381

Odp: Kukurydza Na Ziarno

więc 3 ha, średnia wilgotność 35% czyli 21 do zbicia więc około 13 ton mokrej musiałby dostać skoro ponad 30 dało suchej... No można mu wierzyć. Wioskę dalej obok mnie gościu co mu siałem też dostał po 13 mokrej. U mnie średnio tak po 10 mokrej wyszło.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

382

W tamtym roku też miałem 13t mokrej a w tym roku .....7t mokrej  .

383

W tym roku kukurydza to nędza w porównaniu do ubiegłego , dziś kolega z 4 ha omłócił 13 ton trochę zmarnowały mu dziki a resztę termin siewu . Ja przesiewałem 4,5 ha bo pierwsza wygniła i powiem Wam że przez te wrześniowe mrozy nie dojrzała , ziarno to sama woda , myślałem skosić co będzie i zakisić ziarno krowom niestety to ziaeno nawet się z kolby nie wybije . Normalnie szok a rośliny wyrośnięte i kolby zapowiadały się lux.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

384

Lechu kukurydza w tym roku słabo jedną trzecia mniej niż normalnie, ale tak wszyscy u nas mieli ciężkie kawałki i mokre pola nie poradziły sobie z nadmiarem wody jak osobiście jeździłem głęboszem w kukurydzy, ale tak delikatnie w końcu czerwca na mokrych kawałkach ziemia strasznie śmierdziała mam nadzieję, że kolejne lata będą już w miarę normalne nawet krowiarze narzekali je maja od 20 do 40 % mniej surowca niż inne lata

385

Mi w tym roku średnio wyszło 11t/ha mokrej.
Najlepszy kawałek 12t, a najgorszy 9t.
Posiane na ziemiach 3-5klasy.
Średnia wilgotność 27%.
Odmiana polska Dumka.

386

U mnie na klasach 4-6, im słabsza ziemia tym lepiej sypało. Dziś wioskę dalej gościu jeszcze kosi Tucano to mówił że jak średnio mu wyjdzie 8 ton mokrej to będzie dobrze. Z jednej strony to dobrze bo przynajmniej ci jednoroczni napaleńcy troszkę ochłoną...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

387

Lechu u nas gdzie trafiło się z polem było Ok nie które kawałki wyglądały jak fale Dunaju i  tam już nie sypała

388

ja juz prawie podjąłem decyzje w 2015 roku zasieje kuku

Rolnik z powołania:-)

389 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2013-12-29 00:22:29)

Mam do Was panowie pytanie od nośnie nawożenia pod QQ na ziarno. Do tej pory stosowałem polifoskę 6 w podsiewacz około 250 - 300 kg. W tym roku myślę zamienić to na sól potasową (rozsianą wiosną pod włókę) i fosforan amonu do podsiewacza. Oprócz tego daje mocznik przedsiewnie około 250 kg na ha. Zastanawiam się nad RSM przedsiewnie bądź zaraz po siewie. Podpowiecie coś ?? Z poprzednie lata byłem zadowolony z plonów ale ubiegły sezon klęska pogodowa i finansowa. Tak, że chciałbym coś poprawić.

390

W tym roku wszędzie słabo sypało a nawożenie było to samo, więc to nie wina złego nawożenia tylko raczej kumulacja złego wpływu przebiegu pogody

E 516 na części
Telefon 695 076 269

391

Macie może już jakieś oferty na kontraktacje 2014?

392

Jeszcze nie ale nie długo się zaczną odzywać , na pewno w styczniu ciekawe co będą proponować.

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

393

Jestem tylko ciekaw jak dalej będzie się kształtować cena suchej bo trochę jeszcze leży w stodole

E 516 na części
Telefon 695 076 269

394

Jest pierwsza propozycja
380 - cena minimalna, jeśli rynkowa będzie wyższa to wyrówna. Tylko nie wiem czy to cena netto czy brutto. W zeszłym roku odstawiałem też do niego i byłem zadowolony.

395

Chłopaki miał ktoś doświadczenia z ziarnówka z tej firmy chodzi o FAO 230 - 250

http://www.saaten-union.pl/odmiany/kuku … /naziarno/

396

co wybrać Podium KWS czy Ravello Syngenty??

397

Dziś dostałem ofertę kontraktacji kukurydzy mokrej po 400 a suchej 590 , tylko nie wiem czy to ceny netto czy brutto na ofercie nie pisze a szwagier nie zapytał. Propozycja z Goświnowic,cieniutko proponują ma być spotkanie z dyrekcją w lutym , ale to tylko pewnie informacyjne ceny nic nie zmieni.

398

Ceny nie napawają optymizmem. niedawno miałem ofertę po 420 netto mokrą

399

U mnie w terenie to praktycznie oni ustalają cene inni wzorują się na nich , nikt się nie wychyla , a i jeszcze termin płatności tradycyjnie 30 dni.

400

Właśnie to mnie ciekawi wszędzie trąbią, że ludności przybywa i kto to wykarmi. A ceny słabe.