1

Temat: Budowa obory.

Mam chęć pobudować oborę na 50-70 szt dojnych plus młodzież , chciałbym wziąć na to fundusze z nowego prow , czyli wnioski będą przyjmować za rok ze 2 lata na rozpatrzenie to budowa za 3 lata .W tym czasie zbierałbym stado tzn kupowałbym małe jałóweczki i zanim inwestycja dojdzie do skutku miałbym stado do zasiedlenia nowej obory. W związku z tym mam pytanie , mam 43 ha własnej ziemi i tego będę się trzymał przy składaniu wniosku tylko nie wiem jaki jest przelicznik szt dużuch na hektar , starczy mi ha na taką oborę i czy wogule jest sens pchać się w taką inwestycje czy dać se luz i mordować w starej oborze?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

2

Odp: Budowa obory.

Jak podpisywałem umowę rok temu to od słowa do słowa z kobietą która się tym zajmowała w agencji zgadaliśmy się o ludziach którzy pisali wnioski właśnie na budowę. Ja troszkę marudziłem że długo trwało od naboru do podpisania umowy na maszyny, a ona mówi że długo trwa tym co właśnie składali na budowę i ogólnie przy kontrolach bardzo skrupulatnie podchodzą.
Znajomi którzy coś budowali to wszyscy korzystali z linii kredytowej Młody Rolnik, a z prow czy modernizacji kupowali maszyny. Bezpieczniejsze rozwiązanie.

gg 5118068

3

Ale nowe rozdanie będzie właśnie z naciskiem na budowę,rozbudowę a nie kupić ciągnik to najprościej.

4

i o to powinno chodzić - jak najprościej. Maksymalna dotacja z minimalnym ryzykiem wpadki, a to daje zakup maszyn. Budowa pociąga za sobą większe ryzyko. Ja wychodzę z założenia zakupu maszyn z modernizacji, a budowa ze środków własnych bądź bądź bardzo fajnego kredytu MR.

gg 5118068

5

Krowa to 1 DJP a nie możesz przekroczyć 1,5 DJP na hektar czyli przy 43h to możesz mieć 64 krowy, więc wtedy odpada młodzież. Pozostaje pytanie co po skończonym kwotowaniu mleka?
Mając już takie stado to dobra pozycja wyjściowa ale czy za dwa lata będzie dobry czas na inwestycje jak teraz? Na razie czekam i odkładam albo nowa obora albo schodzę z hodowli.
Więcej na temat DJP znajdziesz choćby wikipedii.

6

pawelg napisał/a:

Mam chęć pobudować oborę na 50-70 szt dojnych plus młodzież , chciałbym wziąć na to fundusze z nowego prow , czyli wnioski będą przyjmować za rok ze 2 lata na rozpatrzenie to budowa za 3 lata .W tym czasie zbierałbym stado tzn kupowałbym małe jałóweczki i zanim inwestycja dojdzie do skutku miałbym stado do zasiedlenia nowej obory. W związku z tym mam pytanie , mam 43 ha własnej ziemi i tego będę się trzymał przy składaniu wniosku tylko nie wiem jaki jest przelicznik szt dużuch na hektar , starczy mi ha na taką oborę i czy wogule jest sens pchać się w taką inwestycje czy dać se luz i mordować w starej oborze?

ja na twojim miejscu nie budował bym na prow nie zastanawiał bym sie minuty tylko wzioł kredyt ze 400tyś i budował a jak dostaniesz prow to se dokupisz ładowarkie paszowóz i co tam będzie potrzebne. w moich stronach jeden rolnik ma pgr i rzeźnie i budował hale do rzeźni na dofinasowanie z uni nieznam wszystkich szczegułów ale musiał sprzedać 100h super ziemi w jednym kawałku bo 4mil zł musiał oddać z odsetkami

7

No właśnie tego się obawiam że będą się czepiać szczegółów i różnie może być na koniec , ale z drugiej strony jeżeli zaakceptują plan budynku to jak będzie postawiony zgodnie z planem to czego mogą się czepić?

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

8

ja wlasnie tez chce postawic obore na mleczne zaliczka juz poszla do firmy robia sie wlasnie papiery i na wiosne chce zaczynac. obora na 40 krow w moim wypadku i z tego co sie zoristowalem to sam budynek zmisci sie w 200 tysiach do tego 100-150tysi wyposazenie. a co do budwy z prowem to mi tak samo wszyscy odradzali  tam jak zlozysz wniosek wszysko musi sie zgadzac do 1cm jak jest w planie  budowy a wiadomo jak to bywa ze w trakcie chcesz cos zmienic bo nie odpowiada to tobie i tu juz masz pozamiatane   znajomy budowal tak  wiate i mowi nigdy wiecej bo same problemy  w sumie to mowi i tak szczescie bo wiate budowala firma  konstrukcja stalowa gotowa czyli wszyskie obliczenia obciazen nikt nie powie ze sa zle a budowac samemu to  ponoc kosmos. ja w sumie na nic sie nie ogladam bo to co oni mowia w tv czy agencja sie chwali  to 2 rozne sprawy przytocze tu moja sytuacje  ja skladalem wniosek na MR  a ojciec na rete strukturalna  i w tv pieknie sie chwalili ile to niema kasy na te dzialania ze przynajmniej 3 rety na gmine w polsca a co sie potem okazlo wszysly 3 rety na powiat i moj tata odpad  i prowadzimy teraz przynajmniej oficjalnie 2 odrebne gospodarstwa wiec ja tam nie ufam temu co oni tam pier**l za przeproszeniem  bo to ich chwalenie sie to cos na wzor  propagandy prl-u wielski szum a w praktyce wielki h... wiec jak juz kolego chcesz budowac obore to nie ogladaj sie tylko biez kreche w banku i buduj bo za 3 lata moze sie okazac to wielim oszustwem to co oni mowia bo wiadomo ze na prow  obcieli srodki. co do sztuk na ha nie prawda ze mnie moze miec wiecej krow  niz przypada na ha moze tylko w tedy przypada ze  dokupuje paszy dla zwierzat  a produkcja  roslinna z pol  jest skierowana na produkcje paszy dla zwierzat.

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

9

Jędrek ja też bym planował budować oborę sam. Ten kraj robi się coraz bardziej popierr.... i co więcej każdy swojego nosa patrzy... jakie wymiary będzie miała twoja obora i jaki system cały ? Dach drewno czy żelazo ? U mnie jest prawie 40 głów i rozdzielone gdzie się da i mało miejsca i też bym planował wybudować oborę na 50-60 szt z młodzieżą.. a co do pola to ja mam ok 80ha z czego 35ha się sieje na pasze a reszta trawy też na pasze i jest bardzo dobrze smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

10

A ja na waszym miejscu w mleczne bym się nie pchał .. Jest tyle problemów że chętnie bym się przerzucił na bydło mięsne, no i właśnie co po zniesieniu limitów ? Cena pójdzie na łeb na szyje bo Holandia zaleje nas mlekiem ...

11

No nie wiem czy nas tak zaleją , cała unia to stare chłopy młodzi nie bardzo chcą zostawać na wsi a hodować krowy to już całkiem , także nie obawiałbym się tak bardzo zniesienia kwot.

12

obora bedzie 15x25 m system uwieziowy   na plytkiej sciolce  ogornik wypychany turem.  ogolnie  bedzie to budynek  konstrukcji stalowej na dachu plyta warstwowa  sciany boczne wysokosci  1m resta do dachu siatka przeciwwietrzna. ogolnie umowe mam podpisana z firma conexx na ich stronie conexx.info mozesz karolu zobaczyc jak wygladaja ich budynki mi sie  bardzo spodobaly wink ja mam tak samo a aktualnie wynajmuje obore i mam dosc pierol... sie z wyalaniem goju chodzia po obrach by dac jesc  trwa to dlugi i trzeba sie recznie na targac wiec postanowilismy postawic nowy budynek z nowym wyposazeniem de lavala. skorpion moze i masz racje  ze ceny spadna ale ja licze  zyski po niskich cenach  i tak mi to wychodzi na +  a z miesnymi to jest tak ze jak odsprzedajesz do dalszego chowu to jest interes a jak na rzeznie to za wiele nie zostaje ci w kielni a 2 lata chodzisz przy zwerzeciu.  i tu pawelg popierem twoje zdanie a 2 strona medalu jest taka ze w mojej okolicy gdzie kiesys plynela rzeka mleka zostalo kilku rolnikow w wiekszosci duzych  co sie tym zajmuja a  mleczarnie same szukaja surowaca bo im brakuje co ma byc to bedzie  bo jak by mial czlowiek brac zawsze  te zle strony to najlepiej bylo by isc pod sklep  tam zawze plynie sielanka i oni nie maj problemu z tym ze nie zarobia big_smile

13

Kumpel stawia oborę na 90 sztuk, koszt łącznie z wyposażeniem 900 tyś. Obecnie te sztuki trzyma po takich szopkach i gnój prawie wszystko ręcznie to mówi że czasem już nie wyrabia na kręgosłup. Ale u niego to przynajmniej jest podstawa do inwestycji bo ma dobre stado, średnia wydajność 9300

E 516 na części
Telefon 695 076 269

14

leszku cena obory zalezy od wyposazenia  i tez czy chce tak prosciej czy wypas bo wiadomo to kosztuje ogromne pieniadze.

15

I tak dużo zrobili sami bo całą konstrukcje to zrobili sami, kupili tylko goły materiał, roboty troche było przy tym, spawanie, wiercenie...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

16

to podziwia ze sam robil ja  po 1 nie mam jak a po 2 jak sie niema dobrego wejscia na stal to wiele sie nie zaoszczedzi.
no ale jak to mowi poeta f kiepski to nie sa tanie rzecy big_smile

17

Kumpel postawił 3 lata temu uwięziową na 60 sztuk krów plus jałówki.Ściany suporex,dach stal i eurofala plus coś tam jeszcze,dojarnia w przybudówce.W milionie się nie zmieścił wliczając wyposażenie.
Nie wiem jak innym się czyta chmielupoma, bo ja szybciej ogarniam wywody szu niż jego :uuuu:

18

Ja nie rozumiem jak można budować na 60-90 sztuk bydła oborę za milion złotych ??? Zrozumiał bym żeby się w 300-400 tyś zmieścić ,ale co tam jest takiego drogiego ?  Chmielu stal bez żadnej łaski kupisz w granicach 3zł/kg a gotową konstrukcję nie taniej niż 10zł /kg ale fakt wygoda i szybkość stawiania jest .

19

Byłem tam u kumpla jak właśnie robili tą konstrukcje. Jak patrzyłem na to docinanie pod kątem i wspawywanie płyt łączących itd to doszedłem do wniosku że to dla mnie nie była by robota. Krótko mówiąc konstrukcja zrobiona jak w profesjonalnej firmie gotowa do skręcania na budowie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

20

koseś napisał/a:

Ja nie rozumiem jak można budować na 60-90 sztuk bydła oborę za milion złotych ??? Zrozumiał bym żeby się w 300-400 tyś zmieścić ,ale co tam jest takiego drogiego ?  Chmielu stal bez żadnej łaski kupisz w granicach 3zł/kg a gotową konstrukcję nie taniej niż 10zł /kg ale fakt wygoda i szybkość stawiania jest .

Za dojarkę dał prawie 100 000 pln bo wcześniej latał z bańkami po 3 oborach ,nowy zbiornik na mleko około 50 000 pln,wszystko kupował nowe. Boksy, wygrody, konstrukcję dachu też kupował nowe i gotowe już do montażu, wszystkie roboty robiły firmy bo chłopak nie ma czasu, to i tyle wszystko razem wyszło.