1 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-01-15 20:47:26)

Temat: Wiosna 2014

No wiem z tematem sie wygłupiłem. Nikt mnie nie ubiegnie wink
A na poważnie.
Wiosna sie zbliża nawozy czekają.... albo i nie...
W ubiegłym roku mieliśmy problem z tym kiedy dac pierwszą dawkę były 2 obozy.
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php … 7&p=33
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=3157&p=5
Po swietach rozmawiałem z kolega który jest chemizatorem w Poldanorze . Gospodarują na kilkudziesięciu tys ha. Robili analizy (około 200 analiz ) gleby przed wysianiem N na początku marca ub. roku i po stopnieniu śniegu gry rośliny ruszały. Przeciętny wynik to strata azotu na poziomie 20% w zależności od gleby pochylenia terenu itd ( gleby mają mieszane z przewaga średnich i lekkich ). Kto miał rację, nie ważne każdy musi sobie sam rozważyć czy się opłacało. Co gorsze strata 20% N czy głodne rośliny przez kilka - kilkanaście wiosennych dni. 
Tej wiosny poldanor również wyjedzie wcześnie.

2

Odp: Wiosna 2014

Ja w tym roku wale jak najwcześniej...Bo później mokro i inne historie....

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

3

Krzysiek a jak z plonami było przy wczesnym i opóźnionym wysiewie azotu ?

4

Jak masz zagęszczoną pszenicę po zimie, to pierwsza dawka nie musi być super wcześnie azot wysiany a plon będzie i tak wysoki. Ja mimo wszystko na razie jeszcze siedzę na dupie i czekam zimy a nie wyglądam wiosny. Będę krnąbrnym dusigroszem i niech azoty czekają szkoda mi tych 20% big_smile

5

I pewnie masz    rację  na takie zasilanie jeszcze jest za wcześnie  strata czasu i azotu  i być może klopoty  zima jeszcze nie powiedziała  do widzenia ?

6

Ja wysiał z 5 kilo reka na pszenice bo mi sie big bag rozerwal przy rozładunku, to bedzie widaćjaki efekt wczesnego siania

mdw

7

zanim zaczniemy dyskutować o wiosennym ruszeniu wegetacji to poczekajmy aż rośliny wejdą w fazę zimowania bo wg. mnie rośliny dopiero szykują się do zimy. Nie dalej jak tydzień temu jeszcze wszystko ładnie rosło.

gg 5118068

8

w tym temacie mogę się wypowiedzieć na podstawie ostatniego roku gdy wjechałem w ostatnim momencie na zamarzniętą glebę a następnie spadło na to nawet trochę śniegu. Różnica na korzyść wczesnego siewu azotu ogromna. byłem około miesiąca przed innymi- 2 tygodnie na zejście zimy i śniegu kolejne dwa na możliwość wjechania.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

9 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-01-16 00:19:47)

koseś napisał/a:

Krzysiek a jak z plonami było przy wczesnym i opóźnionym wysiewie azotu ?

Żyto się nie popisało ale to nie z powodu azotu tylko z powodu deszczu w czasie kwitnienia.
Łan wygladał na 8-10  dało ledwie 6,5
No ale pszenica.
Jedna zasiliłem w marcu a druga dostała w kwietniu. Ta marcowa była lepiej rozkrzewiona Mimo że była na słabszym stanowisku dała 8t. Zasilona w kwietniu dała 7t. 
Obie dostały taka samą dawkę azotu, mało tego tą mocniejszą przypaliłem aurorą (za późno pryskałem)
Chcąc być obiektywnym. Jak masz idealne pole ph PKMgS i mikro wszystko optymalnie to  jeden h... czy azot będzie dostępny dziś czy jutro , pod warunkiem że nie masz żadnego problemu z wodą, z jej nadmiarem wczesną wiosną i brakiem w maju czerwcu.
Pod owies N + NPK tez waliłem po śniegu bo mój mf 255 z rozsiewaczem wpada bardziej niż 323 z agregatem  uprawowo siewnym i moge powiedzieć ż mimo późnego siewu nie było mniej niż 5Tdokładnie nie powiem bo miałem na jednej kupie z nowa działką na której szłu nie było ugór.... a było pół na pół powierzchniowo
żyto  i pszenica jakieś 170kg N/ha, owies 110

10

W zaszłym roku w marcu wysiałem 150 kg saletrosanu, potem przyszła ponownie zima i jak ona odpuściła to uzupełniłem pierwszą dawkę RSM'em. Średni plon zeszłoroczny z całego gospodarstwa 6,9 t/ha. Odmiany Muszelka i Lukullus.

Panowie - polecam zasilanie zbóż siarką. Siarka powoduje lepsze wykorzystanie azotu. Lepiej dać trochę mniej azotu a na to miejsce rozsypać siarkę. Tu też miejcie uważanie na to, że zawartość siarki w nawozach jest podawana w różnych formach.

11

rudemenes masz rację coraz więcej osób zaczyna zwracać uwagę że jest za mało siarki w glebie i zalecają zailać już nie tyko rzepaki ale też zboża i kukurydzę.Na pierwszy strzal pójdzie saletrosan  200 kg.

12

Polecam też Sulfan

E 516 na części
Telefon 695 076 269

13

jest teraz RSM -S 26% azotu i 3% siarki naprawdę w dobrej cenie

14

Ja siarkę daje pod korzeń (40-50kg)  i dolistnie siarczan

15

a powiedzcie mi panowie, robicie badania gleby? jesli tak to co i jak z czym sie je, ile probek z hektara, jak je pobrac, co badacie, zawartosc mikroelementow tez?

16

Badam ziemię co 3 lata na pH i PKMg. Pobiera je gość, który się tym zajmuje zawodowo. Ma do tego specjalnie przystosowany samochód.

17

rudemenes ila taka przyjemność kosztuje od całości czy za hektar wszystko razem.

18

Matey- pobierasz próbę z trzech punktów na 1ha  wrzucasz razem do opakowania  dajesz  do analizy w stacji analiz gleb  lub zlecasz  usluge WODR -  kompleksowo  Ph + mikroelementy i NPK  ostatnio koszt jednej próby powyżej 30 zł we Wroclawiu .

19

ceny wszędzie takie same bo państwowe.
http://www.schr.gov.pl/?aid=136
Instrukcja jest gdzieś na stronie. kartoniki na glebę pewnie w ODR dostaniesz za darmo
Jak masz jakieś palmy na polu to warto z takiej plamy wziąć 1 próbę i zbadać dokładniej.
Ja robiłem w zeszłym roku na przed wiośniu robiłem wszystkie działki. w tym roku zrobie kilka dla porównania

20

Pietia napisał/a:

rudemenes ila taka przyjemność kosztuje od całości czy za hektar wszystko razem.

Samo badanie to koszt ok 12 zł - jedna próbka na jedno pole, ale nie większe niż 4 ha.

Za pobranie próbek z 40 ha w 25 działkach wziął 200 zł.