1

Temat: Czyszczenie Zbiornika PAliwa z Syfu ...??

PAnowie jakiś sprawdzony sposób ?  na taką robotę bo mam 2 baki do czyszczenia i nie wiem  w sumie czym to wyczyścić ...    jest jakas czarna  maź  Z CPN .... i  notorycznie umila mi to życie ...   

Ludwikiem z gorącą wodą ?
sodą ?
nakrętkami to słyszałem jak nic nie pomoże to i nakrętkami będę się bawił ...

ma ktoś jakiś sprawdzony sposób ?

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2 Ostatnio edytowany przez damian9871 (2013-12-19 09:57:14)

Odp: Czyszczenie Zbiornika PAliwa z Syfu ...??

musisz wydobyć trochę tej mazi i zobaczyć co ją rozpuszcza może benzyna ekstrakcyjna albo nafta, dimer albo inne cudo. baki masz plastykowe? u mnie w metalowym zaczęła odchodzić farba jak w paliwie było trochę rozpuszczalnika (skąd to inna historia) i teraz dopiero jest zabawa płukaniem nie idzie wszystkiego się pozbyć i jeżdżę z zestawem do przedmuchania kranika i zapasowymi filtrami, które po czasie wyglądają jakbyś je z puszki z farbą olejną wyjął

3

http://portalwiedzy.onet.pl/47047,,,,mazut,haslo.html

Zmień dostawcę też tak miałem gdy parę razy przywieźli mi (zaoszczędzone) przy robotach drogowych. Spalane na bieżąco OK. postoi to wytrąca się ta czarna maź :uuuu:
Wymontowywałem zbiorniki dużo wody wypłukać wysuszyć.

4

właśnie problem  jest w tym że musze zbiornik  w kombajnie wypłukac piernik wie z czego ...    wracałęm w zeszłym roku z roboty i zajechałem na znana stację  .....  zatankowałem i wróciłem do domu nastepnego dnia się zaczeło ....  więc kombajn  innego paliwa u mnie nie widział ...  gdy spuściłem ze zbiornika to co tam było to masakra  byłem i nic nie wskórałem ...  trudno a problem mój został ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

Damian ma dobry pomysł.....
Odkręć zbiornik zalej tym co wypadasz z 5l i przywiąż do betoniarki włącz i niech się kręci z godzinę. Nie wiem czy to widziałem na forum czy na YT, ale patent ***....

6

damian9871 napisał/a:

musisz wydobyć trochę tej mazi i zobaczyć co ją rozpuszcza może benzyna ekstrakcyjna albo nafta, dimer albo inne cudo. baki masz plastykowe? u mnie w metalowym zaczęła odchodzić farba jak w paliwie było trochę rozpuszczalnika (skąd to inna historia) i teraz dopiero jest zabawa płukaniem nie idzie wszystkiego się pozbyć i jeżdżę z zestawem do przedmuchania kranika i zapasowymi filtrami, które po czasie wyglądają jakbyś je z puszki z farbą olejną wyjął

Damian czy zbiorniki są malowane od środka? W jakim ciągniku tak miałeś? Ja w C335 mam też taki problem, wygląda to jak srebrno brązowe opiłki, śmierdzi trochę jakby farbą, jest klejące, benzyna i nitro tego nie bierze. Paliwo z jednej stacji, inne sprzęty ok tylko w C335 tak się robi...

7

Ja w 512 odkręciłem i myjką ciśnieniową płukałem 2 sezony temu, a syfu było z pół wiadra. Potem wysuszyłem, aby woda dobrze odparowała. Od tego czasu jakie paliwo wlewam do baku takie idzie na filtry, a kiedyś robiło się od razu takie rudo - brązowe..

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

8

właśnie w c 335, w c360 bak jest nie malowany i spokój podobnie zetor. u mnie odstojnik tak się zabijał że śrubokręta nie szło wbić w ten osad. złazi farba ze ścianek i śmierdzi trochę  farbą   trochę rozpuszczalnikiem. paliwo te same leje wszędzie łączne z osobówkami tdi, hdi i tylko 30 ma problem

9

No u mnie też jest tak z odstojnikiem. Raz zostawiłem niewyczyszczone sitko na kilka godzin (jechałem po filtry) to jak zaschło to już nawet aceton nie chciał rozpuścić tego syfu.

10

Miałem ten sam problem ursusem od jakiegoś czasu postał to ciezko palił jak zapalił to bylo dobrze ale po drodze do lasu zapowietrzony w odstojniku syfu takiej rdzy gluty wyciągnąłem zbiornik wypukałem  odsuszyłem i na razie chodzi dobrze ale odstoinik widzę ze sie zabrudza czyli jeszcze trochę syfu jest ale nie dużo tak wiec filtry jeszcze i będzie dobrze kiedyś w f323 też bylo trochę rdzy i gluty to wypuściłem paliwo i starym odkurzaczem wyssałem caly syfo

11

ja wstawiłem rureczke zeby nie zabierał paliwa z samego dnia i jest ok

Rolnik z powołania:-)

12

A wiecie że nie wolno już trzymać paliwa w beczkach?

13

tomek1974 napisał/a:

A wiecie że nie wolno już trzymać paliwa w beczkach?

a dlaczego? To samo tyczy się kanistrów?

14

pier.... o szopenie ... niech jeszcze zabronią trzymania wody w studni tongue

15

Tylko karcher i po problemie.Przed nim nic się nie uchroni.

16

Z tego co mi wiadomo można trzymać paliwo, tylko norma jest taka aby mieć wycementowane pod zbiornik i jakaś trocina w razie rozlania. Jeśli chodzi o sprzedaż paliw były zbiorniki jednopłaszczowe, a teraz tylko w dwupłaszczowych. Ale i tak każdy w razie czego kupuje na bieżąco big_smile

17

Wojtas, jak mycie i płukanie nic nie da, to pozostanie Ci tylko rozwiązanie ostateczne. Zalewasz zbiornik do pełna wodą i kątówką rozcinasz go na pół. Potem szorujesz te połówki wszystkimi możliwymi sposobami i czyściutkie spawasz razem, najszczelniej jak to możliwe. Jak rano zaczniesz, to wieczorem masz nowy zbiornik big_smile

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.