21

Odp: Budowa obory.

Chyba że wszyściusieńko nowe bo bym nie uwierzył inaczej... Lecz można i kupić takie niektóre rzeczy w bdb stanie i mniej zapłacić. U mnie dojarka przewodowa Westfalii kosztowała niecałe 20tyś używka lecz z dużo nowymi rzeczami a nowa 25-27tyś. Chodzi 4lata i tylko się zmienia gumy nic więcej.. No i olej do pompy się dolewa big_smile

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

22

tylko jak jest hala udojowa to też inne piniądze

E 516 na części
Telefon 695 076 269

23

Co to milion u nas gościu stawia za 5 milionów.A jak chce to spłacić to ja nie wiem???

24

Nie wiadomo jak to będzie po zniesieniu limitów ale obecnie na mleku to ci więksi mają kokosy. Największy u nas właśnie zmienił zbiornik z 5 tyś l na 10 tyś l był już za mały, za ubiegły rok dostał od mleczarni 50 tyś zł premi.

25

A jakby takie coś postawić  http://tablica.pl/oferta/hala-wiata-gar … 630cef4610  , ściany ocieplić dorobić drzwi według potrzeb no i oczywiście całość obniżyć żeby cieplej było , to za drugą stówkę zaadoptowałbym to na oborę. Co o tym myślicie?

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

26

Uwierz w swoje możliwości i pobuduj normalną oborę murowaną. Fundamenty oraz posadzki i tak musisz zrobić ,ściany murowane to w granicy 50zł/m2 a jak się dobrze sprężysz to dach z dwuteownika kryty płytą warstwową i świetlik to wydatek rzędu 60tyś ale oczywiście wszystko trzeba robić samemu .Więc jeśli miał bym wydać 100tyś na konstrukcję to za tą cenę na 100%  postawisz mury i zrobisz dach .

27

Jestem tego samego zdania co Koseś, Jeśli chodzi o wiaty na maszyny to wolałbym typowo stalową konstrukcję. Ale  budynek inwentarski, to wydaje mi się lepszy i od razu cieplejszy z pustaka. Swoimi siłami można dużo zaoszczędzić. Wiadomo jak firma postawi to ręce w kiszeniach, ale później mimo wszystko ile trzeba pracować żeby się zwróciło. Wiadomo jak ktoś nie ma czasu to ciągnęłoby się, ale myślę że warto, biorąc pod uwagę sporo mniejsze koszty w tak zmiennej kalkulacji dochodu co roku.

28

Ja też uważam że to nie zbyt dobre rozwiązanie "Kto drogi skraca, do domu nie wraca"

29

samemu budując można dużo zaoszczędzić ale nie wyobrażam sobie budowy nowej obory w całości samemu gdy mamy jeszcze do obsługi stado 50-60 krów + młodzież które zapewne stoi w starym budynku. Zostaje nam kilka godzin dziennie pomiędzy rannym, a popołudniowym obrządkiem - a gdzie czas na prace w polu. Chyba że czas nie goni i można budować 2 lata.

gg 5118068

30

Szczerze powiem że czas to jest to czego brakuje mi najbardżej , myślę wziąć 300000 kredytu i stawiać bez prow bo zanim to dojdzie do skutku to bym był 3 lata do przodu z oborą i spłatą.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

31

oloe34 bardzo mi milo ze az tak ci jest ciezko mnie zrozumiec  no ale spoko kazy ma swoje zdanie.
co do tego samemu stawiac ok mozna jak sie ma wielka rodzinke i sporo rak do pracy  ja osobiscie nie widze sie w murowaniu a 2 najac fachowca do stawiania to juz wole firme zaplacic i zeby postawili a  miec z glowy

http://www.fotoload.pl/123aa36/0da6cca167e5001fc0cd2b03b436c34116164_min.jpg

32

Ja też myślałem o oborze murowanej plus konstrukcja stalowa...ale tak pojeździłem troche u nas troche na zachodzie i po tym co widziałem to nie będę sie pakował w jakieś unijne obory tym bardziej że niedługo samo mięsne zostanie...
Konstrukcja bindry drewniane podbitka z cienkiej płyty obornickiej, na dach jakaś eurofala, jak najwięcej drewna a najmniej muru....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

33

Słuchajcie bo nigdy nie budowałem.
Normalnie jak chcę coś postawić mam projekt ide po pozwolenie na budowę.
Pytanie czy geodeci muszą mi wytyczyć obrys budynku czy moge sam?
A co jeśli chce budować na starych fundamentach ( mniejsza czy wytrzymają )
Budynek wykreślony z mapki jakieś 15 lat temu.
Ktoś ma jakieś doświadczenia?
A i co myślicie o budowaniu z pustaków żużlowych. Mam rozterkę suporeks czy pustak.
suporeks 6000zł a pustak 4500zł.  To ma być garaż - magazyn zbożowy
Bardziej sie skłaniam ku suporeksowi bo można śmiało jechać na klej, a jak brakuje rąk do pracy to ważne.

34

u mnie pod zbiorniki do gazu(3) geodeta musiał powbijać paliki, na każdy po 4. Z tym że jak by się coś pomylił z wymierzeniem to sam się pod tym podpisał i w razie W czepiali by się jego

E 516 na części
Telefon 695 076 269

35

To wszystko zależy od jak z kim i ile współpracujesz ,chodzi mi o firmę geodezyjną  jeśli jesteś pewien posadowienie będzie na 100% a geodeta klepnie ci potem pieczątkę w dziennik budowy to buduj.Co do pustaków to budowanie na klej nie jest aż tak łatwe i wygodne jak by się wydawało .

36 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2014-01-15 09:01:50)

Jeśli budynku nie ma na mapie to musisz załatwiać pozwolenie , jak jest bym jechał na starych czy też obok starych fundamentach bez żadnych pozwoleń.Załatwienie pozwolenia potrwa jakieś dwa - trzy miesiące, a jeszcze masz koszty z projektem , geodeta itp itd, U geodety musisz pierw wybrać mape do celów budowlanych koszt 600-1000 zł, a wyznaczyć obrys? chodzi ci o wyznaczenie fundamentów to dopiero po uzyskaniu pozwolenia. Ja taki budynek stawiał bym z żużlowych ,a jeśli miał by to być magazyn na zboże pomyślał bym tez o wieńcach pionowych żeby sie sciany nie rozlazły jak zboże nasypiesz. I nie wiem czy nie będziesz musiał mieć jeszcze nadzorcy budowlanego który ci to poprowadzi.

mdw

37

Wszystko co budowałem to korzystałem z usług jednego projektanta który miał uprawnienia kierownika budowy, najwygodniej. Geodetom to niestety trzeba płacić obecnie 3 razy
1. mapka do celów projektowych
2. tyczenie
3. mapka po wykonawcza.

38

Yokoslaw o jakich wieńcach pionowych napisałeś?

39

Chodziło mu chyba o te słupy zbrojone pionowe co łączą fundament z wieńcem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

40 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2014-01-15 14:27:24)

Ja tam bym bez pozwolenia na budowę raczenj nie próbował stawiać. 25 tyś kary za samowolę budowlaną w przypadku gospodarczego, mieszkalny 50 tyś.