Odp: Budowa obory.
Panowie czytałem gdzieś ostatnio artykuł że przerobili obory na otwarte na wzór Amerykańskich presez byla z aoceanem i trochę świata widział to jeszcze im wzrosła wydajnośc jeden warunek osłonięte od wiatu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Budowa obory.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie czytałem gdzieś ostatnio artykuł że przerobili obory na otwarte na wzór Amerykańskich presez byla z aoceanem i trochę świata widział to jeszcze im wzrosła wydajnośc jeden warunek osłonięte od wiatu.
Jak zaczynałem budowę swojej obory to obejrzałem trochę nowych obór w okolicy i po rozmowach z jednym gościem wybudowałem murowaną dlaczego ? facet postawił nowoczesną oborę z halą udojową na bodajże 60 szt krów +młodzież ,ściany do połowy z suporeksu a dalej siatka przeciwwietrzna na dachu euro fala bez ocieplenia .W zimę dwie godziny walczy z wyciągiem aby go odkuć z lodu i poidła izolowane razem z podgrzewanymi rurami wodnymi też codziennie rozmarzał .W sumie prawie cały dzień w oborze spędzał przy mrozach pow -15 stopni w efekcie jego nowa jego obora miała przejść w lato gruntowne ocieplenie z wstawianiem okien włącznie .
przy budowie obory koszt gazobetonu + płyta obornicka to jest koszt około 20% całej inwestycji po co robić jakieś siatki czy otwartą kalenice wkącu mamy klimat środkowo-wschodnio europejski
tAniej? Kwestia kilomertów. Jak z wapnem na południu tanio na północy drogo.
mur to mur ile zaoszczędzisz?
dziśmożna kupić gazobeton po 6,05 brutto a płyta obornicka po 60zł netto
Mam taki plan, by postawić oborę wolnostanowiskową na byki na około 40 sztuk. Mury postawić ze zwykłego pustaka, a na dach rzucić płytę obornicką. Długość około 12m, szerokość 9m. Podglądowy plan http://images.tinypic.pl/i/00493/x2b9kvsdixst.jpg Chce zbudować najlepiej i najtańszym kosztem. Może wy macie jakieś pomysły.
TEN budynek to może być na małe cielaki do roku max a jak chcesz trzymać na duże to totalny nie wypał. lepiej zrób 13 szerokie i 12 dł i uwiązowa bedzie na 24 szt po środku ganek paszowy min 4,5m a po bokach wjazd małym ciągnikem do wypychania obornika
Po pierwsze 40 szt. w jednym boksie to będzie meksyk , a 1,8m2 na dużą sztukę to już za duże zagęszczenie .Jak i jak często będzie usuwany obornik ? oraz gdzie wtedy będzie bydło ?
Obornik był by usuwany ciągnikiem z turem lub ładowarką. Ktoś brał cielaki za darmo od firmy np. ZM Kobylin, a póżniej oni odbierają z odliczeniem ceny cielaka???
ja bym nie wzioł cielaków z rozliczeniem przy sprzedaży nie będziesz mógł negociować ceny bo wiedzą że i tak im to bydła oddasz
Tucz kontraktowy, bezpieczny ale zarobić na nim za bardzo się nie da.
Kilka lat temu w momencie niskich cen, jeździła pewna firma po rolnikach którzy wybudowali chlewnie za kredyt a ziemi mieli nie wiele, od kogo mieli takie dane :hmmm:
W okolicy którą ogarniam nikt się nie zdecydował, patrząc z perspektywy czasu to dla niektórych było to rozwiązanie.
www.tvn24.pl/ciekawostki-michalki,5/krowy-wywolaly-pozar-wybuch-metanu-zniszczyl-dach-obory,391886.html
Warto pomyśleć o dobrej wentylacji:)
Łaszczuś popraw link.
Najlepsze są komentarze
Panowie a racji tego że trzeba się wziąć za gospodarkę to jest plan dobudować kawałek obory. Miało to polegać na dobudowaniu budynku do starego chlewa. Dobre było by rozwiązanie takie co ukażę na obrazku ? Dach jednospadowy i do tego przejazdówka. Może nie za szeroko ale więcej bym nie mógł. Co myślicie ? W jakiej cenie bym zmieścił ? Mamy niezłe upusty po budowie domu więc można coś jeszcze taniej wyrwać na oborę...
Takie liczenie to jak z wróżenie fusów , z czego ściany(silka,suporex) dach stalowy czy drewno,pokrycie ondulina blacha ,płyta warstwowa ? rodzaj uwiązań ?drzwi drewniane czy stalowe albo z płyty warstwowej ?Jak jasno określisz z jakiego materiału będziesz budował i policzysz m2 to godzina z telefonem pozwoli ci zorientować się tak na 75% co do kosztu inwestycji .
Ściany Suporex, dach drewno, blacha coś z Eurofala czy cuś z ociepleniem chyba że coś będzie taniej... pospolite wiązanie na stanowisku, drzwi drewniane Wszystko praktycznie we własnym zakresie. Tylko majsta do ścian i do dachu reszta my sami..
Szkoda że przez te michały nie będziesz miał przejazdu przelotowego. Znajomy zrobił coś podobnego i konstrukcję dachu zrobił drewnianą, pokrycie z eurofali, pod krokwiami styropian i od spodu płyta OSB 6mm. Świetliki jakieś w dachu masz zamiar zrobić?
Myślę też nad tymi świetlikami. Polecasz coś i jak zrobić ?
świetliki to chyba pleksa
Pleksa Pleksa lecz ciekawe ile będzie ona dawała światła po jakimś czasie.. hmm
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Budowa obory.
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo