość internetowa za 5zł. Wypłata kasy w każdym bankomacie za free.
Dodatkowo mam kredyt odnawialny w koncie (z zabezp. hipotecznym), gdzie odstetki na dziś to około 7%. Myślę że trudno by było znaleźć lepsze warunki.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

22

Właśnie muszę chyba do BGŻ zajrzeć. Ogólnie chyba na jesieni jak się uda to przybędzie mi trochę pola, ale jak to człowiek na dorobku nigdy tych pieniędzy nie widać.

Ja na szczęście płace dużo przez internet i karta a w SGB do konta rolniczego jest visa bussines wiec wszystkie bankomaty za darmo. Do osobistego dają zwykłą vise i w bankomatach innych niż SGB jest prowizja ale za to konto darmowe więc na jedno wyjdzie.

24

D jasności mówiłem kontach rolniczych...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

25

Ja mam konto agrolider i w skrócie wygląda to tak:
- nie muszę mieć dodatkowego konta osobistego
- płacę miesięcznie 5 zł za obsługę karty,
- płacę za przelewy z internetu 1,5 zł do banków obcych innych niż BGŻ
- mam zwrot na konto 1% za każdy zakup kartą
-  mam kredyt odnawialny Agroekspres na 5 lat zabezpieczony hipoteką w tej chwili oprocentowany 8,85%
- absolutnie wszystkie bankomaty za Free
- wygodny Token do obsługi internetowej również za Free
Po przygodach z BPS i PKO BP nie szukam ciekawszych rozwiązań.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

26 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2013-06-14 19:27:55)

MAREKPE napisał/a:

Ja mam konto agrolider i w skrócie wygląda to tak:
- nie muszę mieć dodatkowego konta osobistego
- płacę miesięcznie 5 zł za obsługę karty,
- płacę za przelewy z internetu 1,5 zł do banków obcych innych niż BGŻ
- mam zwrot na konto 1% za każdy zakup kartą
-  mam kredyt odnawialny Agroekspres na 5 lat zabezpieczony hipoteką w tej chwili oprocentowany 8,85%
- absolutnie wszystkie bankomaty za Free
- wygodny Token do obsługi internetowej również za Free
Po przygodach z BPS i PKO BP nie szukam ciekawszych rozwiązań.

Dokładnie tak jak piszesz tylko dlaczego ty masz 8,85 a ja 6,74%:nie_wiem:

27

Zadzwonię w poniedziałek do Patryka i spytam o co chodzi z tymi procentami, a może Ty masz jakąś lepszejszą ofertę?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

28

Dobra PAnowie  temat zbliżony  zdeczka  wiec przykleję się

Potrzebuje kredyt na zakup ziemi na wczoraj   najlepiej nisko oprocentowany ... ktos coś wie  w którym banku najlepiej i najtaniej ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

29

To zalezy ile ci trzeba. miesiac temu pytałem w BGŻ to mieli jeszcze limity na preferencyjny, ale mi trzeba było 20 tys to powiedziała ze to za mało. zaproponowała mi hipoteczny ok 6% na 5 lat. cos gadała ze spłaty sa elastyczne. załatwienie traw 3-4 dni ale Ojciec mnie wsparł finansowo wiec odpusciłem temat.

Rolnik z powołania:-)

30

już ci odpowiadam, na podstawie analizy z poradnika rolniczego
BGZ do 30 lat, PLN,  karencja ustalana indywidualnie, kwota też, oprocentowanie negocjowane indywidualnie kredyt agro progres
credit agricole do 30lat, PLN, max 2mln, max karencja 2lata, oprocentowanie wibor 3M 3% marża, prowizja 2%
PKO Bank Polski w kilku walutach, do 25 lat, kwota ustalana indywidualnie, max 12 miesięcy karencji,  oprocentowanie wibor bądź Libor, plus 2%marża, prowizja 1,5%
ING bank Śląski kredyt inwestycyjny na zakup gruntów rolnych, w PLN, 15 lat, minimum 250tyś, maks ustalany indywidualnie, max karencja 24 miesiące, oprocentowanie wibor plus marża, prowizja 0,4% oraz 1,8%
Bank Polskiej Spółdzielczości kredyt Szybka inwestycja -Agro, PLN,   maks na 5 lat, minimum 30, maks 300tyś zł. 3miesiące karencji oprocentowanie Wibor 1M plus 4%, marża prowizja 1,5%

tyle było w gazecie i na dobrą sprawę niewiele z tego wynika hmm

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

31

potrzebuje  wchłonąć działkę  przylegającą  potrzebna kwota 50tys   bankiem prowadzącym jest BS ale chdzi o to by nie wpaśc w błoto i chcę kredyt z jak najmniejszym   oprocentowaniem  a chciał bym to jeszcze w tym roku załatwić ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

32

To tylko parę dni Ci zostało, można się jeszcze załapać, znajomi właśnie wczoraj złożyli papiery.

33

Musisz popytać czy mają jeszcze limit na refundację odsetek na zakup ziemi, u mnie BGŻ już nie ma, więc jak też nie mają to w BGŻ pozostaje Ci na taką kwotę Agroekspres na 7 z hakiem% plus prowizja + opłata w sadzie + opłata w skarbowym = ok 2000 zł

34

Przed chwilą dzwoniłem do tego znajomego, gdy składał te papiery w piątek to był już ostateczny termin żeby bank się do końca roku wyrobił, no i wcześniej miał te pieniądze już zaklepane.

35

Ja właśnie w zeszłym tygodniu dokończyłem sprawy na zakup gruntów z linii nKZ. Taniej nic chyba nie znajdziesz - prowizja 1%, oprocentowanie 3% od aktualnego zadłużenia, karencja do 24 miesięcy....  Bank skredytuje 80% inwestycji ale nie więcej niż 100% wg wartości GUS.

36

Panowie możecie mi polecić jakiś kredyt na zakup działki z domem na wsi? Prawdopodobnie uda mi się kupić działkę około 20ary z domem drewnianym w cenie około 50tys zł. Potrzebuję tylko jeszcze trochę grosza na zagospodarowanie, także chciałbym pożyczkę koło 100tys. Teraz pytanie, ile wkładu własnego i czy mogłoby się obyć bez tego, oraz czy byłaby możliwość wzięcia takiego kredytu bez żyranta? Następnie czy banki obecnie cały czas udzielają kredytów, gdzie najpierw spłaca się odsetki a później kapitał, czy można spłacić szybciej zaoszczędzając późniejsze odsetki?
Namieszałem, ale mam nadzieje, że coś pomożecie.I tak wybiorę się do banków popytać, ale najpierw chciałem  się Was wypytać, może ktoś jest na bieżąco. smile

37

bez zyranta to hipoteczny, moim zdaniem jako zabezpieczenie ziemia. ile masz pola? mi na 20tys chcieli jako zabezpieczenie ok 3ha IIkl

Rolnik z powołania:-)

38

PawełS.64 napisał/a:

Idziesz do banku gdzie masz konto gospodarcze na które przelewane są dopłaty przez ARiMR z tych  20 ha i zawierasz umowę kredytową na tzw debet.Wysokość zabezpieczenia to najczęściej 150% kwoty dostępnej w debecie,na 5 lat oprocentowanie to obecnie ok 6,6% w skali roku.

Oferta bgż też to mam własnie wznawiam po 5 latach na kolejne 5. zabezpieczenie 130% kwoty czyli 1 ha jest wart 23000 czyli mogę zabezpieczyć tym jakies 16000.
Mozesz zadłużyć swoje gospodarstwo na 70% wartości ziemi.

39 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-01-13 22:31:36)

Dzięki chłopaki jak coś to dam znać jak to u mnie się zrobi i co powiedzą mi w banku. Dzięki z pogadanie, Paweł masz plusa ode mnie równy z Ciebie gość. smile

40

z tymi procentami to zauważyłem że jak mas więcej niż połowę długu to odsetki mniejsze jak mniej  to większe, jednym słowem zachęcają aby brać zawsze...
to jest fajny produkt ale to zawsze kredyt.
nic innego jak cyferki w komputerze.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]