1

Temat: Ubezpieczenie PZU maszyn rolniczych

Panowie  niestety  ale stało się ... zachaczyłem kombajnem o samochód  po prostu wjechałem w niego tyłem ... całe szczeście  w kombajnie tylko lakier zarysowany ,,,
niestety w samochodzie wybita szyba wgnieciony tylny słupek itp ... pech chciał nie widziałem go   słońce w lustarka zaswieciło i trzask 

wiec tak zgłosiłem szkode poniewaz maszyna jest ubezpieczona
pytanie czy ktoś miał już podobne zdarzenie i jak się ma to do obrotu sprawy ... ??
przez tel proszono mnie o  podanie ,, opisanie zdarzenia ..  więc opisąłem podanie nr polisy  samochodu jak i kombajnu  , oraz moich uprawnień ,,  miał ktoś podobne zdarzenie ?? czy to jest tak samo traktowane jak słuczka samochód samochód czy nie ?? czy moze jakoś odrębnie ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2

Odp: Ubezpieczenie PZU maszyn rolniczych

Jak miałeś heder z przodu t pewnie będzie cyrk.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

3

ja u nich miałem polise na życie 17 04 wybiłem sobie oko trwały uszczerbek na zdrowiu przyznany przez pzu =============0000000000000000000000000

4

hederu nie było ...  akurat było to w trakcie odpinania  hederu na wózek ... mam 2 świadków niezaleznych ...  myślę że będzie ok...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

5

Kurna mam problem kupiłem samochód i był opłacony za pół roku i myślałem że koniec półrocza mija 1 maja to dzień wcześniej czyli 30 kwietnia wysłałem poleconym o rozwiązanie umowy (bo chcę ubezpieczyć się gdzie indziej no się ubezpieczyłem gdzie indziej) a oni mi przysłali po pół roku że termin miną 29 kwietnia i z tego wynika że spóźniłem się o jeden dzień i teraz pytanie czy muszę zapłacić im za to drugie półrocze i czy dadzą to do komornika.Nie mam u nich nic ubezpieczone i nigdy nie będę miał i ciekawi mnie czy mogą wymusić jakoś tą zaległość.

6

miałem cos podobnego  z samochodem .. niestety  musiałem zapłacić ... teraz każde wymówienie  skanuje  u pośrednika ubezpieczeniowego z data i pieczatką  w razie właśnie takich sytuacji ...   bo z nami robią co chca ...

co do mojej sprawy z tym  skoszeniem samochodu ..  wczoraj przyszła kasa  ponad 4 tys  koszt naprawy  500zł ...

jednak warto ubezpieczyc kombajn

7

No dobra ale jak nie zapłace to dadzą do komornika???

8

Tak mi właśnie po 5ciu latach jak sprzedałem auto przyszło do płacenia odsetek więcej niż rata była do zapłacenia.

9

No więc tak byłem u agenta pzu i zapłacić muszę ale wina była moja i agenta tam z kąt kupiłem auto ,moja bo wysłałem rezygnacje na adres agenta z kąt kupiłem auto a powinienem do Warszawy a agenta bo przepieprzył moje wypowiedzenie.Co do terminu wypowiedzenia to było zgodne z prawem.Pamiętajcie aby każdy kontakt z ubezpieczycielem musicie mieć na piśmie bo te cwaniaki wykorzystają każdą lukę prawną żeby tylko kasę chapnąć.Przedawniania są po 3 latach i na koniec ciekawostka wiecie że auto jest wasze a zarazem nie jest ,bo nie wyrejestrowane auto musi byś ubezpieczone nawet jak stoi w krzakach.Nie wolno rozebrać auta na części bo nie wyrejestrują ci a jak nie wyrejestrują to musisz płacić oc to jakaś paranoja.

10

Mam taki problem i taka sytuacje. Układalem palety z cegłami na balkonie domu na wysokosc 4 metrow. Jedna z palet przechyliła się i cegly spadly na ciagnik. Uszkodzily tur, maske, blotniki. Ciagnik ma 11 miesiecy, jest na gwarancji, cesja jest na bank. Auto casco w CONCORDII. Zglosilem szkode, przyjechal rzeczoznawca, juz mialem zlecic naprawe w serwisie i dostaje pismo, ze kochana firma żąda dokumentów potwierzających ukończenia kursu na obsluge ladowacza czolowego, inaczej nie poniosa odpowiedzialnosci za to. Dzwonie do firmy, ktora organizuje kursy na wszysko, czyli koparki, ladowarki, ADRy itd. i oni nic nie wiedza na temat takich uprawnien. Napisalem odpowiednie pismo i czekam na odpowiedz....

11

Jedyne co jest Ci potrzebne w tej sytuacji to prawo jazdy uprawniające do kierowania tym pojazdem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

12

Coś mi się wydaje ze powinieneś mieć taki kurs. Kolega robił go własnie na taką okoliczność.
Jak nic sie nie dziej to mozesz sobie pomykac czym chcesz po podwórku ale jak dojdzie do wypadku trzeba mieć wszystko...

13

Szukałem w necie.  I nic.
W drugiej części opisany wypadej z turem i słowa o uprawnieniach.
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j … 7178,d.bGQ
Producent turów wymaga w sumie zapoznania się z instrukcją obsługi.
A moze kumpel robił na teleskopówkę albo widlaka? nie wiem to ponad rok temu było izby rolnicze to organizowały

14

łądowacz czołowy  to ładowacz czołowy .. pewnie tym dupkom chodzi o  uprawnienia  do kierowania ładowarką jednonaczyniową ( fadroma)
ale  z innej strony  kupiłes nowy ciagnik  TAK ? doposarzyłeś  go w ładowacz czołowy ? TAK  więc jakiego h... się czepiają ? skoro to ciągnik rolniczy to ciągnik rolniczy  i on uległ  zdarzeniu . np jak by ci sie zapaliła kabina  od klimatyzacji to by cię prosili  o uprawnienia do obsługi danego urządzenia ?  nie bo to jest doposażenie ciągnika ...
Napisz im że jeśli  nie  uznają szkody zgłaszasz sprawę do sądu

15

Wojtas masz rację ale sprawa będzie się ciągnęła za chwile stwierdzą że ładowacz miał złe widły lub brak tzw klatki jak w  wózkach widłowych do wysokiego podnoszenia pytanie jak była zabezpieczona paleta. Piotreknnn ma teraz duży problem ponieważ oni będą starali się zrobić wszystko aby nie wypłacić odszkodowania a traktor należy naprawić sprawa sądowa znając reali naszych sądów trochę potrwa. Tak że chyba będziesz musiał się złapać za portfel a później dochodzić swoich racji w sądzie.

16

Ok Pietia masz rację ale jesli ładowacz był wyposażony w widły  to ktoś to dopuscił do urzytkowania  więc wtedy winę by musiał ponieśc kto to zatwierdził lub producent ładowacza ....  ale jak sam stwierdził  paleta się przechyliła ?? źle położona czy moze się załamała ?  więc wypadek losowy ...   więc z tego tytułu  musza wypłacić .... 
piotrek  A czemu żeś nie powiedział że ciagnik nieszczęśliwie znalazł sie w nie odpowiednim miejscu ?  np   unosiłes turem wiadra z betonem a paleta się wtenczas sama przewróciła ??   był byś w pewnym sensie chroniony

17

Ja tez dostałem ubezpieczenie z AC ciągnika, który lekko uszkodziłem .... Nigdy nie miałem żadnych problemów z Concordią

18

Skoro za balota zakłady ubezpieczeń płacą bez robienia problemów, to prawdopodobnie zakład ubezpieczeń potraktował wykorzystanie ciągnika z turem na budowie jako koparko ładowarki i z tego tytułu żądają uprawnień.
Do takiego wniosku doszliśmy wczoraj z kolegą.

19

No to trzeba go naprawić na swój koszt.
Zepsute części zachować.
Przyjdzie sezon balotowy to jakiś balot na pewno upadnie ....
tylko zaś trzeba pozakładać te krzywe połamane klamoty....
No i nauczyć się kłamać...
No panie jak nie balot jak balot........ wink

20

Napisałem im, że żądam przedstawienia podstawy prawnej, która mówi o obowiązku posiadania tego typu uprawnień. Oczywiscie nie ma czegoś takiego, przynajmniej nie w Polsce. Na te dwie głupie cip... które podpisały się pod tym pismem napisze skarge. Czekam na odpowiedz.