41

Odp: hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie

to bierz od niego i sam dawaj. na pewno taniej. chyba że zgred nie idzie na takie cuś....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

42

no iw tym jest problem że nie daje bo niby nie jestem wyszkolony na podawanie leków.

43

Zmień weta na normalnego albo mu zagroź że to zrobisz.

44

no wiesz nie za bardzo kłócić się weterynarzem . Jest wyżej nad rolnikiem i jeśli jakieś nieszcęscie czy powikłania to on jest najbliżej

45

Jak tam chcesz ale nadeszły czasy że trzeba wstać z kolan .

46 Ostatnio edytowany przez marcel (2014-01-06 19:55:13)

Koseś a kogo wpisujesz jako lekarza na łańcuchu przy sprzedaży?

47

Chłopaki w mojej okolicy działa kilku lekarzy wet. i dzięki temu ceny usług są konkurencyjne a po za tym  wet zaaplikował zwierzęciu lek  i dodatkowo zostawia resztę leku na dokończenie leczenia ,jest nawet takowa rubryka w książce leczenia "potwierdzenie nabycia produktu leczniczego weterynaryjnego " Czyli można nabyć leki zgodnie z prawem i taniej leczyć . A do łańcucha wpisuję weta co opiekuje się moim stadem .

48 Ostatnio edytowany przez marcel (2014-01-06 20:13:28)

Pytam bo ostatnio znajomy mi opowiadał o gostku co oddał byka do rzeźni i w badaniu wyszły antybiotyki. No i zaczęłą się zabawa. Byk do utylizacji i dochodzenie skąd się wziął antybiotyk. Gostek na łąńcuchu wpisał weta który u niego w ogóle nie bywał. Stado mu zablokowali na czas wyjaśnienia sprawy. No i jeszcze mi mówił że podobno mają wejść obowiązkowe badania na antybiotyki w rzeźni tak jak na mleko.

49

I bardzo dobrze że poszedł na utylizację ! po to są okresy karencji żeby ich przestrzegać .Nie chciał bym aby moja zona będąc w ciąży zjadła takie mięso gdyż maluch mógł by się urodzić z uczuleniem na jakiś lek .

50

I znowu ja i nowe pytanie. Ja mieszając wodę dla trzody mieszam ją z wrzątkiem i wtedy wlewam zwierzętom . A wy doprowadzając wodę z hydroforu też macie zimną. Nie macie z tym problemu. Ja zastanawiałem sie nad podłączeniem  bojlera i zimnej wody i zrobienia tak jak w domu kran. Co wy na to

51

u mnie prosto z wodociągu idzie i jest ok. Kaszel czy podobne to przez przeciągi głównie.

52 Ostatnio edytowany przez Łukasz8468 (2014-01-07 13:32:02)

Nie u mnie jest porządna chlewnia. Wiesz wydaje mi sie że hodowcy mając 3000 świń też nie podgrzewają wody ale wole się upewnić

53

Kto dziś podgrzewa wodę nawet prosięta piją prosto z linii wodociągu

54

Tak jak bamreras gada najczęsciej trzoda chlewna łapie wirusy z przeciągu , u nas tyle już lat i świnie z poidła piją zimną wodę i jest ok

55

mam pytanie używa ktoś z was mieszadła do mieszania gnojowicy pod rusztami chodzi mi o mieszanie nie lukami tylko przez szczeline w rusztach albo przez podniesiony ruszt  będe musiał kupić takie mieszadło i jak wy to opinujecie

56

Panowie orientujecie się czy jest cos takiego jak zakup pasz do tuczu z terminem płatności na koniec cyklu czy po upływie 4-6 miesięcy? Jakie wytwórnie w to się bawią  i jakie są tego koszty?

57

Taniej niż procent miesięcznie chyba nie znajdziesz ,kiedyś provimi tak miało ale wygodniej i taniej otworzyć kredyt w rachunku bieżącym (debet) a paszę kupić na termin 14-30 dni bez kosztów w partiach miesięcznych aby debet rósł powoli .

58

U nas gosciu chowa na cykl 600 sztuk i kupuje prosiaki z Dani i paszę bierze w taki sposób że wyliczają im ile powinien zjeśc i daja mu paszę i płaci dopiero po odstawie trzody

59

Provimi na pewno coś takiego ma ale co do warunków musiałbyś się dowiedzieć u lakolnegoo dilera bądź u doradcy pracującego na twoim terenie.

60

Koseś to jak dobrze cie zrozumiałem to przy 1% biorąc termin 5miesięcy wychodzi 5% od wartości towaru?