Odp: Pszenica
u mnie identyczne przebarwienia się trafiają a jęczmień wydaje się jak by był poparzony powierzchownie ... ehh zima ...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 41 42 43 44 45 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
u mnie identyczne przebarwienia się trafiają a jęczmień wydaje się jak by był poparzony powierzchownie ... ehh zima ...
5 październik mocna....
u mnie na Ozonie mam takie przebarwienia. Pszenica po pszenicy
Krzysiek mocna dostała 15 ton Woźniaka
Woźniaka? U nas Woźniak wozi gówno z oczyszczalni...
Krzysiek mam na myśli pomiot kurzy
A tak prezentuje się ferma w Żylicach w tych kurnikach jest tylko po 350 000 niosek każdym a jest ich ponad 20 szt. i dalej budują kolejne
Chłopaki posłuchajcie sobie bardzo interesującego wykładu:
Chłopaki pomóżcie. nie wiem jak rozłozyc nawożenie N w mojej pszenicy. weszła w zime dos dobrze rozkrzewiona bo 3-5 rozkrzewień, nie wiem jak przetrzyma zime ale załózmy ze bedzie dobrze. planuje rozsiac 150 kg N w 3 dawkach. jak to podzielić do tej pory dzieliłem tak:
68 kg N ruszenie wegetacje czasem tuz przed
51 kg N faza Igo kolanka
34 kg N kłoszenie
ale boje sie ze w tym roku za bardzo sie rozkrzewi w takim układzie
dołożyłbym trochę na 3 dawkę - nawet kosztem pierwszej (jak jest dobrze rozkrzewiona)
Zamieszam, zamieniłbym pierwszą z drugą. Ja 70 -80 daję na taką biedną w pierszej dawce.
Drugą 70 trzecia 30. Ale to przy słabej/średniej pszenicy po zimie.
A dlaczego chcesz pobudzać do większego krzewienia pszenicę, która jest już i tak dobrze rozkrzewiona ?? Wyprodukuje pędy, których potem nie będzie w stanie utrzymać...
opóźnij nawożenie dawki ok mówiąc po chłopsku w tym roku bez sraczki z tym sianiem azotu bo bedzie jak pisze rudemenes.
własnie sie zastanawiam pomiedzy zamiana I i II dawki a opóźnieniem wysiewu, albo oba na raz, jak opóźnic to o ile?
nie siej na mrozie tylko jak obeschnie.
Ja bym to podzielił na dwie dawki, w odstepie 2 do 3 tygodni.
Dzielenie Pierwszej dawki bardzo dobry pomysł. Ale jest jedno ale. Pogoda. Moze być tak że za 2-3 tygodnie będzie sucho i bez widoku na deszcz i sypanie N w takich warunkach nie ma sensu. Ja sypie tylko tuz przed bądź w trakcie opadów no może poza pierwszą dawką na "śnieg".
Można sypnąć też mocznika te 70kgN w czystym.
Jeszcze nie było tak zeby nie było, a z doświadczenia wiem że na tą pierwsza dawke te 70-80% azotu to podstawa, póżniej cięzko jest nadgonić , ale każdy ma swoją praktyke.
yokoslaw tak tylko przy ładnych rozkrzewianiach najlepiej ostrożnie z pierwszą dawka tak jak pisali powyżej roslina nie będzię wstanie wszystkiego wyżywić ile ma płosów 600-800 to tak już dużo na m2
własnie kiedys rozmawiałem z doradca i tłumaczył mi ze popełniam ten bład ze za bardzo rozkrzewiam zboza, chyba rzeczywiscie opóżnie I dawke
Strony Poprzednia 1 … 41 42 43 44 45 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo