1 Ostatnio edytowany przez Łukasz8468 (2014-01-06 21:27:47)

Temat: Doprowadzenie wody

Witam
Nie znalazłem podobnego wątku więc założyłem nowy ( jeśli jest taki to proszę o przeniesienie).A więc postanowiłem doprowadzić wodę do małego budynku o wymiarach 3x3m. Znajdują się tam trzy parniki na wodę i kartofle oraz 8 wiader do wody. Budynek nie jest ocieplony a chciałbym doprowadzić tam bieżącą wodę żeby naleć codziennie parniki. Tata jeżdżąc kiedyś zobaczył pewien wynalazek i nie pamiętał jak był zrobiony. Oto rysunek

http://imageshack.us/photo/my-images/841/o9bi.jpg/

Chodzi mi o zawór i jego umieszczenie. Chodzi o to aby woda nie zamarzła w rurze od zaworu do powierzchni ziemi. Woda będzie iść od hydroforu. jeśli nie rozumiecie to zadawajcie pytania a ja na nie odpowiem. Dziękuje za odpowiedzi

2

Odp: Doprowadzenie wody

może zastosuj zawór własnie te 1.5 m pod ziemią a zakręcac ja będziesz  zrobiąc sobie jakąs przedłużkę do tego zaworu  ??  plus tunel  z rury pcv ? w pionie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3

Czyli chodzi ci o rozwiązanie jakie mają hydranty ppoż.

4

prawdopodobnie zasuwa wodociągowa na przewodzie PE 32 lub 40 dostępna w sklepie lub hurtowni hydraulicznej

5

dokładnie smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

6

Ale to nic nie da w ciągłym dostępie do wody na końcu linii. Zasuwa odetnie wodę, ale w dalszej części zamarznie i się nie ruszy, chyba że codziennie będzie tę końcówkę rozmrażał, a zawór tylko dla bezpieczeństwa...

7

Ale po co kombinować skoro można kupić hydrant ogrodowy 0508 z odwodnieniem i na 100% nie zamarznie woda .  http://www.hawle.pl/files/file_add/file_add-555.pdf

8

Tylko, że ten hydrant akurat nie ma odwodnienia. Ta firma produkuje dobry sprzęt ale nie tanio.

9

Przemo przeczytaj uważnie to co napisałem i w linku ta druga ma odwodnienie .

10

ok nie zauważyłem

11

Czyli robiąc coś takiego trzeba zapewni swobodny spływ. No nie wiem czy zda to egzamin.

12

Łukasz, parniki elektryczne czy stałopalne? nie wiem, czy nie bardziej opłacałoby się ocieplić rurę z zaworem, jak codziennie woda używana i w bd mrozy podgrzewać rurkę i zawór drutem oporowym takim jak do rynien...

13

Parniki elektryczne. Nie do końca rozumiem co napisałeś  dokładniej o co chodzi z tym drutem ?

14

Są takie przewody grzejne do układania na rurach z wodą o mocy bodajże 1W/mb przewodu. Mam nimi obłożone rury w stajni do poideł,  zaizolowane otuliną i na wierzch założone profile metalowe ( ceówki blaszane do płyt g-k 50x50)jako osłona przed zębami. Działa już chyba 5 sezon i nic nie zamarza w rurach a stajnia nie ocieplana i konie cały dzień na zewnątrz chodzą.
np coś takiego  http://allegro.pl/kabel-grzejny-przewod … 57688.html

15

Łukasz8468 popraw wątek!!!

16

Na wiosnę z tatą ruszamy z wodą. Myślę że najlepszy pomysł z tym hydrantem . Najwyżej zimą jak nie zda to egzaminu znowu będziemy wiadrami nosić