Temat: Mdw 524
Panowie zaczynam intensywnie myśleć o wymianie kombajnu na MDW 524 ( zielony ), macie może jakieś szczegółowe informacje i dane techniczne tego modelu, przeglądałem forum ale tak naprawdę dużo informacji nie ma
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zakup kombajnu » Mdw 524
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie zaczynam intensywnie myśleć o wymianie kombajnu na MDW 524 ( zielony ), macie może jakieś szczegółowe informacje i dane techniczne tego modelu, przeglądałem forum ale tak naprawdę dużo informacji nie ma
Nie wiem jakie informacje Cię interesują ale 524 to zajefajny sprzęt pod każdym względem .Kupuj w ciemno tylko patrz aby nie był za bardzo zmęczony życiem.
Przede wszystkim rzeczywista wydajność przy plonie 4-5 t/ha, spalanie na 1h, wymiary zewnętrzne, co możemy ustawić z kabiny, co pokazuje komputer..... itd. Przygarnę każdą informację na jego temat
Nie jestem posiadaczem tego sprzętu, ale od wielu słyszałem, że w nich pękają ośki.
Tak jak i w 525 czy w 527 , wystarczy delikatnie jezdzić i nie szaleć na pełnym zbiorniku sama z siebie raczej nie pęka. Jaką kwote chcesz przeznaczyć na ten kombajn?
Jeszcze dokładnie nie wiem ale na pewno coś około 40 tys, chyba że nie znajdę w tych granicach nic przyzwoitego
Na jaki areaŁ potrzebujesz?
Areał nie jest zbyt duży, chodzi mi przede wszystkim o większą wydajność niż w 512 dlatego że robię usługi a wiadomo że wszyscy chcą w jednym czasie ( rocznie robię ok 100 ha )
E 517?
i jeszcze zdążysz na Karaiby
Dobrze Fenol gadasz , przecież 524 to 17 i trochę 14 plus silnik z sieczkarni , tyle że nie ma hydrostatu ( i to jest minus tego kombajnu) wydajnością też nie powala.
Jak kupiłem heder do 516 to gościu miał właśnie 517 na sprzedaż a do siebie kupił zielonego 524. Mówił że dał za niego 65 tyś ale stan naprawdę igła. Dawno nie widziałem kombajnu w takim wieku w tak perfekcyjnym stanie. Przebieg jak dobrze pamiętam to 800mth. Jak gadałem z nim o wrażenia z pracy 524 porównując do 517 to stwierdził że nie ma co porównywać. Mówił że jak pole ponad 10 ha to 17 okaże się wydajniejsza a tak to 524 nie odbiega mu wydajnością. Co do zużycia paliwa to mówił że nie ma szans żeby 17 zrobić tak dobry wynik ze zużyciem paliwa w przeliczeniu na hektar jak 524. Skoro piszesz że chcesz na usługi to 524 wydaje mnie się że będzie dobrym rozwiązaniem. Kombajn zwrotny, sprytny
No tak ale panowie 517 to jest kolos nie wiadomo jakie on ma pola a odpinać i zapinać heder to też samemu udręka . A 524 to maszyna nie zbyt skomplikowana a wydajność też nie jest najgorsza . Przy plonie 4-5 ton to zrobi chyba z 1,5 ha na godzinę .
517 jest za duża dla mnie, już w 512 skracaliśmy heder bo nie szło się nigdzie zmieścić, to jaka jest faktyczna wydajność 524 ?
Wydajność to jest pojęcie względne zależy od pola oraz plonu ale z 1,2-1,5 ha na godzinę przy plonie 4-5 ton chodź nie mam 524 ale tak sadze.
Pola u mnie na wiosce nie są za duże więc wielki kombajn odpada, dlatego myślę o 524, jak to wygląda ze spalaniem na 1 h ?
Bez sieczkarni to z 10-12 litrów.
Ja myśle że przy twoim budZecie zastanowilbym się nad 514, w tych pieniądzach powinieneś coś sensownego kupić, 524 za 40 tys, bedzie ci cięzko bez remontu trafić. Kuzyn ma 514 mdw kosi nią do 150 ha w sezonie , i naprawde daje rade, może komfort nie ten, a z tymi 524 bywa róznie.
Właśnie, lepiej kupić w dobrym stanie klasę niżej niż najsłabszego z wyższej klasy. Za 514 dałem 29 ale stan jest git, silnik dobrze gryzie i jestem zadowolony. Też wcześniej myślałem o 524 ale właśnie tak jak pisze Yokoslaw 514 kupiłem do pracy a nie do remontu. Gościu skończył nim u siebie żniwa a na drugi dzień rano byłem u niego i tego samego dnia kosiłem już u siebie
Ale zmieniając z 512 na 14 nie zmieni się w zasadzie nic. Więc po co ten galimatias
Właśnie o to chodzi że 14 nie przyspieszy ani nie polepszy pracy w porównaniu do 12, a tak jak pisałem wcześniej jak za 40 tys nie znajdę nic sensownego będę kombinował więcej kasy
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zakup kombajnu » Mdw 524
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo