21

Odp: Wiosna 2014

rudemenes napisał/a:
Pietia napisał/a:

rudemenes ila taka przyjemność kosztuje od całości czy za hektar wszystko razem.

Samo badanie to koszt ok 12 zł - jedna próbka na jedno pole, ale nie większe niż 4 ha.

Za pobranie próbek z 40 ha w 25 działkach wziął 200 zł.

W ubiegłym roku (2013) i u nas take małe terenowe suzuki jeździło po polach u większych nie pytałem jaki to koszt, ale jeżeli tak jak piszesz, to ja już nie będę z laską big_smile po polach biegał.

22

Tak patrzę na pogodynkę.pl, twojapogoda.pl i chyba czas odkopać rozsiewacz .... Wg tych prognoz to u mnie w ciągu dwóch tyg zrobi się powyżej 10oC....

23

ja mialem się wziąć za remont rozrzutnika bo taśma woła o wymianę a tu d*pa zima przyszła sad

24

Panowie interesuje mnie stosowanie stabilanu (antywylegacza)na rozkrzewianie pszenicy, nigdy tego nie robiłem bo nie było potrzeby a warto by było mieć taką wiedzę w razie w. Prosił bym o wypowiedź w tym temacie ludzi praktykujących tą metodę, chodzi mi o to ile zastosować tegoż środka, w jakiej fazie rozwoju powinna być pszenica, czy można zrobić jakiś kompocik a jeżeli tak to z czym polecacie, no i ogólnie wszystko co powinienem wiedzieć w tym temacie.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

25

Jeśli chodzi o ten zwykły antywylegacz CCC to ja daje pół litra na rozkrzewienie z siarczanem magnezu , chyba z fosforem nie powinno sie go mieszać, praktycznie  po ruszeniu wegetacji sie to stosuje przy 10 stopniach celcjuża.

mdw

26 Ostatnio edytowany przez artureekk (2014-01-30 15:21:57)

to jest lin do pogodynki norweskiej wpiszcie swoja miejsciwosc jest dobra
http://www.yr.no/stad/Polen/Nedre_Schle … arsel.html

27

antywylegacz stabilan  lub cycocel   jeśli już  wszystko tanie  i w miare dobre }

na rozkrzewienie tak jak yoko pisał   można dać z jakas odrzywką  i będzie ok ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

28

Arturrek coś nie bardzo pogodynka wg niej u mnie jest +6 a termometr pokazuje -5

29

Dzięki chłopaki

30

Panowie a czemu taki spokój jak dobrze pamiętam to o tej porze to już rozsiewacze od nawozu w polu były ?

31

nie przesadzaj mamy styczen rok temu to na poczadku marca była akcja saletra. ja jeszcze nie kupiłem. szukam taniej. moge wziąśc nawet całego TIRa w big bagach

Rolnik z powołania:-)

32

Ja czekam na lepszą pogodę żeby kapcie zmienić na nowe w ciapku no i troszkę go z tuningować :gun:

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

33

Już raz tak było, że nawozy rozsypywałem 14 lutego ....

34

Pajej na Twoim miejscu jakbym miał pieniążki to brałbym aby szybciej. Teraz myślę że im bliżej wiosny tym będzie drożej.

35

czekam na info o uklrainskiej i na info od jednej firmy bo jak dzwoniłem to na styczen mieli sprzedaz zakonczona a na luty nie było cennika

Rolnik z powołania:-)

36

Gdyby w kalendarzu nie widniał 8 luty to można powiedzieć że jest wiosna. Dziś w cieniu 11 stopni, a w słoneczku hmm nie patrzyłem ale ciepełko na tyle że robiłem ogrodzenie pastwiska w krótkim rękawku.  Co lepsze, chodziłem po polach i śmiało można zaczepiać brony, kultywatory i w polu robić.

gg 5118068

37

Zgadzam się Zorak  ale jaką masz gwarancvje że za tydzień nie wróci syberia?

38 Ostatnio edytowany przez zorak (2014-02-08 23:38:18)

dla jasności, ja nie zaczepiam maszyn i nie mam zamiaru robić. Na tą chwilę mamy wiosnę ale na pewno jeszcze przymrozi i będziemy mieli śnieg. Jak w tygodniu się utrzyma taka pogoda to pastwiska zrobię włóką - rozgarnę placki. Kretowisk nie ma bo ziemia nie dla kretów.

gg 5118068

39

Taak, mam plan orki zwłóczyć w tym tygodniu bo sucho jak żadnego roku. Myślę że do końca miesiąca owies będzie posiany.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

40

U mnie zaspy przy drogach na wysokość busa. Na polach śniegu 10 cm.