201

Odp: ceny ziemi

też rok temu doszło 3,5 ha 6 albo nawet i 7 klasy, w pierwszym roku zasiany był łubin i dało po tonie i dodatkowa dopłata do motylkowych a po tym łubinie przyszło żyto bezorkowo i sypnęło po 5 ton więc nawet taka licha ziemia potrafi coś dać. W tym roku znowu tam będzie łubin

E 516 na części
Telefon 695 076 269

202

czy na tej ziemi były żółte piaszczyste prześwity? czy była to ziemia uprawiana wcześniej?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

203

Wcześniej była uprawiana, gość tam nic nie sypnął nawozu bo przecież tam nie warto sypać... W ten sposób po tonie w porywach nakosił

E 516 na części
Telefon 695 076 269

204

Mój teść mówi jak wywieziesz to i przywieziesz, mimo wszystko tylko tak mówi big_smile

205

jak masz kasę i wiesz że dasz radę to bierz  na ziemi teraz nie stracisz...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

206

Laszek jeżeli na tym polu wcześniej długo nie było łubinu to TY po roku przerwy możesz zaryzykować, ale później to min. 3 lata przerwy.
Co do nawożenia to u nas jeden starszy rolnik który zbiera po 1-1,5 t/ha mówi że ziemi nie wolno do nawozów za bardzo przyzwyczajać bo później jak nie dasz to nic nie urośnie big_smile

207

No za rok to przyjdzie żyto a po nim pewnie kukurydza. I może znowu łubin... Taka trójpolówka smile

E 516 na części
Telefon 695 076 269

208

Czytaliście może w marcowym TAP relację z przetargów na dzierżawę ziemi z ANR?? Rolnicy nabijają sobie czynsze po 46dt/ha!!!! Gdzie jest granica ??

209

Rolnicy......
Wygra przez 3 lata bedzie dokładał a potem będzie chaciał wykupić za cenę wywoławczą. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. przepłaca powiedzmy o 30dt tj 2100zł x 3roki może 4 tj 8400zł a wiesz o ile mogą nabić na przetarku na sprzedaż z wywoławczej 40tyś na 90tyś.
Jakaś metoda w tym jest

210

ANR to cwaniaczki dają w dzierżawę na rok z możliwością przedłużenia do np 11.2016 tak żeby rolnik miał do 3.lat

211

Jakieś dwa tygodnie temu niedaleko mnie poszło 96ha za 10 800 000 i nie pomyliłem się z zerami

212

Sądziłem,że 1150000 za 41 ha w mojej okolicy,to dużo.

213

noo rudemenes ... u nas włąśnie tyle mabijają ...  big_smile  bez możliwosci przedłużenia dzierżawy ... dzierżawa do  października tego roku ....
mam  propozycje ....  wziąć pole   po 800zł za rok ...  włąściciel bierze dopłątę i płaci podatek  hmm  klasa 3a/b

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

214

Duży areał? przy gorszym plonie to sie nie kalkuluje.

mdw

215

prawie 5 ha ...  jakieś 5km do domu  ale pytasz o  tą moją opcję dzierżawy ćzy z ANR big_smile  bo o ANR to mozna  legendy pisać big_smile

216

twoją, to za hektar te 8 stów?

mdw

217

tak ... zważywszy  że są u nas debile co   dają 1800zł do ha   plus włąściciela dopłaty  to stosunkoo tanio jak by nie patrzył  hmmm

218

No tak , to bierz siej rzepak , pszenice , kukurydze to coś tam zostanie , bo na owsie kokosów nie zrobisz.

mdw

219

myślałem o jęczmieniu   te 5 t wyciągnę po średniej cenie 700 hmm chyba że znó wyskoczy nam cena po 900 to już gitara smile)

220

Ja właśnie 2 ha kupiłem po 31 kzł III to myślałem że dużo ale to co piszecie to masakra na pewno nie taki "małorolny" jak my tu wszyscy na forum... wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726